Hlavní obsah

Tenisový svět zažívá dosud nepoznaný moment. V elitní desítce chybí hráč s jednoručným bekhendem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od roku 1973 se tenisoví fanoušci mohou kochat pohledem na žebříček nejlepších hráčů planety. Ještě nikdy však nebyli svědky události, která se vůbec poprvé stala 19. února letošního roku. O co jde? Vůbec poprvé mezi nejlepšími deseti hráči planety totiž nenajdete tenistu, který by své soupeře trápil jednoručným bekhendem!

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Roger Federer proslul i precizním jednoručným bekhendem

Článek

Roger Federer, Stan Wawrinka, Dominic Thiem a řada dalších. Všichni tito tenisté prosluli nejen coby skvělí hráči, ale i jako borci, kteří si fanoušky po celém světě získali na pohled velmi elegantním, ale i maximálně účinným jednoručným bekhendem.

Posledním mohykánem, který se s tímto stylem držel v elitní desítce, byl Stefanos Tsitsipas. To však od 19. února už neplatí, řecký borec se po nepříliš povedeném vstupu do sezony musel s elitní společností rozloučit a mezi nejlepšími deseti hráči planety tak vůbec poprvé od zavedení žebříčku v roce 1973 není jediný tenista hrající bekhend jen jednou rukou.

A důvody? „Hlavně servis se zrychlil a tím je daleko těžší míče zasáhnout tak, abyste soupeři nedali výhodu. Jednoručný bekhend po servisu zahrajete zpravidla jen čopem. Obouručný je flexibilnější. Ale samozřejmě jsou i výjimky a občas se narodí hráč jako Federer, Wawrinka nebo Gasquet,“ říkal pro livesport.cz bývalý elitní český deblista Lukáš Dlouhý.

Mezi ženami proslula pravděpodobně nejlepším jednoručným bekhendem bývalá světová jednička a sedminásobná grandslamová šampionka Justine Heninová, v současnosti je nejlepší hráčkou s tímto úderem Němka Tatiana Mariaová, které patří 46. příčka.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.