Hlavní obsah

Tenisová legenda Navrátilová má rakovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Martina Navrátilová má před sebou jeden z nejtěžších zápasů života. Lékaři bývalé tenistce diagnostikovali rakovinu hrtanu a prsu. „Je to dvojitá rána, ale léčba je možná. Doufám v příznivý výsledek. Budu bojovat, jak to jen půjde,“ uvedla v pondělí osmnáctinásobná grandslamová šampionka ve dvouhře.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Legendární tenistka Martina Navrátilová oznámila, že má znovu rakovinu. Šestašedesátiletá vítězka 59 grandslamových titulů věří v úspěšné uzdravení. Snímek z roku 2018

Článek

Lékaři Navrátilové diagnostikovali oba nádory poté, co se jí v listopadu objevilo zduření lymfatické uzliny na krku.

Šestašedesátiletá bývalá tenistka rakovinu už jednou porazila. V roce 2010 se vyléčila z nádorového onemocnění prsu.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Bývalá tenistka Martina Navrátilová v hledišti All England Clubu v roce 2022.

Legendární Čechoameričanka měla v polovině ledna odcestovat na Australian Open, kde měla působit v roli televizní expertky. Svou účast ale kvůli nemoci zrušila.

„Martině byla diagnostikována rakovina v prvním stádiu. Prognóza je dobrá a Martina tento měsíc zahájí léčbu," uvedla tisková mluvčí Navrátilové v prohlášení s tím, že se jedná o typ rakoviny, který dobře reaguje na léčbu.

Sama Navrátilová ocenila podporu, které se jí dostalo ze všech stran. "Netřeba říkat, že můj telefon i twitter úplně explodují. Děkuji všem. Ještě jsem neskončila," napsala na sociální síť.

Z 59 grandslamových titulů získala Navrátilová 18 ze singlu (devět ve Wimbledonu, čtyři na US Open, tři v Austrálii a dva na French Open), 31 v deblu a deset ve smíšené čtyřhře. Všechny tři kategorie dokázala vyhrát jako jedna ze tří hráček historie, v open éře jako jediná. V čele světového žebříčku strávila dohromady 332 týdnů.

Drží také řadu historických zápisů včetně nejvyššího počtu titulů na okruhu WTA ve dvouhře (167) i ve čtyřhře (177). Týmový Fed Cup vyhrála čtyřikrát: jedou v barvách Československa, třikrát již za USA. Kariéru členka tenisové Síně slávy ukončila v říjnu 2006 krátce poté, co se díky triumfu v mixu na US Open stala na prahu padesátky nejstarší vítězkou grandslamu v historii.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori