Hlavní obsah

Hvězdné Češky na Turnaji mistryň proti sobě! Pro Šafářovou je kamarádství víc než rivalita

Singapur

Lucie Šafářová je mezi tenistkami považována za nejmilejší a nejusměvavější hráčku. V individuálním egoistickém sportu, v kterém jde týden co týden o spoustu bodů a nemalé peníze, není jednoduché mít kamarádky, ale brněnská rodačka staví vztahy nad soutěživost.

Foto: Edgar Su, Reuters

Česká tenistka Lucie Šafářová gestikuluje během utkání se Španělkou Muguruzaovou na Turnaji mistryň.

Článek

Světová devítka Šafářová má jako jedna z mála kamarádky mezi českými i zahraničními tenistkami. Proto pro ni občas není jednoduché, když proti některé z nich musí nastoupit. "Není to příjemné. Je to zvláštní situace," přitakala.

Zapomenout na hodinu až dvě na kamarádství bude muset ve středu na Turnaji mistryň. V Singapuru se ve skupině střetne s krajankou Petrou Kvitovou. Až půjde na dvorec, vypudí z hlavy, že proti sobě bojují s přítelkyní o živobytí.

Na kurtu chce jen vyhrát

"Snažím se na to všechno nemyslet. Jenom přijít a hrát. Ve chvíli, kdy jsem na kurtu, tak chci vyhrát a bojuju o každý bod jako s každou jinou," řekla.

Podle osmadvacetileté letošní finalistky Roland Garros podobné duely testují lidské vlastnosti. "Charakter. Není jednoduché tam přijít a být proti sobě největší bojovnice. Pak to setřást, hodit celé za hlavu a zase jít dál," řekla Šafářová.

Některé tenistky se snaží podobnému problému předejít. Mají kolem sebe početné týmy a s nikým se v šatně nebaví. "Nejsou v tom prostředí zainteresované. Chápu to, protože to buď nezvládají, nebo to pro ně je nepříjemný," míní Šafářová. Do jisté míry jsou k tomu svými trenéry a manažery tlačeny. "Možná, ale je to vytváření lidských robotů. Třeba mají privátní život a jsou v něm šťastné," uvažovala.

Šafářová si rovněž hlídá, aby se na zápasy dobře připravila, byla soustředěná a správně vyladěná. Ale vztahy jsou na prvním místě. "Těch momentů, kdy se utkáme, není za ten rok zase tolik a chvil, kdy spolu můžeme vycházet mimo kurt, je daleko víc. Proto je lepší se s tím vyrovnat a být kámoškama," konstatovala.

S Kvitovou byly i na dovolené

Na okruhu tradičně drží při sobě krajanky. Šafářová má dobré vztahy i s ostatními, teď pochopitelně nejvíc s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, s kterou hraje úspěšně čtyřhru. Problém s žádnou ze soupeřek nemá. "Jsou hráčky, s kterými nenajdu společné téma. Tak se pozdravíme a nijak to nerozvíjíme."

Hodně dobře se zná právě s Kvitovou. Potkaly se před deseti lety v Prostějově, kde už Šafářová trénovala a bydlela na kurtech a Kvitová přišla jako naděje. "Bylo jí asi čtrnáct. Nebylo tam moc holek. Já byla jediná mezi klukama. Až po ní se tam začaly sjíždět další holky. Je to sranda se dívat zpátky," prohlásila Šafářová.

Jednou spolu byly Kvitová s Šafářovou i v lázních. "Užily jsme si ženský týden," vzpomínala Šafářová na čas strávený v Piešťanech. "Chodila jsem s Tomášem (Berdychem) a on měl delší sezónu. Tak jsme jely spolu," dodala.

Poslední dobou se mimo tenis tolik nevídají. Po turnajích a cestování je každá z nich ráda chvilku doma - Šafářová v Brně a Kvitová v Prostějově či Fulneku. Největší zážitky stejně přišly na dvorci díky výhrám ve Fed Cupu. "Táhneme v týmu za jeden provaz a nejsme soupeřky. Třeba loňský Fed Cup byl naprosto úžasný i tím, že jsme se sešly na oslavu. Užily jsme si to. To bych vypíchla," řekla Šafářová.

Kdo vyhraje duel dvou českých tenistek na Turnaji mistryň?
Petra Kvitová
43,7 %
Lucie Šafářová
56,3 %
Celkem hlasovalo 1380 čtenářů.

Reklama

Související témata: