Hlavní obsah

Plíšková rivalku kanárem nezlomila, nakonec dostala výprask. České deblistky už znají finálové soupeřky

Aktualizováno

Česká tenistka Karolína Plíšková do finále turnaje mistryň v Singapuru neprošla, přitom proti Američance Sloane Stephensové začala tak slibně. První sadu ovládla 6:0, soupeřka druhou urvala 6:4 a ve třetí už dominovala - 6:1. V prvním semifinále zvítězila ukrajinská tenistka Elina Svitolinová, která v třísetové bitvě porazila Nizozemku Kiki Bertensovou 7:5, 6:7 a 6:4. Český deblový semifinálový souboj ovládla dvojice Krejčíková-Siniaková, jež se o titul střetne s maďarsko-francouzským párem Babosová, Mladenovicová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Plíšková - StephensováVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Plíšková neuspěla ve výborně rozehraném semifinále a stejně jako loni si o titul v Singapuru nezahraje. V utkání se Stephensovou sice získala úvodních osm gamů, ale nakonec prohrála.

V nedělním finále neporažených hráček se Stephensová utká s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou, která v prvním semifinále porazila Nizozemku Kiki Bertensovou za více než dvě a půl hodiny 7:5, 6:7 a 6:4.

Kvitová zůstává poslední

Poslední českou vítězkou Masters zůstává Petra Kvitová, která turnaj vyhrála v roce 2011. Letos vypadla ve skupině. Dvouhru na Turnaji mistryň ovládly i Jana Novotná v roce 1997 a osmkrát Martina Navrátilová, ale ta už jako americká občanka.

"Před turnajem bych dala všechno za to, abych tady byla, a nakonec se mi podařilo semifinále. Nebudu to hodnotit negativně," řekla šestadvacetiletá Plíšková a k utkání se Stephensonovou dodala: "Samozřejmě mě to mrzí. Zápas byl výborně rozehraný, ale je to dobrá hráčka. Byl to jen set a brejk. Šest nula a dva nula zní hodně dobře, ale na druhou stranu se ona zvedla. Nechci z toho nějak být zdrcená."

V úvodním setu zvládla Plíšková první tři vyrovnané gamy a rozjela se k téměř perfektnímu výkonu. Většinou diktovala tempo výměn, v kterých byla trpělivá, ale zároveň hrála dlouhé míče, a když mohla, přitlačila. Znovu zařazovala výpady k síti, hrála sebevědomě a za půl hodiny Stephensové nadělila "kanára".

"Dělám, co můžu, a nic se neděje," krčila rameny Američanka během prvního setu při poradách s trenérem. Plíšková ještě vyhrála úvodní dva gamy druhé sady, ale už v prvním odvracela brejkbol a vývoj na dvorci se začal pomalu otáčet.

Američanka získala první hru v utkání brejkem servisu Plíškové na 1:2, a když Češka nevyužila brejkbol na 3:1, prohrávala najednou 2:3 a zavolala si Rennae Stubbsovou. "Získej brejk zpět. Víš, že to jde. Makej a zkus vyhrát set, ne zápas," říkala australská trenérka a vzápětí Plíšková vzala soupeřce popáté v utkání servis.

Sama ale nebyla na podání pevná a po dvojchybě znovu ztrácela - 3:4. Loňská vítězka US Open a letošní finalistka Roland Garros Stephensová převzala iniciativu, míče rozdělovala do stran a do třetí sady vstoupila povzbuzená.

Plíšková se dál nemohla spolehnout na první servis, jehož úspěšnost měla pod 50 procent. I proto měla problém podání udržet. Ještě srovnala na 1:1, ale pak odpadla fyzicky i mentálně a do konce duelu už nezískala ani game. "Ona se sama neporazí. Už jsem neměla tolik energie do toho chodit jako v prvním setu. Její hra na tomhle povrchu je dost nepříjemná, protože hraje nepříjemné spiny. Pořád jsem musela vytvářet energii a chodit do toho a bohužel mi došlo. Zaslouží si uznání," řekla Plíšková.

Bude útočit na čtvrtý titul v sezóně

Čtyřiadvacetiletá Svitolinová proti Bertensové ukázala vynikající obranu a rychlé nohy. V rozhodující sadě si jako první ve čtvrtém gamu udržela servis, v poslední hře ještě odvrátila dva brejkboly a při mečbolu donutila soupeřku k chybě.

"Je to nádherný pocit," uvedla Svitolinová ke své první účasti ve finále Turnaje mistryň, v kterém bude po Brisbane, Dubaji a Římu útočit na čtvrtý titul v sezóně. "Bude to poslední zápas sezony a na kurtu nechám všechno," prohlásila první Ukrajinka, která bude hrát na vrcholu sezony o titul.

"Je to nádherný pocit," uvedla Svitolinová ke své první účasti ve finále Turnaje mistryň, v kterém bude po Brisbane, Dubaji a Římu útočit na čtvrtý titul v sezóně.

V duelu s Bertensovou čtyřiadvacetiletá Ukrajinka opět ukázala vynikající obranu a rychlé nohy. V rozhodující sadě si jako první ve čtvrtém gamu udržela servis, v poslední hře ještě odvrátila dva brejkboly a při mečbolu donutila soupeřku k chybě.

"Byl to velký boj. Na konci to bylo jenom o běhání a snaze uhrát každý míč," prohlásila první Ukrajinka ve finále klání. "Bude to poslední zápas sezóny a na kurtu nechám všechno," řekla.

Další velká výzva pro české duo

Světové jedničky ve čtyřhře Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková mají na dosah další velký titul. Krajanky Andreu Sestini Hlaváčkovou s Barborou Strýcovou porazily 6:3 a 6:2. Finalistky Turnaje mistryň už letos slavily grandslamové trofeje na Roland Garros a ve Wimbledonu.

"Ani jedna jsme nečekaly, že by sezóna mohla tak dobře dopadnout. Najednou jsme na jejím konci, máme jisté jedničky a dalším cílem je zkusit tady vyhrát. Nechat tam všechno a hezky to dokončit," řekla Krejčíková. "Budeme tomu chtít dodat tu nejlepší tečku," uvedla Siniaková. "Třešničku!" dodala se smíchem na radu spoluhráčky.

V nedělním finále se dvaadvacetileté Krejčíková a Siniaková střetnou s maďarsko-francouzským párem Tímea Babosová, Kristina Mladenovicová, který porazil australsko-americkou dvojicí Ashleigh Bartyová, Coco Vandewegheová 6:7, 6:3 a 10:8 v super tie breaku. "Jsou hodně agresivní a dobře čtou hru. Kdo se první bude snažit přeběhnout nebo vytvořit tlak, pro toho to bude lepší," uvedla Siniaková.

Do stavu 4:3 v prvním setu si oba páry držely podání, pak se Siniakové s Krejčíkovou povedlo sebrat servis Hlaváčkové. První pár světa se snažil hrát co nejvíce míčů přes Hlaváčkovou, která ve druhé sadě přišla o podání ještě dvakrát, jednou i po dvojchybě. Siniaková a Krejčíková při svém servisu nezaváhaly.

"Takticky jsem držely to, co jsme dostaly (za úkol). Dobře jsme podávaly, returnovaly a hodně se tlačily na síti k přeběhům, To rozhodlo," řekla Krejčíková, kterou vedla loni zesnulá Jana Novotná. Aktuálně spolupracuje s Vladimírou Uhlířovou.

Český tenis má ve finále čtyřhry na Masters zastoupení potřetí za sebou. Krejčíková se Siniakovou se mohou stát prvním ryze českým párem, který turnaj ovládne. Loni se z Trofeje Martiny Navrátilové radovala Sestini Hlaváčková s Babosovou.

Kvalifikant je v Basileji ve finále

Rumunský tenista Marius Copil prošel na turnaji v Basileji z kvalifikace až do finále. Osmadvacetiletý hráč, kterému patří v žebříčku 93. místo, porazil v semifinále překvapivě nasazenou dvojku Němce Alexandera Zvereva. Nad pátým hráčem světa zvítězil 6:3, 6:7, 6:4 a v neděli si podruhé v kariéře zahraje ve finále turnaje ATP.

Copilovým soupeřem bude domácí favorit Roger Federer, který může vyhrát turnaj v Basileji už podeváté. Federer porazil Medveděva za 65 minut, přičemž první set trval jen 19 minut. Druhá sada mohla být podobně krátká, protože sedmatřicetiletý švýcarský favorit vedl opět 5:1 a při vlastním podání měl mečbol. Jedinkrát v zápase však ztratil podání a o patnáct let mladší Rus vyhrál tři gamy za sebou, ale pouze tím oddálil konec.

Zatímco dvacetinásobný grandslamový šampión Federer bude hrát v neděli o 99. titul, osmadvacetiletý Copil si zahraje teprve podruhé v kariéře finále. První zápas o titul aktuálně 93. hráč světa letos v únoru v Sofii prohrál, když nestačil na Bosňana Mirzu Bašiče.

Andersona dělí ve Vídni výhra od titulu i Turnaje mistrů

Jihoafrického tenistu Kevina Andersona dělí jedno vítězství od zisku titulu ve Vídni a zároveň od postupu na Turnaj mistrů. Pokud v neděli porazí Keie Nišikoriho z Japonska, stane se šestým jistým účastníkem vrcholu sezóny v Londýně.

Osmý tenista žebříčku Anderson v semifinále po dvou a půl hodinách udolal Španěla Fernanda Verdasca 6:3, 3:6, 6:4 a ve finále vyzve světovou jedenáctku Nišikoriho. Ten v sobotu porazil 6:4 a 6:3 Michaila Kukuškina z Kazachstánu.

Anderson se může v neděli kvalifikovat na Masters poprvé v kariéře. Nišikori rovněž bojuje o Londýn, aktuálně je v pořadí sezóny těsně za postupovou osmičkou. Jihoafričan bude hrát ve Vídni o pátý titul v kariéře, Nišikori o dvanáctý.

BASILEJ (tvrdý povrch, dotace 2 442 740 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Medveděv (7-Rus.) - Tsitsipas (4-Řec.) 6:4, 3:6, 6:3.
Semifinále:
Copil (Rum.) - A. Zverev (2-Něm.) 6:3, 6:7 (6:8), 6:4
Federer (1-Švýc.) - Medveděv (Rus.) 6:1, 6:4.
VÍDEŇ (tvrdý povrch, dotace 2 788 570 eur):
Dvouhra - semifinále:
Nišikori (5-Jap.) - Kukuškin (Kaz.) 6:4, 6:3
Anderson (2-JAR) - Verdasco (Šp.) 6:3, 3:6, 6:4.

Reklama