Hlavní obsah

Kodeš se za wimbledonský titul v roce 1973 Sportovce roku dočkal. Teď je na řadě Kvitová

Pavel DosadilSport.cz

Rok 2011 je teprve v polovině, přesto už pořadatelé ankety Sportovec roku mohou pomalu nechat vyrobit korunu pro novou královnu. Wimbledonský triumf tenistky Petry Kvitové bude pro domácí konkurenci jen těžko k překonání. Dosud jediným tenistou, který anketu vyhlašovanou Klubem sportovních novinářů vyhrál, byl Jan Kodeš v roce 1973. Tehdy hlasující ocenili jeho titul právě z Wimbledonu.

Foto: Toby Melvile, Reuters

Petra Kvitová završila wimbledonské tažení finálovou výhrou nad Ruskou Šarapovovou a zvedla nad hlavu tolik ceněný talíř pro vítězku.

Článek

Jen čtyři tenisté s českými kořeny dokázali před Petrou Kvitovou nejslavnější titul na světě vyhrát. Sportovcem roku se však stal pouze jediný z nich...

Jaroslav Drobný měl smůlu dvojnásobnou. V Londýně triumfoval v roce 1954 již jako egyptský občan, navíc pět let před prvním ročníkem ankety.

Podobně na tom byla i Martina Navrátilová. Na travnatých dvorcích All England Clubu přitom sbírala vavříny déle než čtvrt století! Za období 1976-2003 vyhrála devětkrát dvouhru, sedmkrát čtyřhru a čtyřikrát mix, jenže po emigraci v roce 1975 stejně neměla nárok. Klub sportovních novinářů ji v roce 2006 alespoň „rehabilitoval“ zařazením do síně Sportovních legend.

Jana Novotná si svůj životní triumf zase špatně načasovala. Wimbledon vyhrála v roce 1998, jemuž vévodili zlatí hokejoví hoši z Nagana. Anketu vyhrál Dominik Hašek, třetí skončil Jaromír Jágr. Mezi ně se vklínila lyžařka Kateřina Neumannová a na Novotnou zbyla nepopulární bramborová medaile.

Jan Kodeš v dobách největší slávyfoto: PRÁVO

Kodeš musel pro trofej až do Púchova

Dosud jediným tenistou mezi vítězi tak stále zůstává Jan Kodeš. Bylo to v období, kdy slavnostní vyhlášení začala putovat po různých městech bývalého Československa. Wimbledonský vítěz se tak v roce 1973 vydal pro trofej až do Púchova. „A to jsem si dal... V té době ještě nevedla do Púchova žádná dálnice. Napadlo tolik sněhu, že jsme se tam málem ani nedostali,“ vzpomíná.

Právě Kodeš asi nejvíc doplatil na česko-slovenský princip tehdejšího hlasování. „Já se cítil na vítězství již v roce 1971, když jsem vyhrál svou druhou Paříž. Tenkrát ale panovala velká rivalita mezi Čechy a Slováky. Někteří slovenští novináři mě tedy doslova manifestačně dávali až na desáté místo, abych neohrozil jejich krasobruslaře Nepelu. Skončil jsem za ním druhý a bral to jako křivdu,“ líčí Kodeš.

Dočkal se až o dva roky později. „Dostal jsem trofej, diplom a státní vyznamenání Za zásluhy o výstavbu, peníze samozřejmě žádné. Málokdo to ví, ale v roce 1973 jsem skončil v mezinárodním hlasování novinářů čtvrtý na světě. Přede mnou byli jen pilot formule 1 Stewart, atlet Stones a cyklista Merckx. Toho si hodně cením,“ poukazuje Kodeš.

Cyklista Roman Kreuzigerfoto: Právo/Petr Hloušek

Sáblíkovou čeká těžká obhajoba

Letošní vítěz to bude mít mnohem blíž, vyhlášení proběhne v tradičním čase kolem Vánoc v pražském hotelu Hilton. Rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou čeká perná obhajoba. Letos získala světový i evropský titul, zlepšila vlastní světový rekord či vyhrála Světový pohár. Na straně tenisové lvice je ovšem celosvětová prestiž Wimbledonu a mnohem tvrdší konkurence v jejím oboru. Kvitová je sedmá na světě a letos již ovládla i Brisbane, halový turnaj v Paříži a prestižní klání v Madridu.

Kdo další může v polovině roku pomýšlet na přední příčky v anketě? Z tenistů ještě Tomáš Berdych, aktuálně devátý hráč světa a čtvrtfinalista Australian Open. Ve finále dvou turnajů WTA byla jeho přítelkyně Lucie Šafářová. Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou vyhrály čtyřhru na Roland Garros - jako první ryze český pár na grandslamovém turnaji po 21 letech. Ve Wimbledonu je pak se zahraničními partnery následovaly Květa Peschkeová ve čtyřhře a Iveta Benešová v mixu.

Cyklokrosař Zdeněk Štybar obhájil titul mistra světa a pak přestoupil na silnici. Cyklista Roman Kreuziger dojel na Giro d’Italia šestý jako nejlepší Čech v historii. Krasobruslař Tomáš Verner získal bronz na mistrovství Evropy, jeho kolega Michal Březina zase obsadil čtvrté místo na světovém šampionátu. Běžec na lyžích Lukáš Bauer skončil třetí v Tour de Ski, sjezdař Ondřej Bank pátý v superkombinaci na MS. V královské třídě Moto GP sbírá ostruhy motocyklista Karel Abraham.

David Krejčí se Stanleyovým poháremfoto: ČTK/AP

Jágr nestárne, Krejčí řádil v bitvě o Stanley Cup

Boxer Lukáš Konečný obhájil titul mistra Evropy, což mu otevřelo cestu ke druhému pokusu o titul mistra světa. Filip Jícha se může pyšnit titulem úřadujícího nejlepšího házenkáře světa. Oštěpařku Báru Špotákovou a spol. čeká vrchol sezóny na MS v Koreji, již na halovém ME získali překážkář Petr Svoboda a čtvrtkařka Denisa Rosolová zlato, výškař Jaroslav Bába stříbro a vícebojař Roman Šebrle bronz.

Útočí také hokejisté. Tomáš Kaberle a David Krejčí dovedli Boston po 39 letech k zisku Stanley Cupu, Krejčí navíc jako nejlepší střelec i vítěz kanadského bodování v play off! Roman Červenka byl nejlepším střelcem KHL, Domink Hašek v ní vychytal nejvíc nul a Karel Rachůnek byl nejproduktivnějším obráncem. Gagarinův pohár získali s týmem Ufy také Jakub Klepiš a Miroslav Blaťák. Na světovém šampionátu znovu zářila hvězda Jaromíra Jágra. Ve čtvrtfinále nasázel Američanům hattrick a již podesáté vyhrál anketu Zlatá hokejka. K oporám bronzového týmu patřili také Tomáš Plekanec, Ondřej Pavelec či Patrik Eliáš.

Šiky fotbalistů táhne brankář Petr Čech, jenž si odnesl již šestý Zlatý míč České republiky. Na dalších místech ankety následovali Pavel Horváth, Tomáš Rosický, Jaroslav Plašil, Tomáš Hübschman a Tomáš Necid. Marek Jankulovski získal s AC Milán cenný italský titul.

Reklama

Související témata: