Hlavní obsah

Djokovič politickým vzkazem v Paříži rozvířil emoce. V Srbsku se obávají diskvalifikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaadvacetinásobný grandslamový šampion Novak Djokovič začal na French Open třísetovou výhrou nad Američanem Aleksandar Kovacevicem, zaujal ale také politickým vzkazem, který napsal na kameru. Jeho krok komentovala celé řada médií po světě, v Srbsku se dokonce obávají, aby jeho čin nevyústil v diskvalifikaci z turnaje.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Srb Novak Djokovič během prvního kola French Open.

Článek

„Kosovo je srdce Srbska, zastavte násilí," vybídl ve svém vzkazu na kameru Djokovič. Reagoval tak na vzrůstající napětí v zemi, kterou Srbsko stále oficiálně neuznává jako nezávislý stát. Byť Srbové území nekontrolují, nárokují si ho jako svou vlastní provincii Kosovo a Metochie.

V Kosovu se zvýšilo v posledních týdnech napětí poté, co tamní Srbové ve městech, kde mají většinu, bojkotovali volby a následně odmítli nově zvolené albánské starosty pustit na radnice, což eskalovalo v násilné střety.

„Tohle je to nejmenší, co mohu udělat. Jakožto veřejná osoba a syn otce, který se narodil v Kosovu, cítím zodpovědnost a potřebu vyjádřit podporu všem Srbům," vysvětloval Djokovič svůj postoj.

„Kosovo je naše kolébka, naše pevnost a centrum těch nejdůležitějších věcí pro naši zem. Je mnoho důvodů pro to, proč jsem to na kameru napsal," cituje rádio RFI tenistova slova pro srbská média.

Aktuálně třetí hráč světa nedávno také vyjádřil touhu nechat v Kosovu pokřtít své děti. V reakci na to mu přes Twitter vzkázal kosovský ministr sportu, kultury a mládeže Hajrulla Çeku, že bez očkování do země nemůže. Djokovič je známým odpíračem vakcinace, nicméně ministr nijak neupřesnil, jaké očkování má na mysli.

Srbský deník Blic o Djokovičově vzkazu z Paříže referuje s obavami, že by hráči za politický postoj mohla hrozit diskvalifikace z turnaje. V této souvislosti připomíná osud několikanásobného plaveckého medailisty z evropských šampionátů Milorada Čaviče, jenž byl v roce 2008 diskvalifikován na ME v Eindhovenu za to, že přišel na závod v tričku s nápisem „Kosovo je Srbsko."

Francouzský tenisový svaz nicméně podle vyjádření pro agenturu Reuters nemá žádná pravidla pro to, co smí a nesmí tenisté během French Open na kamery napsat, a tudíž se k celé situaci ani nebude dále vyjadřovat.

Kolem Djokoviče bylo politické dusno na lednovém Australian Open poté, co se jeho otec Srdjan fotil ruskými fanoušky otevřeně podporujícími ruskou agresi na Ukrajině.

Reklama