Hlavní obsah

Premiérový titul už má. A teď? Chci do top 20, plánuje Lehečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští tenisté se pomalu zabydlují v hale ve Vendryni, kde je o víkendu čeká daviscupová kvalifikace proti Izraeli. Týmová jednička Jiří Lehečka si na ni dovezl z Austrálie parádní premiérové zážitky. Poprvé se utkal se světovou jedničkou Novakem Djokovičem a v Adelaide pak získal svůj první ATP titul.

Foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Česká tenisová jednička Jiří Lehečka

Článek

„Byl to hektický měsíc, nic jednoduchého. Ale strašně rád vzpomínám už teď. Ukázalo se, že v Austrálii hrát umím,“ vrátil se Lehečka i k loňskému postupu do grandslamového čtvrtfinále.

Novou sezonu ale už podruhé odstartoval na týmovém United Cupu, kde sebral set nejlepšímu hráči planety. „S Novakem jsem několikrát trénoval, ale tohle bylo něco jiného,“ komentoval Lehečka porážku 1:6, 7:6, 1:6. „Při zápase on dokáže vymáčknout maximum a taky má ohromně vysoký herní standard. V tom je opravdu někde jinde.“

Ale i proti takovému protivníkovi si 22letý tenista vyzkoušel, že nemusí mít přehnaný respekt. „Když jsem něco takticky upravil a namixoval, tak jsem byl schopný otočit druhý set. A hrál jsem opravdu dobrý tenis,“ tvrdil Lehečka, kterého nepřekvapilo, že Djokovič si v Melbourne další grandslamový titul do sbírky nepřipsal.

„Ať už to bylo se mnou na United Cupu, nebo potom na Australian Open, tak z něj nebyla cítit taková herní pohoda. Proti mně udělal v tie breaku tři chyby, jaké normálně nedělá. Ukázalo se, že se potřebuje cítit dobře i na těch přípravných akcích, aby mu to šlo i na grandslamu,“ říkal Lehečka.

Foto: - Český tenisový svaz / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Česká tenisová jednička Jiří Lehečka

Přesto se Djokovič dostal do semifinále AO, kde však neměl na pozdějšího vítěze Itala Jannika Sinnera. „Jannik si to zaslouží. Je to klučina, který maká a dává tomu všechno. Má agresivitu a solidní tempo, zlepšil servis. Ale taky je to strašně fajn skromný kluk. Gratuloval mi i k prvnímu titulu, já mu zase předtím gratuloval, když vyhrál Toronto, a on mi to teď vrátil,“ popisoval Lehečka vztahy se slavným vrstevníkem.

Jeden z plánů pro rok 2024 si nejlepší český hráč splnil premiérovým titulem hned v lednu, teď by rád vystoupal do top 20.

„Když se mě dřív na vyhlášení Zlatého kanára ptali, jaké mám cíle do sezony, tak jsem říkal dostat se do první stovky. A povedlo se mi to zkraje sezony v Rotterdamu. Pak jsem říkal první padesátka a hned jsem hrál ve čtvrtfinále Australian Open. A na konci minulé sezony jsem zmínil, že chci premiérový titul, a už ho mám,“ smál se Lehečka, jak se jeho přání rychle plní.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Naštvaný Jiří Lehečka ve druhém kole Australian Open.

K pohodě do dalších týdnů by měl přispět i Davis Cup, v němž by si Češi chtěli minimálně zopakovat postup do finálového turnaje.

„Po příletu z Austrálie jsem měl pár dnů volno, bolelo mě rameno, ale v Prostějově už jsem měl od čtvrtka do soboty náročný tréninkový blok. Bylo to maso, ale jsem v pohodě,“ dušuje se Lehečka, který si proti Izraeli zahrál spolu s Tomášem Macháčem už v předloňské baráži v Tel Avivu.

„V Davis Cupu dokáže hráče atmosféra vyburcovat. Tehdy jsme byli favority, ale oni předvedli neuvěřitelné výkony. Pamatujeme si, jak jsou ti kluci schopní zahrát. Budeme to brát velice poctivě,“ ubezpečil před víkendovým zápasem.

Podaří se Jiřímu Lehečkovi v této sezoně dostat do světové dvacítky?
Ano
79,7 %
Ne
20,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 354 čtenářů.

Reklama

  3 : 6, 1 : 6 Kruegerová - Bejlek 3 : 6, 1 : 6 konec
20240428T11 : 00:00+0200
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová
Bejlek
  Vondroušová - Andrejevová dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová