Hlavní obsah

Nejhorší věc? Federer poodhalil tajemství svých úspěchů

Bern/Praha

Dvě dekády září na tenisové scéně, a přestože mu bude příští měsíc už 39 let, dokáže si stále poradit i s mnohem mladšími konkurenty. Fenomenální Švýcar Roger Federer nyní v interview pro portál tennisworldusa prozradil, co vedle talentu a tvrdého tréninku stojí za jeho úspěšnou kariérou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roger Federer během Laver Cupu v Praze.

Článek

„Především musím dobře a dostatečně spát. Pokud to není 11 až 12 hodin, necítím se OK," prozradil Federer. Dvacetinásobný vítěz grandslamových turnajů zdůraznil, že potřebuje takovou porci spánku, aby se jeho tělo vyrovnalo s fyzickou námahou bez nebezpečí zranění. „Nejsem už nejmladší a při častém cestování po turnajích a změně časových pásem je dodržování tohoto pravidla dost obtížné, ale strašně důležité."

Čtvrtý hráč světového žebříčku ATP dodal, že v opačném případě je náladový a dalším krokem mohou být nemoc nebo zranění. „Nedostatek spánku je pro mne ta úplně nejhorší věc," přiznal rodák z Basileje. „Pochopitelně dbám i na další věci, například kladu důraz na jídelníček. Snažím se jíst zdravě, což není vždy snadné, ale nakonec jsem profesionální tenista a dělám svoji práci. A to i mimo kurt."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roger Federer a kapitán týmu Evropy Björn Borg během tenisového turnaje Laver Cup.

Švýcarský tenista je nejlépe placeným sportovcem světa. Podle magazínu Forbes za uplynulých 12 měsíců inkasoval 106,3 milionu dolarů (2,577 miliardy korun), rovných 100 milionů si přitom vydělal mimo kurty díky řadě sponzorských smluv. Těsně porazil portugalskou fotbalovou hvězdu Cristiana Ronalda, jehož příjmy Forbes vyčíslil na 105 milionů dolarů.

V letošní sezoně poznamenané koronavirovou pandemií se však bývalá světová jednička na kurtech neobjeví. Před časem Federer prodělal druhou artroskopickou operaci pravého kolena a jeho fanoušci si tak budou muset na návrat „Maestra" počkat. „Teď, stejně jako před sezonou 2017, si plánuji vzít potřebný čas, abych byl 100% připravený a hrál opět na své nejlepší úrovni. Moji fanoušci mi budou chybět, ale budu se na všechny těšit na začátku sezony 2021," zveřejnil Federer na svém twitterovém účtu.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori