Hlavní obsah

Nadal - Ruud 6:3, 6:3, 6:0Hotovo! Antukový král Nadal má čtrnáctý titul z French Open, ve finále řádil jako uragán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Španělský tenista Rafael Nadal slaví čtrnáctý titul z grandslamového French Open. Ve finále antukový král vyškolil norského soupeře Caspera Ruuda. Španěl vyhrál 3:0 na sety, v tom posledním dokonce nadělil soupeři kanára a duel proměnil v exhibici. Pátý hráč světa tak dva dny po 36. narozeninách oslavil 22. grandslamový triumf v kariéře a upevnil si pozici nejúspěšnějšího hráče všech dob.

Foto: Yves Herman, Reuters

Vítězné gesto. Španělský tenista Rafael Nadal vyhrál počtrnácté v kariéře Roland Garros.

Článek
Fotogalerie

Nadal, který před Roland Garros laboroval s chronickým zraněním nohy, byl v pařížském finále počtrnácté a opět jej suverénně dovedl do vítězného konce. První dva sety ovládl poměrem 6:3, ve třetí sadě pak na dvorci vládl a získal jej poměrem 6:0.

Po vítězném úderu upustil raketu, s rukama nad hlavou a dlaněmi zaťatými v pěst pak pochodoval po antukovém dvorci a vychutnával si ovace fanoušků. Ti vstoje tleskali tenisové legendě.

"Je to něco neuvěřitelného, těžko se popisují pocity, když jsem tady v šestatřiceti letech a zase na vrcholu. Pro mě to tady v Paříži znamená úplně všechno. Díky, díky všem," poznamenal ve španělštině, francouzštině i angličtině.

Foto: Yves Herman, Reuters

Zápis do historie. Španělský tenista Rafael Nadal vyhrál počtrnácté v kariéře Roland Garros.

Ocenil i svého finálového soupeře, když řekl, že odvedl skvělou práci. Pak Nadal poděkoval svému týmu a rodině za podporu. "Je úžasné, co se letos děje. Bez vás bych tohle určitě nedokázal, nebýt vás, už bych nejspíš dávno skončil. Děkuji i všem lidem na turnaji, od podavačů míčku až po rozhodčí," dodal během rozhovoru přímo na kurtu.

Španělský "antukový král" tak po lednovém vítězství na Australian Open získat letos druhý grandslamový triumf. Dvaadvacátým titulem posunul vlastní historické maximum. Djokovič a Švýcar Roger Federer mají grandslamových titulů dvacet.

Nadal má kromě rekordního čtrnáctého triumfu v Paříži i další zápis do historie, když se stal nejstarším vítězem turnaje. Vítěz dvouhry obdrží 2,2 milionu eur (zhruba 54,3 milionu korun), poražený finalista získá polovinu.

Ovace si po finále vysloužil i poražený Nor. Ten nejprve pogratuloval svému přemožiteli. "Jsem tu poprvé. Ty jsi Rafo velkým šampionem, tenisovou ikonou. Pocítil jsem to, co umíš. Nejsem tvá první oběť tady," prohlásil po finále. "Moc ti gratuluji ke čtrnáctému vítězství tady na French Open a dvaadvacátému grandslamovému titulu," dodal s tím, že se do příštího roku pokusí naučit pár vět ve francouzštině a výsledkově se polepšit.

Tenisový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 43,6 milionu eur):
Muži:
Dvouhra - finále:
Nadal (5-Šp.) - Ruud (8-Nor.) 6:3, 6:3, 6:0

Reklama