Hlavní obsah

Djokovič - Tsitsipas 6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4Parádní obrat a Paříž oslavuje srbského antukového krále. Djokovič má 19. grandslamový titul

pan, rjmSport.cz
Aktualizováno

Antukovým králem pro rok 2021 je srbský tenista Novak Djokovič. Světová jednička ve strhujícím nedělním finále French Open zdolala řeckého bojovníka Stefanose Tsitsipase v pěti setech 6:7, 2:6, 6:3, 6:2 a 6:4. Získal tak svůj devatenáctý grandslamový titul a přiblíží se na rozdíl jediného Rogeru Federerovi a Rafaelu Nadalovi.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Polibek šampiona. Antukový král Novak Djokovič s trofejí pro vítěze French Open. Srbský tenista vyhrál ve finále nad Řekem Tsitsipasem.

Článek
Fotogalerie

Djokovič v semifinále zastavil pařížskou jízdu antukového specialisty Rafaela Nadala a do boje o titul vstupoval jako favorit. Mladší Řek ale statečně vzdoroval a bylo jasné, že utkání nabídne napínavý thriller, který se pořádně protáhne.

V první sadě si finalisté drželi servis až do jedenácté hry. Tam přišel Tsitsipas o podání, jenže ani v krizové chvíli nepropadl panice. Hned totiž světové jedničce její kousek oplatil a rozhodnout musela zkrácená hra. A fanoušci nemuseli litovat. Řek šel do vedení 4:0, jenže „Djoker" senzačně bláznivý tiebreak otočil a za stavu 6:5 měl setbol. Pak ale pro změnu uhrál tři míče pátý hráč světa a urval pro sebe úvodní set finále.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Srbský tenista Novak Djokovič se zvedá z antuky během finále French Open, když upadl při dobíhání kraťasu.

Srb byl zaskočený, možná se na jeho výkonu trochu podepsal i pád, kdy v první sadě dobíhal jeden z kraťasů a ustlal si při tom na antuce. V nedobrém rozpoložení pak ztratil i úvodní game druhé sady, což předznamenalo, že následující minuty ovládne Řek. Tsitsipas získal podání favorita i v sedmé hře a druhou sadu ovládl poměrem 6:2.

V tu chvíli se mohl někdo bát, že bude pařížské finále brzy hotové. Opak byl však pravdou. Ve třetím dějství byla klíčovou čtvrtá hra, kde po obrovské přetahované vzal Djokovič soupeři servis. Poté už nezaváhal a korigoval na 1:2 na sety.

Následně na dvorci začal pro změnu řádit srbský uragán, který se promítl ve vedení 4:0 ve čtvrté sadě. I když pak Tsitsipas udržel dvě následující podání, sadu už nezachránil.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Rozhodnout tak musel pátý set, kde ukázal svou velikost Djokovič. Svá podání vyhrával bez nejmenších problémů, při servisech řeckého protivníka byly k vidění strhující bitvy. Ve třetí hře se Srbovi povedlo urvat vedení, a i když se Tsitsipas vydal ze všech sil, cestu Djokoviče na trůn už nezastavil.

Tenisový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 34,36 milionu eur):
Muži
Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Tsitsipas (5-Řec.) 6:7 (6:8), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4

Reklama

Související témata: