Hlavní obsah

Šwiateková - Muchová 6:2, 5:7, 6:4Muchová ve finálové bitvě na titul nedosáhla. Královnou Paříže zůstává světová jednička

Aktualizováno

Sen o premiérovém grandslamovém titulu v kariéře zůstal (zatím) nenaplněn. Česká tenistka Karolína Muchová ve finále French Open v Paříži statečně vzdorovala favorizované světové jedničce a obhájkyní prvenství Ize Šwiatekové z Polska, jako první na turnaji jí dokázala vzít set, ale nakonec po 2:49 hodiny trvající bitvě odešla poražena po setech 2:6, 7:5 a 4:6. Nenavázala tak na předloňský triumf Barbory Krejčíkové a vítězství Hany Mandlíkové z roku 1981.

Foto: Aurelien Morissard, ČTK/AP

Karolína Muchová s trofejí pro finalistku Roland Garros

Článek
Fotogalerie

Šestadvacetiletá Muchová se díky nejlepšímu grandslamovému výsledku v kariéře v novém vydání světového žebříčku WTA posune ze 43. místa na šestnácté, což je její dosavadní maximum. Za účast ve finále inkasuje 1,15 milionu eur (27,1 milionu korun). Šwiateková, která ovládla turnaj podruhé za sebou a potřetí celkově, obdrží dvojnásobnou prémii. Polka vyhrála i čtvrté finále na turnajích "velké čtyřky", poprvé v něm ztratila set.

Svěřenkyně trenéra Emila Miškeho prohrála ve finále Roland Garros stejně jako Markéta Vondroušová před čtyřmi lety nebo Lucie Šafářová v roce 2015. "Pokusím se to zkrátit, protože je to trochu emotivní," řekla po utkání na kurtu Muchová, která se při vyvolávání svého jména neubránila slzám. "Bylo to blízko, ale zároveň daleko. To se prostě stane, když hrajete proti nejlepším, jako je Iga," doplnila.

Muchová nezahájila jubilejní 50. utkání na grandslamu ideálně. Hned v úvodu přišla o servis a Šwiateková utekla do vedení 3:0. Tenistka I. ČLTK Praha se později zlepšila, v páté hře ale nevyužila brejkbol. Rodačka z Varšavy jí už šanci nenabídla a po dalším brejku získala první sadu za 45 minut. Polka udělala v prvním setu jen pět nevynucených chyb, Muchová jich měla 14.

Foto: Aurelien Morissard, ČTK/AP

Karolína Muchová v jedné z dramatických výměn finále v Paříži

Obě hráčky odešly před startem druhého setu na chvíli do zázemí. Pro Šwiatekovou hrály v tu chvíli i statistiky. Poté, co vyhrála na antuce v podnicích WTA první set, neuspěla z 54 zápasů jen jednou, a to právě proti Muchové v Praze před čtyřmi lety.

České tenistce nevyšel ani vstup do druhé sady. Šwiateková znovu získala brejk jako první a vedla opět 3:0. Muchová se ale dokázala vrátit, v páté hře prolomila soupeřčin servis a Polka začala mít s její zlepšenou hrou problémy. Od stavu 4:4 nedokázala udržet podání. Muchová napoprvé sadu nedopodávala, v napínavém závěru plném vynikajících úderů z obou stran už využila třetí setbol. Šwiateková přišla o set poprvé na turnaji.

Povzbuzená Muchová se ujala v rozhodující sadě vedení 2:0, dvaadvacetiletá Polka ale brzy zareagovala. Česká tenistka měla i tak šanci. Díky brejku v sedmé hře vedla 4:3 a podávala. Šwiateková však znovu odpověděla, nepustila Muchovou do náskoku a udržela v deváté hře klíčový servis, když odvrátila další brejkbol.

Muchová následně za stavu 4:5 na servisu neuspěla a při odvracení prvního mečbolu zakončila duel dvojchybou. Šwiateková se tak mohla radostí chytit za hlavu. Stala se první tenistkou od roku 2007, která obhájila triumf na Roland Garros. Naposledy se to povedlo Belgičance Justine Heninové.

Muchová se při slavnostním ceremoniálu po finále neubránila slzám. "Chci poděkovat také všem ve svém boxu. Když se podívám na všechny ty lidi, cítím se jako vítěz. Věřím, že tohle je jen začátek a čeká nás ještě dlouhá cesta," uvedla po utkání česká tenistka.

"Karolíně moc blahopřeji. Věděla jsem, že to bude těžký zápas a doufám, že se dostaneš ještě do spousty dalších finále," uvedla Šwiateková. "Už jsme sice tenhle turnaj vyhráli, ale není to snadné. Být takhle dva týdny na tour je těžké. Není to ale jen o výkonech," dodala polská tenistka.

Čtyřhru ovládli Dodig s Krajickem

Chorvat Ivan Dodig a Američan Austin Krajicek získali na tenisovém Roland Garros titul ve čtyřhře. V dnešním finále porazili 6:3 a 6:1 belgickou dvojici Sander Gillé, Joran Vliegen. Osmatřicetiletý Dodig s o šest let mladším Krajicekem si finále pařížského grandslamu zahráli podruhé za sebou. Loni podlehli Marcelu Arévalovi ze Salvadoru a Jeanu-Julienu Rojerovi z Nizozemska.

Dodig si připsal sedmý grandslamový úspěch. V mužské čtyřhře triumfoval předloni na Australian Open a v roce 2015 na Roland Garros, zbývající triumfy zaznamenal v mixu. Krajicek na turnajích velké čtyřky získal titul poprvé.

Tenisový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 49,6 milionu eur):
Ženy:
Dvouhra - finále:
Šwiateková (1-Pol.) - MUCHOVÁ (ČR) 6:2, 5:7, 6:4.
Muži:
Čtyřhra - finále:
Dodig, Krajicek (4-Chorv./USA) - Gillé, Vliegen (Belg.) 6:3, 6:1.
Junioři:
Dvouhra - finále:
Prižmič (3-Chorv.) - Prado Angelo (8-Bol.) 6:1, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Demin, Pacheco Méndez (1-Rus./Mex.) - Sciahbasi, Vulpitta (It.) 6:2, 6:3.
Juniorky:
Dvouhra - finále:
Kornějevová (3-Rus.) - Pérezová Alarconová (6-Peru) 7:6 (7:4), 6:3.
Čtyřhra - finále:
Grantová, Ngounoueová (6-USA) - Kornějevová, Saitová (1-Rus./Jap.) 6:3, 6:2.

Reklama

Pavouk - French Open 2023 - dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Polsko Iga Swiateková Ukrajina Lesja Curenková
    5 : 1
  • Slovensko Anna Karolína Schmiedlová Spojené státy Coco Gauffová
    5 : 7; 2 : 6
  • Španělsko Sara Sorribesová Tormová Brazílie Beatriz Haddad Maiová
    7 : 6; 3 : 6; 5 : 7
  • Spojené státy Bernarda Peraová Tunisko Uns Džábirová
    3 : 6; 1 : 6
  • Česká republika Karolína Muchová ROV Jelina Avanesjanová
    6 : 4; 6 : 3
  • ROV Anastasija Pavljučenkovová Belgie Elise Mertensová
    3 : 6; 7 : 6; 6 : 3
  • Ukrajina Elina Svitolinová ROV Darja Kasatkinová
    6 : 4; 7 : 6
  • Spojené státy Sloane Stephensová Bělorusko Aryna Sabalenková
    6 : 7; 4 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Polsko Iga Swiateková Spojené státy Coco Gauffová
    6 : 4; 6 : 2
  • Brazílie Beatriz Haddad Maiová Tunisko Uns Džábirová
    3 : 6; 7 : 6; 6 : 1
  • Česká republika Karolína Muchová ROV Anastasija Pavljučenkovová
    7 : 5; 6 : 2
  • Ukrajina Elina Svitolinová Bělorusko Aryna Sabalenková
    4 : 6; 4 : 6
  • Semifinále

  • Brazílie Beatriz Haddad Maiová Polsko Iga Swiateková
    2 : 6; 6 : 7
  • Česká republika Karolína Muchová Bělorusko Aryna Sabalenková
    7 : 6; 6 : 7; 7 : 5
  • Finále

  • Polsko Iga Swiateková Česká republika Karolína Muchová
    6 : 2; 5 : 7; 6 : 4