Hlavní obsah

Krizový šéf. Nechci dopustit tenisovou apokalypsu, říká Stočes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Propuštění trenéři, zrušené turnaje i reprezentační výjezdy. Osmačtyřicetiletý Jan Stočes, který byl pověřen krizovým řízením Českého tenisového svazu, chce tomuto „apokalyptickému dominu“ zabránit. „Byla to jediná šance, jak udržet český tenis v chodu,“ řekl o svém urgentním nástupu do funkce.

Jan StočesVideo: Sport.cz

 
Článek

Čtyři roky jako šéftrenér svazu spolupracoval Stočes, bývalý juniorský reprezentant a úspěšný kouč, s obviněným prezidentem ČTS Ivo Kaderkou, na kterého byla v souvislosti s podezřením z dotačních podvodů uvalena vazba. „Distancovat se od toho nebudu, prezident Kaderka byl velice úspěšný. Ale já nastoupil na svaz dělat sport. Samozřejmě jsem nic netušil. To jsou věci, ze kterých jsou tady šokováni všichni,“ řekl Stočes.

„Za čtyři roky mého působení ve sportovním úseku se udělalo hrozně práce, chlapský tenis se vrátil na špičku. A já budu dělat všechno, aby se český tenis nezastavil,“ dodal krizový šéf ČTS, kterého při tiskovce na ochozu štvanického areálu v Praze přišly podpořit i zaměstnankyně svazu.

„Připadal jsem si (před kamerami) jako malý kluk, který jde na mistrovství republiky mladších žáků, ale mám cíl, aby se nezastavil systém, jenž produkuje neuvěřitelné sportovní výsledky. Nejsem ale klasický funkcionář ani právník. Na dočasnou dobu budeme využívat služeb advokátní kanceláře, která bude všechno hlídat, neudělám bez ní ani krok,“ řekl Stočes, jenž dostal podporu od generálního partnera svazu, kterou je firma AGEL.

Příští týden ho pak čekají jednání s Národní sportovní agenturou. „S jejím šéfem panem Šebkem jsme v kontaktu. S absolutní pokorou si poslechnu, co nám řekne NSA. A my chceme reagovat, abychom jako svaz mohli fungovat.“

Pokud by ČTS přišel o peníze, mělo by to podle Stočese katastrofální následky. „První by bylo na řadě propouštění trenérů, protože centra by nebyla schopna to ufinancovat. Rušily by se reprezentační výjezdy mládežnických týmů. Všechny ty summer cupy, winter cupy, ze kterých se později rekrutují hráčky a hráči pro Billie Jean King Cup a Davis Cup. A na řadu by přišly i turnaje ITF a Tennis Europe,“ popisoval Stočes nevyhnutelný dominový efekt. „V mých očích by to byla apokalypsa. Když tyhle turnaje ztratíte, tak už je nemusíte nikdy dostat zpátky.“

Svoji misi ale bere jen jako dočasnou. „Já nemám absolutně spojitost s věcmi, které se řeší… Jsem na straně sportu a řeším sport. Nemám plány, že budu něco vést. Jsem tu, dokud ale bude potřeba.“

Reklama

Související témata: