Hlavní obsah

Kvitová - Vekičová 6:2, 7:6Kvitová má šestý travnatý titul! Krejčíková si spravila chuť ve finále deblu

Aktualizováno

Dvě české tenistky byly v neděli ve hře o singlový titul na okruhu WTA. Svůj jednatřicátý a šestý na oblíbené trávě získala Petra Kvitová v Berlíně, když ovládla duel proti Donně Vekičové z Chorvatska 6:2, 7:6. V Birminghamu Barbora Krejčíková podlehla Jeleně Ostapenkové z Lotyšska 6:7, 4:6 a první titul na travnatém povrchu v singlu nezískala. Chuť si ale napravila ve finále čtyřhry. S parťačkou Martou Kosťukovou zdolaly australsko-americký pár Hunterová, Parksová 6:2, 7:6. Jiří Lehečka na titul ve čtyřhře v Londýně nedosáhl. S Taylorem Fritzem ve finále podlehli 4:6, 7:6 a 3:10 dvojici Austin Krajicek, Ivan Dodig.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finále turnaje v Berlíně Kvitová - VekičováVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Ve finále čtyřhry naopak neuspěly Markéta Vondroušová a Kateřina Siniaková, které nevyužily proti francouzsko-brazilské dvojici Caroline Garciaová, Luisa Stefaniová tři mečboly a prohrály 6:4, 6:7, 4:10. Přišly tak o šanci získat triumf na prvním společném turnaji.

Třiatřicetiletá Kvitová potvrdila osm dní před startem Wimbledonu, kde v minulosti dvakrát vyhrála, výbornou formu a získala druhý titul v sezoně. V dubnu kralovala na tvrdém povrchu v Miami. O sedm let mladší Vekičovou porazila popáté ze šesti vzájemných zápasů a počtvrté za sebou. Zahrála také osm es, Vekičové nepomohlo ani 27 vítězných míčů.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Radost Petry Kvitové ve finále v Berlíně proti Donně Vekičové.

"Trochu jsem se bála, že neumím v němčině odpočítávat, ale nakonec jsem to zvládla," usmála se Kvitová, když na slavnostním ceremoniálu po vystřelení konfet pozvedla vítěznou trofej. Vedle gratulací Vekičové také poděkovala svému týmu trenérům a rodině a fanouškům. "Doufám, že se příští rok zase uvidíme," doplnila.

Kvitová se stala ve 33 letech a 110 dnech nejstarší vítězkou German Open. Po Američance Chris Evertové je také druhou hráčkou, která se dostala v Berlíně do finále po dovršení třiceti let věku. Dva turnaje v jedné sezoně vyhrála svěřenkyně trenéra Jiřího Vaňka naposledy v roce 2019. Na trůnu v Berlíně nahradila Tunisanku Uns Džábirovou.

Rodačka z Bílovce zahájila 42. finále v kariéře dobře a v prvním setu nabídla Vekičové jen jeden brejkbol, který v páté hře odvrátila. Vzápětí Češka prolomila dvakrát soupeřčin servis za 34 minut vyhrála i první set.

Chorvatka se ve druhé sadě zlepšila, ve třetím gamu získala brejk a vedla 5:3. Kvitová jí však setbol nepovolila, srovnala a duel dospěl do zkrácené hry. V něm Vekičová už výhodu setbolu dostala, za stavu 6:5 ale neuspěla a Češka třemi míčky za sebou vývoj otočila. Poté, co rodačka z Osijeku nedoběhla na základní čáře return, zvedla Kvitová radostí ruce nad hlavu. Naposledy prohrála zápas na trávě loni ve 3. kole Wimbledonu se Španělkou Paulou Badosaovou.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Petra Kvitová servíruje v utkání s donnou Vekičovou v Berlíně.

"Petře gratuluji. Mám pocit, že vždycky, když mě porazíš, vyhraješ pak celý turnaj," uvedla na kurtu Vekičová s narážkou na letošní porážku v Miami i loňskou z Eastbourne. "Odvedla jsi skvělou práci. Kéž by každá z nás měla takovou kariéru jako ty," dodala Vekičová.

Vondroušová se Siniakovou ztratily finále s Garciaovou a Stefaniovou za hodinu a 42 minut. Deblová světová jednička Siniaková přišla také o možnost získat ve čtyřhře 22. titul.

Obě hráčky se dosud společně představily jen na loňském finálovém turnaji Poháru Billie Jean Kingové, kdy ve čtyřhře porazily ve skupině polskou dvojici Katarzyna Kawaová, Magda Linetteová. V Berlíně plnily roli nenasazeného páru.

Mečboly měly v tie-breaku druhé sady. V rozhodujícím super tie-breaku držely Češky krok do stavu 4:4, soupeřky ale vyhrály šest her za sebou a mohly slavit.

Krejčíkové útok na první travnatý titul v singlu nevyšel

Barbora Krejčíková sedmý titul ve dvouhře a první na travnatém povrchu nezískala, ve finále v Birminghamu prohrála s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou 6:7, 4:6. Nasazená jednička bojovala s turnajovou dvojkou hodinu a 53 minut. Sedmadvacetiletá tenistka z Ivančic si částečně spravila chuť ve čtyřhře, v níž s Ukrajinkou Martou Kosťukovou porazily australsko-americký pár Storm Hunterová, Alycia Parksová 6:2, 7:6. Deblovou trofej převzala Krejčíková posedmnácté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finále turnaje v Birminghamu Krejčíková - OstapenkováVideo: sntv

Světová dvanáctka Krejčíková odehrála první finále na trávě. Ostapenkové podlehla v pátém ze sedmi vzájemných zápasů a podruhé letos. Na o rok mladší soupeřku nestačila ani v květnu na antuce v Římě. Svěřenkyně trenéra Aleše Kartuse nevyužila šanci získat druhý titul v sezoně po únorovém úspěchu v Dubaji. Lotyška vybojovala šestou trofej ve dvouhře a druhou na trávě.

Obě hráčky se od úvodu spoléhaly na bezchybný servis. Krejčíková odvrátila jeden brejkbol, Ostapenková dva. Rozuzlení prvního setu přišlo ve zkrácené hře. V ní Lotyška nejprve nevyužila tři setboly a Krejčíková dostala za stavu 8:7 šanci získat sadu ve svůj prospěch. Ani Češka ale neuspěla a rodačka z Rigy se následně ujala díky třem vyhraným míčkům za sebou vedení. Krejčíková přišla o set poprvé na turnaji.

Sedmnáctá hráčka světa Ostapenková využila na začátku druhé sady psychickou výhodu a hned Krejčíkovou "brejkla". Česká tenistka pak přišla o servis ještě v páté hře a prohrávala 1:5. Dvojnásobná vítězka předloňského Roland Garros Krejčíková duel nevzdala a třemi hrami za sebou snížila, Ostapenková si ale při dalším servisu vypracovala mečbol, který využila.

O pár hodin později už byla Krejčíková úspěšnější. Ve finále čtyřhry zdolala s Kosťukovou za 90 minut nasazené trojky Hunterovou a Parksovou a získala s ukrajinskou spoluhráčkou titul na prvním společném turnaji. Turnajové dvojky získaly první set díky dvěma brejkům a ve druhé sadě se jim podařilo zvrátit vývoj ze stavu 2:4 a 5:6. Odvrátily dva setboly a ve zkrácené hře proměnily pátý mečbol.

Lehečka na triumf ve čtyřhře nedosáhl

Jednadvacetiletý Lehečka nastoupil k prvnímu finále na okruhu ATP v kariéře, na semifinálovou výhru nad světovými jedničkami Wesleym Koolhofem z Nizozemska a Nealem Skupskim z Velké Británie však s Fritzem nenavázali.

Proti Krajicekovi s Dodigem sice dokázali díky výhře 7:5 v tie-breaku druhé sady vyrovnat, v rozhodujícím super tie-breaku už ale měl navrch druhý nasazený pár a získal třetí letošní společný titul.

Bublik získal první titul na trávě

Alexander Bublik z Kazachstánu ve finále turnaje v Halle porazil 6:3, 3:6 a 6:3 Andreje Rubljova z Ruska. Na okruhu ATP získal první titul na trávě.

Celkově si šestadvacetiletý Bublik připsal v osmém finálovém zápase druhý turnajový triumf v kariéře. Jeho jediným dosavadním úspěchem bylo loňské vítězství v Montpellier. Ve světovém žebříčku by si měl díky titulu vylepšit na 27. příčce osobní maximum.

BERLÍN (tráva, dotace 780 637 dolarů):
Dvouhra - finále:
KVITOVÁ (7-ČR) - Vekičová (Chor.) 6:2, 7:6 (8:6)
Čtyřhra - finále:
Garciaová, Stefaniová (Fr./Braz.) - SINIAKOVÁ, VONDROUŠOVÁ (ČR) 4:6, 7:6 (10:8), 10:4.
BIRMINGHAM (trává, dotace 259 203 dolarů):
Dvouhra - finále:
KREJČÍKOVÁ (ČR) - Ostapenková (Lot.) 6:7 (8:10), 4:6
Čtyřhra - finále:
Krejčíková, Kosťuková (2-ČR/Ukr.) - Hunterová, Parksová (3-Austr./USA) 6:2, 7:6 (9:7)
LONDÝN (tráva, dotace 2,345.130 eur):
Čtyřhra - finále:
Krajicek, Dodig (2-USA/Chorv.) - LEHEČKA, Fritz (ČR/USA) 6:4, 6:7 (3:7), 10:3.
HALLE (tráva, dotace 2,345.130 eur)
Dvouhra - finále:
Bublik (Kaz.) - Rubljov (3-Rus.) 6:3, 3:6, 6:3
Čtyřhra - finále:
Melo, Peers (Braz./Austr.) - Bolelli, Vavassori (It.) 7:6 (7:3), 3:6, 10:6
BAD HOMBURG (tráva, dotace 259.303 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Samsonovová (2-Rus.) - Tomovová (Bulh.) 6:1, 6:4
Blinkovová (9-Rus.) - Lisická (Něm.) 3:6, 6:1, 7:5
Masarová (Šp.) - Sasnovičová (Běl.) 6:3, 6:2
Rodinová (Rus.) - Volynetsová (USA) 6:0, 6:4
Cornetová (Fr.) - Trevisanová (It.) 6:4, 6:2
Erraniová (It.) - Zanevská (Belg.) 6:2, 6:3
PALMA DE MALLORCA (tráva, dotace 984.805 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Moutet (Austr.) - O'Connell (Austr.) 7:5, 6:4
Pella (Arg.) - Giron (USA) 3:6, 6:2, 7:6 (7:3)
Turnaj ITF v Popradu (antuka, dotace 25.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
RIKL (ČR) - PAULSON (5-ČR) 3:6, 7:6 (7:5), 6:4.
Turnaj ITF mužů ve Štore ve Slovinsku (antuka, dotace 15.000 eur):
Dvouhra - finále:
Guillen Meza (Ekv.) - KELLOVSKÝ (1-ČR) 6:4, 6:0.
Další tenisové výsledky ZDE

Reklama

  2 : 5 Dimitrov - Menšík 2 : 5 probíhá Živě
20240427T18 : 35:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  7 : 5, 6 : 4 Lehečka - Medjedovič 7 : 5, 6 : 4 konec
20240427T12 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Macháč - Shelton dnes 20 : 00
20240427T20 : 00:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton