Hlavní obsah

Přemožitelka Plíškové Wozniacká vyhrála tenisový Turnaj mistryň. Federer trumfl Lendla

Aktualizováno

Dánka Caroline Wozniacká vyhrála tenisový Turnaj mistryň. Semifinálová přemožitelka české tenistky Karolíny Plíškové v nedělním finále v Singapuru porazila dvakrát 6:4 Američanku Venus Williamsovou. Bývalá světová jednička se tak v 27 letech dočkala největšího titulu v kariéře a posune se na třetí místo světového žebříčku před Plíškovou. Ta klesne na čtvrté místo.

Foto: Yong Teck Lim, ČTK/AP

A může slavit. Dánka Caroline Wozniacká porazila na Turnaji misrtryň v Singapuru Američanku Venus Williamsovou.

Článek
Fotogalerie

Wozniacká o deset let starší Američanku porazila poprvé v životě. Předchozích sedm vzájemných zápasů s ní prohrála, ale před dneškem se více než dva roky na okruhu WTA nepotkaly. Wozniacká po triumfu v Tokiu získala druhý letošní titul, naopak Williamsová po Australian Open a Wimbledonu neuspěla ani ve třetím velkém letošním finále.

Sedmatřicetiletá Williamsová se stejně jako další tenistky na vlastní kůži přesvědčila, jak těžké bylo na pomalém povrchu v singapurské hale proti mimořádně pohyblivé Dánce ukončit míč. Wozniacká navíc nespoléhala jen na obranu. Nastřádala také 19 vítězných míčů, přičemž měla jen osm nevynucených chyb.

V prvním setu vedla Wozniacká 5:3 a podávala na jeho zisk. Williamsová sice díky sérii vítězných úderů snížila, ale Dánka pak ukončila sadu na returnu. V té druhé už vedla 5:0 a nad kurtem už málem poletoval "kanár", kterého od Wozniacké dostaly všechny soupeřky v základní skupině.

Američanka zápas zdramatizovala

Američanka se ale ještě vzepjala a zápas notně zdramatizovala. Hrou na maximální riziko s neuvěřitelnými údery, nezbytnými k prolomení Dánčiny obrany, snížila až na 4:5 a mířila na podání. Teprve pak se Wozniacká propracovala k mečbolům. Při prvním ještě neodolala drtivému útoku Williamsové, ale ten druhý proměnila bekhendovým prohozem po čáře. Ve chvíli, kdy se míček nechytatelně snášel do kurtu, už vyhodila radostí raketu do vzduchu. Do očí jí vzápětí vyhrkly slzy štěstí.

"Hrála celý zápas opravdu dobře. Já jsem hrála dobře v některých pasážích a snažila jsem se ze sebe vydat to nejlepší," řekla na tiskové konferenci. Sezona pro ni skončila, listopadové finále Fed Cupu v Bělorusku hrát nebude.

Na listině vítězek Turnaje mistryň Wozniacká navázala na Slovenku Dominiku Cibulkovou, která se po loňském triumfu letos do Singapuru nekvalifikovala.

Dvouhra - finále:
Wozniacká (6-Dán.) - V. Williamsová (5-USA) 6:4, 6:4.

Pouille získal ve Vídni třetí letošní titul

Nenasazený francouzský tenista Lucas Pouille porazil ve finále turnaje ve Vídni krajana Jo-Wilfrieda Tsongu 6:1, 6:4 a získal třetí letošní a celkově čtvrtý titul. Zatímco v Budapešti Pouille triumfoval na antuce a ve Stuttgartu na trávě, v rakouské metropoli nenašel přemožitele na tvrdém povrchu a připsal si první vítězství na turnaji kategorie 500.

Třiadvacetiletý Pouille v prvním setu dominoval a za stavu 1:1 získal pět gamů v řadě. Klíčovým momentem druhé sady byla pátá hra, v níž Pouille proměnil třetí brejkbol a prolomil Tsongův servis. Sám naopak za celý zápas podání ani jednou neztratil a po 71 minutách duel ukončil čistou hrou.

O devět let starší Tsonga nenavázal na titul z Antverp v minulém týdnu. Ve finále ve Vídni neuspěl po triumfu v roce 2011 podruhé za sebou, loni nestačil na Brita Andyho Murrayho.

Turnaj mužů ve Vídni (tvrdý povrch, dotace 2 621 850 eur):
Dvouhra - finále:
Pouille (Fr.) - Tsonga (8-Fr.) 6:1, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Bopanna, Cuevas (Ind./Urug.) - Demoliner, Querrey (Braz./USA) 7:6 (9:7), 6:7 (4:7), 11:9.

Federer poosmé triumfoval v Basileji a má 95. titul

Švýcar Roger Federer po finálové výhře 6:7, 6:4, 6:3 nad Argentincem Juanem Martínem Del Potrem poosmé vyhrál turnaj v Basileji a 95. titulem na okruhu ATP se v historické tabulce osamostatnil na druhém místě, o které se dosud dělil s Ivanem Lendlem. Před ním už je pouze Američan Jimmy Connors se 109 primáty.

V první sadě ztratili oba hráči dvakrát servis a o vítězi musel rozhodnout tie-break. V něm se turnajová jednička Federer ujal vedení 3:0, ale díky šesti bodům v řadě set nakonec získala nasazená čtyřka Del Potro.

Ve druhé sadě si tenisté drželi podání až do desátého gamu, v němž získal brejk Federer a vyrovnal. Del Potro prohrál i následující dva servisy v rozhodujícím setu, což nakonec stačilo Federerovi k vítězství. Po více než dvou a půl hodinách proměnil světový hráč číslo dvě druhý mečbol.

Šestatřicetiletý Federer upravil zápasovou bilanci s o sedm let mladším Del Potrem na 18:6. Letos získal už sedmý titul a stále drží naději, že zakončí rok jako světová jednička. Na prvního muže žebříčku Španěla Rafaela Nadala ztrácí Švýcar po dnešku 1460 bodů.

Turnaj mužů v Basileji (tvrdý povrch, dotace 2 109 285 eur):
Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Del Potro (4-Arg.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Dodig, Granollers (2-Chorv./Šp.) - Martin, Roger-Vasselin (Fr.) 7:5, 7:6 (8:6).

Reklama

Související témata: