Hlavní obsah

Nenahraditelné ztráty! Které tenisové hvězdy ukončily v roce 2020 kariéru?

Praha

Rok 2020 se pomalu blíží ke konci a nastává tak čas bilancování a hodnocení. Tenisová sezona byla stejně jako veškerý svět výrazně ovlivněna pandemií koronaviru a do jisté míry tak přispěla i k ukončení kariér u některých tenistek. Portál sport.cz vybral pět jmen, která budou světovému tenisu z pohledu českých a slovenských fanoušků chybět nejvíce.

Foto: Profimedia.cz

Caroline Wozniacká po svém posledním zápase kariéry

Článek

Zdravotní problémy, touha po rodině, klesající výkonnost a samozřejmě věk. To vše jsou důvody, které každou sezonou stojí za odchodem celé řady hráček, jenž se více či méně zapsaly do historie bílého sportu. Které z nich budou na kurtech chybět nejvíce?

Caroline Wozniacká

Nejvýše na žebříčku: 1.Prize Money: 35 milionů dolarů

Jednasedmdesát týdnů vládla dánská kráska světovému tenisu. Během své kariéry vyhrála třicet turnajů, z toho jeden grandslamový na Australian Open v roce 2018. Na tom samém podniku se také o dva roky později po porážce ve třetím kole s Tunisankou Džabúrovou rozloučila s kariérou.

Hráčka s obrovským fyzický fondem a vynikající obrannou hrou kariéru ukončila v pouhých 29 letech i kvůli pokračujícím zdravotním problémům. "V posledních měsících jsem si uvědomila, že v životě je mnohem víc věcí mimo kurt, po kterých toužím. Jednou z nich je provdat se a založit rodinu," říkala při své emotivní rozlučce Dánka, která si jen na kurtech vydělala příjemných téměř 800 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Caroline Woznická má za sebou výbornou kariéru

Maria Šarapovová

Nejvýše na žebříčku: 1.Prize Money: 38 milionů dolarů

Fanoušci ji milovali. A nebo nenáviděli. Podobné rozložení "sil" bylo i mezi jejími soupeřkami. Maria Šarapovová se však do tenisové historie zapsala nesmazatelným písmem. Vyhrála všechny grandslamové podniky, French Open dokonce dvakrát.

A nebýt známé dopingové aféry s meldoniem z roku 2016, mělo by její jméno ještě mnohem větší lesk. Právě po zmiňované kauze a následném trestu se totiž ruská kráska po návratu na kurty nikdy nedostala do své dřívější formy, navíc ji začaly provázet zdravotní problémy, kvůli kterým jedna z nejlépe vydělávajících sportovkyň planety kariéru ukončila.

Sibiřská rodačka tak svůj účet zakončila s 36 vyhranými turnaji a vydělanými 850 miliony korun, její příjmy z řady reklamních a sponzorských smluv jsou však ještě mnohonásobně vyšší.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruská tenistka Maria Šarapovová

Jekatěrina Makarovová

Nejvýše na žebříčku: 8. (1. ve čtyřhře) Prize Money: 13 milionů dolarů

Její jméno vždy zůstane ve stínu slavnější krajanky Marie Šarapovové, ale i rodačka z Moskvy má za sebou fenomenální kariéru. Byla světovou osmičkou ve dvouhře, nejlepší hráčkou světa ve čtyřhře, doma má tři grandslamové tituly z deblu, v singlu si na turnajích velké čtyřky zahrála dvakrát semifinále.

Levou rukou hrající tenistka do své sbírky přidala i zlatou olympijskou medaili z Ria z roku 2016, kterou získala s krajankou Jelenou Vesninovou. V roce 2008 navíc pomohla Rusku k triumfu ve Fed Cupu.

Foto: Profimedia.cz

Jekatěrina Makarovová

Julia Görgesová

Nejvýše na žebříčku: 9. (ve čtyřhře 12.)Prize Money: 10 milionů dolarů

Velmi podobný příklad jako Makarovová. I sympatická Němka Julia Görgesová nevystoupí ze stínu Angelique Kerberové, i ona však má za sebou výbornou singlovou i deblovou kariéru.  Ve dvouhře byla před čtyřmi lety devátou hráčkou planety, ve čtyřhře pak dvanáctou.

V sezoně 2018 si po šokující jízdě zahrála semifinále Wimbledonu, ve čtyřhře byla v podobné situaci třikrát, o titul si však na grandslamu nikdy nezahrála.

Foto: Profimedia.cz

Julia Göergesová

Magdaléna Rybáriková

Nejvýše na žebříčku: 17. Prize Money: 5 milionů dolarů

Dlouho byla za Danielou Hantuchovou a Dominikou Cibulkovou dalším velkým esem slovenského tenisu. Nejslavnější okamžik rodačky z Piešťan přišel v roce 2017 ve Wimbledonu, kde na své parádní jízdě do semifinále vyřadila mimo jiné i Karolínu Plíškovou.

Před dvěma lety ji žebříček registroval na sedmnáctém místě světa, v té době měla na svém kontě čtyři turnajové triumfy. I Rybárikovou však následně začaly pronásledovat zdravotní problémy, které v konečném důsledku vyústily v konec kariéry.

Foto: Sport.cz

Magdalena Rybáriková.

Reklama