Hlavní obsah

Nedostižná Plíšková! Poráží i Williamsovou, ale míní, že její dvojče je ještě lepší

Karolína Plíšková každým rokem stoupá žebříčkem k lepším pozicím, ale v jednom ohledu už je nejvýš a takřka nedostižná. Žádná jiná hráčka na okruhu nedokáže dávat tolik es. Není přitom Chorvatem Ivem Karlovičem v sukních, aby nastřílela čtyřicet es v utkání a míče z její rakety létaly rychlostí světla, ale soupeřky ničí přesností. Jako první tenistka dokázala ve dvou sezónách po sobě zahrát více než pět set es.

Foto: Edgar Su, Reuters

Karolína Plíšková.

Článek

Loni poprvé porazila v této "disciplíně" Američanku Serenu Williamsovou, letos opět, navíc velmi výrazně. Před právě probíhajícím Turnajem mistryň v Singapuru měla česká hvězda na kontě o 184 es více a oproti třetí tenistce v této statistice Madison Keysové z USA jich měla dokonce skoro dvojnásobek.

Umí do všech směrů

"Myslím, že servis umím do všech čtyř směrů," řekla Plíšková. "Většina holek servíruje na větší procento prvního servisu, servíruje na tělo, mají víc bodů, ale není to eso. Já si často vyberu směr a tím, že mám dobrý servis, tak je z toho častokrát eso. Já to umím poslat do všech rohů, a když mi to sedne, je z toho eso," konstatovala.

Z podání aktuální světové pětky Plíškové mají obavy všechny hráčky. "Plíšková? Ta trefuje hodně es a dobře servis umísťuje," řekla před semifinále US Open Williamsová. "Podává tak dobře a především přesně," ocenila letošní vítězka French Open Španělka Garbiňe Muguruzaová, kterou Plíšková zasypala na Masters čtrnácti esy.

Plíšková letos už zaznamenala 524 es v 60 dvouhrách, což je průměr skoro devět es na zápas. Loni statistici napočítali svěřenkyni kouče Jiřího Vaňka v 75 zápasech 517 es. V roce 2014 jich zahrála 435 es a o rok dříve 191, tehdy jen v 27 utkáních WTA.

Při výšce 186 cm je její předností především motoricky skvěle zvládnutý pohyb při servisu. "Dělá to jednoduše, bez zbytečného máchání. K tomu servis dobře rozděluje do stran a hraje i vhodně soupeřce do těla," konstatovala Martina Navrátilová.

Plíšková si je výborně založeného pohybu na podání vědoma. "Je to uvolněný, přirozený a nejsou tam klikyháky. Není tam nic, nad čím bych musela přemýšlet," popsala svůj švih při podání a z očí ji sršela jiskra. Esa dává ráda a ví, že k tomu ani nemusí mít největší ránu. "Když je míč dobře místění a rychlost je nadprůměrnější, nemusí to být dvoustovka, a padne kousek od lajny, tak to stačí," řekla.

Už jako juniorka zasypávala soupeřky esy a mezi ženami v tom pokračuje. Na tréninku si k tomu pomáhá tradiční technikou, při které se snaží trefovat v rozích pole pro podání postavené kužely. "Tak pět šest vždy šoupla jak nic. Má krásný rytmus i nadhoz," řekl po finále US Open Jiří Hřebec, bývalý trenér Plíškové.

Rodačka z Loun si občas i při zápase představuje, že je na kurtu kužel, který musí trefit. "Když si řeknu, že chci hrát jenom ven, tak je to velký rozptyl. Když si představím místo, kam to eso chci dát, tak je servis pak lepší," vysvětlila.

Mívá špatné dny

I Plíšková mívá na servisu špatné dny. Tak jako proti Rusce Světlaně Kuzněcovové v Singapuru. Dala jen dvě esa a nemohla se o podání opřít. "Problém je jenom v nadhozu. Když si to házím blbě, tak víc kazím. A když mám unavenější nohy, tak se tolik nevytáhnu a nevyskočím. A to byl ten případ," konstatovala.

Podání má skvělé rovněž její sestra Kristýna. Ta dokonce letos na Australian Open vytvořila nový rekord na WTA na jeden zápas. Proti pozdější olympijské vítězce Monice Puigové z Portorika nasázela 31 es. "Ona má servis ještě nepříjemnější než já, protože je levačka," řekla Plíšková o svém dvojčeti.

Reklama

Související témata: