Hlavní obsah

Grandslamová šampionka v slzách. Na Turnaji mistryň ji dohnal psychický kolaps

Guadalajara/Praha

Má senzační titul z French Open, zabydlela se v absolutní tenisové špičce, ale svůj vstup do Turnaje mistryň polská hvězda Iga Swiateková nezvládla. A to jak herně, tak hlavně psychicky. Emoce ji totálně přemohly ještě před tím, než její soupeřka Maria Sakkariová proměnila mečbol na konečnou výhru 6:2, 6:4. Sympatická Řekyně pak plačící soupeřku utěšovala u sítě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Maria Sakkariová porazila na úvod Turnaje mistryň Igu Swiatekovou.Video: sntv

 
Článek

Mladá Polka už dopředu věděla, že na Sakkariovou moc zahrát neumí. Letos s ní prohrála jak ve čtvrtfinále Roland Garros, tak v semifinále v Ostravě. V obou případech nezískala ani set. A nedařilo se jí ani tentokrát.

Trápila se na servisu a k 29 nevynuceným chybám přidala jen osm vítězných míčů. V zápase působila bezradně. A když už bylo jasné, že je její porážka nevyhnutelná, nedokázal vůbec ukočírovat svoji psychiku.

Když měla Řekyně při svém podání tři mečboly, Swiateková se otočila ke kurtu zády a zírala do zdi. Od umpirového sudího Kadera Nouriho dostala varování za porušení časového limitu na přípravu k zahájení hry. I po tom ale Polka ještě chvíli zůstala ve své pozici.

Nakonec se postavila na příjem podání a totálně nepovedeným returnem zápas ukončila.

I Sakkariové bylo jasné, že soupeřka v závěru bojovala především sama sebou a soucitně ji po utkání objala a podpořila.

„Iga Swiateková je báječný člověk a skvělá tenistka. Je jí teprve 20 let, pro ni je to pořád začátek. Bude mít ještě spoustu příležitostí ukázat, co umí. Bylo mi moc líto toho, co prožívala na konci zápasu," uvedla po vítězství Sakkariová.

Ukázalo se, že i když má Swiateková srdce šampionky a ve 20 letech už dokázala tolik, že o tom zástupy tenistek mohou jen snít, její psychická stránka umí být i velmi křehká.

Její nervový kolaps pochopitelně znepokojoval i fanoušky a experty v rodném Polsku.

„Vidět tohle je i pro mě bolestivé. Igy je mi líto, znám ji už spoustu let a vím, jak inteligentní a emocionální žena to je. Stydí se za to, když emoce zastíní sportovní dění. A to se jí přesně stalo před posledním míčkem. Ruku na srdce, tohle by se v profesionálním tenisu během zápasu prostě stávat nemělo," uvedl v rozhovoru pro server sport.pl. tenisový kouč a televizní expert Michal Lewandowski.

Vyjádřila se třeba i polská fotbalová legenda Zbigniew Boniek. „Neboj se děvče, mnozí by chtěli být na tvém místě. Vím, proč někdy pláčeš. Protože cítíš, že jsi lepší než oni. Jen si to musíš urovnat," uklidňoval krajanku přes Twitter bronzový medailista z fotbalového MS a někdejší hvězda Juventusu a AS Řím.

Podle něj je pro Swiatekovou frustrující, že kvůli stresu nevyužila naplno svůj potenciál.

Postoupí Iga Swiateková i přes porážku se Sakkariovou do semifinále Turnaje mistryň?
ano
15 %
ne
85 %
Celkem hlasovalo 5762 čtenářů.

Reklama