Hlavní obsah

Legendární Navrátilová se statečně pere s rakovinou. Už má za sebou operace

Svádí jeden z nejtěžších bojů kariéry. Legendární tenistce Martině Navrátilové zkraje letošního roku lékaři diagnostikovali rakovinu hrtanu a prsu, okamžitě tak začal kolotoč vyšetřování za účelem nezvaného hosta podruhé zdolat. Bývalá světová jednička ani přes nepříznivé zprávy neskrývá dobrou náladu a věří v lepší časy.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Bývalá tenistka Martina Navrátilová v hledišti All England Clubu. Ilustrační foto.

Článek

Pro šestašedesátiletou Navrátilovou se nejedná o první zkušenost s nádorovým onemocněním, rakovina prsu se jí totiž vrátila po třinácti letech. V roce 2010 jí lékaři zhoubný nádor odstranili a bývalá hráčka mohla otevřeně prohlásit, že boj se zákeřnou rakovinou vyhrála. Nyní si musela diagnózu vyslechnout znovu, pro změnu s konstatováním toho, že se k rakovině prsu přidal i hrtan.

„Je to dvojitá rána, ale léčba je možná. Doufám v příznivý výsledek. Budu bojovat, jak to jen půjde," sdělila Navrátilová poté, co jí lékaři oznámili smutnou zprávu. Boj se zákeřnou nemocí proto začal okamžitě, osmnáctinásobná grandslamová šampionka ve dvouhře už dokonce podstoupila několik operací.

„Mám za sebou dvě operace a čtyři biopsie. Čeká mě ozařování a chemoterapie, jsem odhodlaná v léčbě pokračovat," prozradila odhodlaná Navrátilová průběh léčby v rozhovoru pro server Tennis Channell.

I přes nezáviděníhodnou životní situaci se nevzdává přání vrátit se k milovanému sportu. „Jsem připravená hrát, ale rovněž jsem připravená se vydat i jinými cestami," prozradila úspěšná hráčka, jenž kvůli léčbě přišla o diváckou účast na již probíhajícím Australian Open.

„Ve své tašce s potravinami jsem našla posilovací gumy, které jsem používala ve Wimbledonu. Ani nevím, jak se tam dostaly. Mám jako obvykle i lahev s vodou, jsem připravena," usmála se Navrátilová, kterou i v nadcházejících měsících bude čekat nespočet vyšetření.

Neuvěřitelná tenisová kariéra legendární hráčky trvala 32 let od roku 1974 do roku 2006. Na této cestě vyhrála pozoruhodných 59 grandslamových titulu ve dvouhře i čtyřhře. Dokonce se jí povedlo vyhrát více titulů ve Wimbledonu ve dvouhře (9x) než kterékoliv jiné hráčce v historii.

Reklama