Hlavní obsah

Krutá rána pro českou naději, pozastavená činnost!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Osmnáctiletá česká tenistka Nikola Bartůňková měla pozitivní dopingový test na trimetazidin a má dočasně pozastavenou činnost. Loňská finalistka wimbledonské juniorky nemůže nyní startovat na žádných turnajích pořádaných ITF a WTA. Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIA) o tom informovala na svém webu.

Foto: Profimedia.cz

Nikola Bartůňková se dostala do vážného problému

Článek

Bartůňková, které patří v žebříčku WTA 282. místo, byla pozitivně testována na únorovém turnaji v Trnavě a o měsíc později v Mariboru.

„Oba únorové a březnové vzorky byly rozděleny na A a B, přičemž následná analýza zjistila, že vzorky A obsahovaly trimetazidin, který je podle tenisového antidopingového programu zakázán a řadí se do kategorie hormonálních a metabolických modulátorů,“ uvedla agentura ve zprávě. „Analýza vzorku B potvrdila nálezy ve vzorcích A,“ doplnila ITIA.

Mladá česká tenistka má pozastavenou činnost od 16. dubna. Tentýž den sehrála dosud poslední utkání, kdy ve švýcarském Chiassu vypadla v 1. kole s Francescou Curmiovou z Malty.

„Jsem touto situací naprosto šokována. Cítím se nevinná, nikdy jsem vědomě nekonzumovala žádnou zakázanou látku a vždy jsem věnovala spolu s mým týmem maximální pozornost tomu, co se dostane do mého těla. Nyní prověřujeme všechny možnosti, jak se zakázaná látka mohla do mého těla dostat, a uděláme vše proto, aby bylo dočasné pozastavení co nejdříve zrušeno. Věřím, že se co nejdříve celá záležitost vysvětlí. V tuto chvíli se s ohledem na probíhající vyšetřování k této záležitosti nebudu dále vyjadřovat,“ stojí v prohlášení tenistky, za kterou stojí její klub I.ČLTK.

„Jsme pevně přesvědčeni o její nevině a věříme, že se celá záležitost rychle vysvětlí jako nedorozumění a Nikola se brzy vrátí na kurty,“ sdělil Sport.cz manažer klubu Vladislav Šavrda.

V letošní sezoně má Bartůňková bilanci 14 výher a 10 proher, v dubnu figurovala v žebříčku na 226. příčce, nejvýš v kariéře.

Za doping bylo dosud potrestáno pět českých tenistů. Karel Nováček, Petr Korda a Bohdan Ulihrach, jemuž byl trest později zrušen, Ivo Minář a naposledy v roce 2013 Barbora Strýcová.

Související témata: