Hlavní obsah

Navrátilová Berdychovi před Wimbledonem nevěří. Má jiné favority

PRAHA

Už za týden odstartuje hlavní soutěž grandslamového Wimbledonu, kde loni dosáhl díky finálové účasti skvělého úspěchu český tenista Tomáš Berdych. Teď však bude muset rodák z Valašského Meziříčí na trávě v All England Club loňské tažení a postavení světové sedmičky obhajovat. Moc šancí mu ale zřejmě nedává tenisová legenda Martina Navrátilová, podle níž má šanci na úspěch pouze pět tenistů a Berdych mezi nimi nefiguruje.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Tomáš Berdych na loňském Wimbledonu došel až do finále.

Článek

„Nemám tušení, kdo Wimbledon vyhraje, bude to hodně otevřené. U mužů bych hledala vítěze mezi první čtyřkou na žebříčku. Možná by mohl překvapit Söderling, i když letos nehraje tak dobře. Hráči první čtyřky tak jsou největšími favority,“ cituje Navrátilovou web Forty Deuce.

„Určitě jím je Murray, kterému se dařilo i na antuce. Djokovič zase převádí svůj nejlepší tenis. Federer teď hrál nejlépe na French Open ve své kariéře. Hodně ale záleží také na nových míčích. Z toho co vím, tak jsou pěkně těžké a hráči s nimi hodně bojují. Výrazně pomůžou Nadalovi, Djokovič s nimi bude ok, ale Federerovi hodně ublíží,“ myslí si devítinásobná vítězka wimbledonské dvouhry.

Tomáš Berdych se na loňském Wimbledonu utkal hned se třemi hráči současné elitní čtyřky. Zatímco Rogera Federera a Novaka Djokoviče dokázal vyřadit, na Rafaela Nadala ve finále nestačil. Za účast v posledním zápase o titul však vybojoval 1200 bodů, které musí letos obhajovat. A pokud by stejně jako na Roland Garros vypadl hned v prvním kole, musel by se o svojí pozici v elitní světové desítce hodně obávat, protože na aktuálně desátého Andyho Roddicka má momentálně náskok 1290 bodů.

TOP 10 žebříčku ATP + body
1. Rafael Nadal 12 070
2. Novak Djokovič 12 025
3. Roger Federer 9230
4. Andy Murray 6625
5. Robin Söderling 4595
6. David Ferrer 4150
7. Tomáš Berdych 3490
8. Gael Monfils 2780
9. Mardy Fish 2440
10. Andy Roddick 2200

V posledním ostrém testu na trávě si Berdych vedl střídavě. Na turnaji v Halle měl co dělat, aby v prvním kole odvrátil ostudu, když Belgičanovi Bemelmansovi utekl ze tří mečbolů. Pak po boji vyřadil krajana Hernycha a ve čtvrtfinále si připsal cenný skalp světové dvanáctky Viktora Troického. V semifinále však vypadl po třísetovém zápase s Němcem Petzschnerem, který patří až do osmé desítky na žebříčku ATP. „Byl to jeden ze zápasů, kde o vítězi rozhodují jeden dva míčky. Každým utkáním se ale zlepšuji,“ hodnotil český reprezentant turnaj v Německu.

Favoritkou je Šarapovová

V ženské části turnaje má Martina Navrátilová o favoritkách jasněji. Podle ní je možné, že by Číňanka Li Na po triumfu na Roland Garros vyhrála i Wimbledon. Podobný double už se ale na dámském okruhu nepodařil nikomu od roku 2002, kdy se to povedlo Sereně Williamsové.

Maria Šarapovová je podle Navrátilové žhavou adeptkou na titul ve Wimbledonu.foto: Reuters/Charles Platiau

„Pokud se Li Na vypořádá s humbukem kolem ní, myslím, že by se jí to mohlo podařit. Umí na trávě hrát, loni dokázala vyhrát v Birminghamu a její styl se dá použít na všech površích,“ vysvětlila Navrátilová.

Podle ní má ale největší šance na titul Ruska Maria Šarapovová. „Podle mě je největší favoritkou. Bude připravená, trávu miluje a po French Open bude navíc hodně sebevědomá. Pak tu jsou sestry Williamsovy, které jsou velkou neznámou. Mohou dojít až do finále, nebo také vypadnout už ve druhém kole, protože vůbec nehrají.  Vsadit na ně je stejné jako vsadit na koně, kterého jste ještě neviděli běžet,“ dodala tenisová legenda.

Narážela na fakt, že Serena Williamsová se vrací na kurty právě po roce od svého vítězství ve Wimbledonu. Její sestra Venus pak nehrála od letošního Australian Open, kde vypadla ve třetím kole s Němkou Andreaou Petkovičovou. Vrací se až na trávě v Eastbourne.

Reklama

  1 : 6, 3 : 6 Bejlek - Rybakinová 1 : 6, 3 : 6 konec
20240429T19 : 15:00+0200
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek
Rybakinová
  6 : 4, 7 : 6 Lehečka - Monteiro 6 : 4, 7 : 6 konec
20240429T13 : 15:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Skreč Menšík - Auger-Aliassime Skreč konec
20240429T17 : 00:00+0200
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík
Auger-Aliassime
  Nadal - Lehečka dnes 21 : 30
20240430T21 : 30:00+0200
Nadal vs. Lehečka
Nadal vs. Lehečka
Nadal
Lehečka