Hlavní obsah

Gasanovová - Karolína Plíšková 6:2, 6:4Plíšková vypadla v Abú Zabí s ruskou outsiderkou, Muchová nehrála

Aktualizováno

Tenistka Karolína Plíšková vypadla na úvodním turnaji sezony v Abú Zabí v druhém kole. Nasazená trojka překvapivě podlehla 292. hráčce světového žebříčku Rusce Anastasii Gasanovové 2:6, 4:6. Karolína Muchová odstoupila ze soutěže před zápasem s Ruskou Darjou Kasatkinovou. Důvod zatím není znám.

Foto: Sport.cz

Karolína Plíšková dohrála na US Open ve druhém kole

Článek

Plíšková v uplynulých čtyřech letech zahájila třikrát sezonu turnajovým triumfem v oblíbeném Brisbane, kde se letos kvůli koronaviru nehraje. Ve Spojených arabských emirátech se jí pod vedením nového kouče Saschy Bajina zdaleka tolik nedařilo.

V prvním kole světová šestka vyřadila Řekyni Despinu Papamichailovou, na další soupeřku z třetí stovky pořadí WTA však už nestačila. Gasanovová po úspěchu v kvalifikaci debutuje v hlavní soutěži na elitním okruhu a dnes si připsala nejcennější výhru v kariéře. Jednadvacetiletá Ruska nastoupila proti hráčce z první světové stovky poprvé a hned uspěla.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto: Karolína Plíšková

V prvním setu připravila Plíškovou o úvodní dva servisy, sama nepustila bývalou světovou jedničku k jedinému brejkbolu a za 28 minut vyhrála 6:2. Plíšková si vypracovala ve čtvrtém gamu druhé sady pět brejkbolů, žádný však nevyužila. Vzápětí přišla o podání, ale čistou hry při servisu soupeřky vyrovnala na 4:4. Potom však znovu neudržela své podání a Gasanovová následně při svém servisu proměnila třetí mečbol.

Se soupeřkou, která nefiguruje v první padesátce světového žebříčku, prohrála Plíšková poprvé od září 2019. Tehdy v Pekingu podlehla v prvním kole Lotyšce Jeleně Ostapenkové, které patřilo 73. místo.

Muchová ve čtvrtek vstoupila do sezony vítězstvím 6:4, 6:1 nad Dankou Koviničovou z Černé Hory. V pátek zvládla po boku Markéty Vondroušové i úvodní zápas v soutěži čtyřhry, v které rovněž pokračovat nebude. Dvouhra už je bez české účasti.

Karlovič si připsal historickou výhru

Chorvat Ivo Karlovič se stal nejstarším tenistou od roku 1995, který vyhrál zápas na turnaji ATP Tour. Nejvyšší hráč na okruhu, který koncem února oslaví 42. narozeniny, porazil na úvod sezony v prvním kole v Delray Beach sedmého nasazeného Španěla Pabla Andújara 6:3, 5:7, 6:4. K výhře si pomohl 27 esy.

"Skoro každý zápas, který teď vyhraju, vejde do historie," uvedl Karlovič. Soupeře postaveného ve světovém žebříčku o téměř 100 míst výš zdolal po dvou hodinách a 18 minutách.

O postup do čtvrtfinále se Karlovič, který v Delray Beach získal v roce 2015 titul, utká s ekvádorským kvalifikantem Robertem Quirozem. Synovec někdejšího vítěze Roland Garros Andrése Gómeze porazil Američana Noaha Rubina 7:6, 6:3 a v 28 letech si připsal teprve druhé vítězství na okruhu ATP.

Anisimovová nehraje v Abú Zabí kvůli nákaze koronavirem

Devatenáctiletá americká tenistka Amanda Anisimovová se nakazila koronavirem. Semifinalistka předloňského Roland Garros kvůli tomu musela zrušit účast na prvním turnaji letošní sezony v Abú Zabí. Informaci o svém pozitivním testu potvrdila třicátá hráčka světového žebříčku na instagramu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Amanda Kay Victoria (@amandaanisimova)

"Chci hrát," napsala s plačícím emotikonem. Kvůli covidu-19 může být ohrožena i její účast na Australian Open, kde v roce 2019 při své premiéře byla v osmifinále. Účastníci prvního grandslamu sezony musí do Melbourne dorazit v polovině ledna a nastoupit do dvoutýdenní karantény. Australian Open začne 8. února.

Tenisový turnaj mužů v Delray Beach
(tvrdý povrch, dotace 418 195 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Karlovič (Chorv.) - Andújar (7-Šp.) 6:3, 5:7, 6:4,
Tiafoe (8-USA) - Young (USA) 6:3, 6:4.
Tenisový turnaj žen v Abú Zabí
(tvrdý povrch, dotace 565 530 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Kasatkinová (Rus.) - Muchová (12-ČR) bez boje,
Rybakinová (6-Kaz.) - Wang Si-jü (Čína) 6:4, 6:4,
Kosťuková (Ukr.) - Sie Šu-wej (Tchaj-wan) 6:3, 6:7 (4:7), 6:3.
Gasanovová (Rus.) - Karolína Plíšková (3-ČR) 6:2, 6:4.
Sakkariová (9-Řec.) - Gauffová (USA) 7:5, 6:2
Svitolinová (2-Ukr.) - Zvonarevová (Rus.) 6:4, 6:1
Muguruzaová (5-Šp.) - Sasnovičová (Běl.) 6:1, 6:4
Alexandrovová (17-Rus.) - Watsonová (Brit.) 7:5, 6:7 (7:9), 6:3.
Čtyřhra - 2. kolo:
Aojamaová, Šibaharaová (5-Jap.) - Muchová, Vodroušová (ČR) bez boje.
Tenisový turnaj mužů v Delray Beach (tvrdý povrch, dotace 418.195 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Harrison (USA) - Garín (1-Chile) 7:6 (7:3), 6:2
Mager (It.) - Querrey (6-USA) 7:6 (10:8), 6:1

Reklama

Související témata: