Hlavní obsah

Když prohraju, je to tvoje chyba, hrozil Rus sudímu na French Open. Pak udělal naprostou šílenost

Patří mu druhá příčka ve světovém žebříčku ATP, ale na Roland Garros se až dosud vždy loučil po prvním kole. Tentokrát se extravagantní Rus Daniil Medveděv v Paříži probil až do čtvrtfinále, kde mu však v úterním nočním duelu nepovolil Řek Stefanos Tsitsipas ani set. Rus alespoň nezůstal nic dlužen své pověsti potížisty a rebela.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Rus Daniil Medveděv ve čtvrtfinále French Open.

Článek

Během zápasu si hned několikrát stěžoval u umpirového rozhodčího. Za stavu 4:4 ve druhé sadě reklamoval hluk z těsné blízkosti kurtu. Vzhledem k absenci diváků a neexistující atmosféře na centrálním dvorci, jsou slyšet i zvuky, které by jinak zanikly. Tentokrát šlo nejspíše o hlučnější pohyb televizní techniky.

„Tohle je turnaj pro začátečníky, nebo Roland Garros?" ptal se nasupeně směrem k umpiru. Sudí zachoval klid. „Zařídím, aby se to již neopakovalo," ujišťoval Medveděva.

V posledním gamu zápasu pak zkusil Rus další taktický manévr a u arbitra reklamoval pohyb mobilní kamery nad stadionem během servisu a obrázky na velkoplošné obrazovce v horní části stadionu Philippe Chatriera.

„Takhle to předtím nebylo," ukazoval na kameru a dožadoval se opakování prvního servisu. Německý sudí Niko Helvers se ale ani tentokrát nenechal vyvést z klidu. „Kdybych viděl, jak se to hýbe během tvého podání, nechal bych první servis opakovat, ale bohužel, teď už s tím nemůžu nic dělat," vysvětloval Helvers.

„Snažím se to za tebe napravit, ale ty se rozhoduješ špatně. Udělal jsi velkou chybu za stavu 5:4 ve třetím setu. Jestli prohraju, tak je to tvoje chyba," vyvíjel Medveděv dál tlak na rozhodčího.

Nejzajímavější výstřelek si ale Rus nechal až na rozhodující bod celého zápasu. Když čelil mečbolu, rozhodl se k překvapení všech podat spodem a rychle naběhnout na síť. Řek si však s nečekanou situací v pohodě poradil a prohozem zápas ukončil.

Medveděv ani po utkání neměl za to, že rozhodnutí pro podání spodem byla chyba.

„Přemýšlel jsem o tom (podání spodem) celý zápas, že při rozhodujícím bodu bych to mohl udělat, protože podle mě on stál na returnu hodně vzadu, takže jsem si myslel, že by to mohlo zafungovat," vysvětloval na pozápasové tiskové konferenci.

„Předtím jsem k tomu neměl tu správnou příležitost, která podle mě přišla až v závěru. Přišlo mi to v ten moment správné rozhodnutí, kterým bych ho mohl překvapit. Ale vůbec se to nepovedlo. Měl pak snadný míček k zakončení. Zvládl to. Příště už to asi neudělám, když to teď dokázal přečíst," dodal Medveděv.

Reklama