Hlavní obsah

Neznámá tenisová kráska touží hrát pod českou vlajkou. Uspěje?

Praha

Pochází z ruského Čeljabinsku, žije a trénuje v Praze. Dvaadvacetiletá tenistka Jekatěrina Alexandrovová se pomalu zabydluje na okruhu WTA, kde už vyhrála svůj první titul a uvažuje o českém občanství.

Ruská tenistka Jekatěrina Alexandrovová

 
Článek

Ještě před časem o talentované ruské tenistce věděl málokdo. Zatímco se v prosinci loňského roku pohybovala ve světovém žebříčku na konci třetí stovky, letošní sezónu uzavírá už jako sto devátá hráčka. Větší sebevědomí jí dodala první účast na grandslamu. Do Londýna na slavný Wimbledon odjížděla jako náhradnice, nakonec si zahrála druhé kolo. „Když jsme odlétali, tak jsem ještě byla první náhradnice a až po příletu jsem zjistila, že jsem se dostala do kvalifikace. Měla jsem obrovskou radost a už mi bylo vlastně jedno, jak to dopadne,“ zavzpomínala Jekatěrina Alexandrovová v rozhovoru pro web tennis-arena.cz.

Nakonec se z kvalifikace dostala až do hlavní soutěže a v prvním kole na ni čekala bývalá světová jednička Ana Ivanovičová. Tu Alexandrovová nakonec porazila poměrně hladce 6:2 a 7:5. „Byla jsem strašně nervózní. V prvním gamu jsem vůbec nemohla trefit kurt. Pak už to bylo lepší a pocity po utkání byly neskutečné. Od té doby jsem na kurtu klidnější a je mi jedno, kdo stojí na druhé straně,“ přiznala hráčka, která s tenisem začala v šesti letech.

K dalšímu posunu jí pak pomohlo vítězství na turnaji ve francouzském Limoges, kde si ve finále poradila s domácí hvězdou Caroline Garciaovou 6:4 a 6:0. Jen týden poté, co francouzská ranařka ve finále Fed Cupu zdolala ve dvouhře Kvitovou i Karolínu Plíškovou!

„Před zápasem jsem byla hodně nervózní, protože jsem předtím ještě nehrála finále takhle velkého turnaje. Měla jsem pocit, že budu ráda, když uhraju pár her. Když jsem získala set, najednou to šlo samo.“ A skončilo to pro Garciaovou kanárem...

Praha ji očarovala

Rodačka z ruského Čeljabinsku nejprve trénovala v Moskvě. Když ale jednou s celou rodinou přijela do Prahy na turnaj, zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli sem přestěhovat. „Praha nás okamžitě uchvátila. Po všech stránkách. Hodně kurtů, k tomu nádherné město,“ vyprávěla, čím ji metropole tak zaujala. Aby se naučila rychle česky, dívala se na televizi a hodně také četla. Teď už mluví plynně a začíná si pohrávat s myšlenkou, že požádá o české občanství.

„Přemýšlím o tom a je možné, že se to brzy změní. Zjišťovala jsem, jaké dokumenty je potřeba vyplnit,“ prozradila Alexandrovová, která se již pilně připravuje na novou sezónu. V ní by nejen chtěla odehrát více turnajů na okruhu WTA, ale hlavně se v žebříčku zase posunout o kus výše.

Reklama

Související témata: