Hlavní obsah

Markéta v říši divů. Rozhovor s princeznou, obdiv legend. Tenis je bláznivý, hlásila šampionka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět let po Petře Kvitové oslavuje český tenis znovu wimbledonskou šampionku. Poprvé v Open éře navíc vyhrála nejslavnější grandslamový turnaj nenasazená hráčka. Markéta Vondroušová teď sklízí obdiv fanoušků i legend. Zasloužila se o jeden z nejpřekvapivějších triumfů tenisových dějin.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová pózuje fotografům.

Článek
Fotogalerie

„Opravdu nevím, co se teď děje," pravila trochu vytřeštěně s trofejí Venus Rosewaterové, kterou jí předávala princezna Catherine. Před dvanácti lety Vondroušová sledovala v televizi, jak se s proslulým tepaným talířem poprvé fotí Kvitová. V tu chvíli by ji asi těžko napadlo, že ji jednou napodobí.

„Je to úžasný pocit. Loni jsem měla na ruce sádru, teď je to neuvěřitelné. Tenis je bláznivý...," usmála se.

V útrobách wimbledonského stánku si Vondroušová krátce promluvila s členkou Britské královské rodiny, která českou tenistku nabádala, ať si tenhle výjimečný moment vychutná.

Ve své hráčské lóži kromě manžela a sestry měla nová šampionka i svého mentora Jiřího Hřebce, wimbledonského vítěze z roku 1973 Jana Kodeše, ale také čtyřnásobnou vítězku ženské čtyřhry v All England Clubu Helenu Sukovou.

V hledišti pak krajance uznale tleskala dojatá Martina Navrátilová, s polibkem na tvář nové vítězky přispěchala i Billie Jean Kingová. Obě legendy se zásadním způsobem zasloužily, že tenistky mají stejné prize money jako muži, takže Vondroušová bude inkasovat za své vítězství 2,35 milionu liber hrubého (asi 64 milionů korun). Také ji čeká poprvé v kariéře skok do top 10, kterou bude v pondělním vydání světového žebříčku uzavírat.

Na to ale patrně nemyslela, když wimbledonským příznivcům při tradičním rituálu ukazovala těžce vybojovanou trofej. Ten pravý kolotoč však pro českou hvězdu teprve začínal.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.