Hlavní obsah

GLOSA: Jedna rána za druhou. Diváci ještě budou moc potřeba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z půlky naplněná sklenice je prý pro optimistu poloplná, zatímco pesimista ji vidí jako poloprázdnou. Prvnímu klání českých tenistek na Billie Jean King Cupu přihlíželo v rozlehlé O2 areně necelých sedm tisícovek diváků rozesetých po hledišti. Tak si vyberte!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kateřina Siniaková (vpravo) s Lucií Hradeckou v rozhodující čtyřhře v duelu s Německem v bojích o Pohár Billie Jean Kingové

Článek
Fotogalerie

Určitě se čekala vyšší návštěva, i tak si ale české hráčky pochvalovaly skvělou atmosféru a fanoušky, kteří je stále hnali do boje. Ti nejvěrnější pak vydrželi až do popůlnočního konce vypjaté čtyřhry.

Proti vyšší hustotě obecenstva se ale spikla celá řada faktorů. V první řadě dost pozdní začátek utkání ve všední den.

"Bereme to tak, že to vlastně ještě nebylo finále, ale ekvivalent prvního kola Fed Cupu, které třeba v Ostravě také nebylo vyprodáno," řekl mluvčí českého týmu Karel Tejkal.

Neskutečná čtyřhra. Rozhodlo, že jsme byly pozitivní a šly si pro každý míč, říká Lucie HradeckáVideo: Sport.cz

Za uplynulých devět let hostila O2 arena čtyřikrát finále Fed Cupu a jednou finále Davis Cupu. To bývalo v hledišti až 14 tisícovek rozjařených diváků.

Mimopražští fanoušci bývali zvyklí strávit v hlavním městě prodloužený víkend a zaplnit halu až po střechu. Ale když se hraje v pondělí a ve čtvrtek, mají to tenisuchtiví zájemci o poznání složitější.

Markéta Vondroušová byla od rána nervózní, zápas si ale nakonec hrozně užilaVideo: ITF

I když domácím hráčkám velí světová trojka Barbora Krejčíková, na širší okruh fanoušků stále fungují spíš prověřená jména Petry Kvitové a Karolíny Plíškové. Jenže ty se, na rozdíl od čerstvé české jedničky, z akce omluvily... Stejně jako hráčky z top 10, jež daly přednost přípravě na Turnaj mistryň v Guadalajaře.

A k tomu nová značka Billie Jean King Cupu, jenž nahradil fedcupová klání, není ještě tak silná. Značná část lidí ještě moc netuší, co si pod mistrovstvím světa tenisových týmů vlastně představit a co od něj čekat

Bolelo mě lýtko, přiznala Barbora Krejčíková. Nemám se za co stydět, nechala jsem tam všechnoVideo: Sport.cz

Poté, co se pořadatelství zřekla Budapešť, navíc měli organizátoři jen dva měsíce na propagaci finálového turnaje. A ten se ještě k tomu přesně trefil do doby, kdy v Česku znovu narůstají počty nakažených covidem. To není obhajoba, ani pláč. Spíš součet okolností, jež se Praze zrovna nehodí do karet.

Tenistky i tak věří, že na přímý souboj o postup do semifinále se Švýcarkami dorazí davy. A s jejich podporou se probijí i do dalších zápasů, kdy by měla být O2 arena zase natřískaná jako při velkých finále Fed Cupu.

Reklama