Hlavní obsah

Prohrát se ctí? Česká tenistka i její soupeřka předvedly trapné divadlo

Má za sebou jeden z nejlepších turnajů kariéry. Tereza Martincová došla v Istanbulu z kvalifikace až do semifinále, kde nestačila na Rumunku Patricii Marii Tigovou, které podlehla dvakrát 3:6. Z hlediska fair play však odcházely poražené jednoznačně obě hráčky.

Foto: Sport.cz

Tereza Martincová dohrála v Istanbulu v semifinále.

Článek

Pět soupeřek v řadě gratulovalo Tereze Martincové v největším tureckém městě k postupu. Mezi nimi třeba i světová padesátka a přemožitelka Karolíny Plíškové z letošního US Open Caroline Garciaová.

Rodačku z Prahy a 136. hráčku světa zastavila až v semifinále Rumunka Tigová. A byl to zápas, který měl do vzájemného respektu obou hráček hodně daleko.

Po relativně klidné úvodní sadě, kterou Rumunka vyhrála 6:3, začalo být na kurtu pořádně dusno. První moment, který obě hráčky dostal do varu, přišel ve třetí hře druhého setu, když Tereza Martinová po lehké chybě soupeřky snížila na 1:2. Pětadvacetiletá Češka Rumunce ironicky zatleskala, ta jí v podobném duchu gesto vrátila.

Gratulace? Zapomeň!

Tím však celá záležitost nekončila. Tigová i nadále udávala tempo hry a brzy šla do vedení 4:1 a 40:15 při podání české tenistky, když čárový rozhodčí označil druhý servis Martincové jako aut a tudíž vedení 5:1. Hlavní sudí však verdikt opravil na dobrý míč, což rodačka z Bukurešti z umpirovým sudím dlouho emotivně a marně rozebírala.

Ani nová možnost Martincové nestačila, game přesto ztratila a prohrávala již 1:5. Do Tigové si však znovu "kopla" hned v následující hře, když servis favoritky skončil hluboko v autu, na což Češka provokativně reagovala tak, že šla soupeřce ukázat místo dopadu míčku.

Martincová ještě snížila na 3:5, soupeřky si navíc v osmé hře ještě neodpustily drobné provokace, což završily vzájemnou ignorací při podání rukou resp. ťukňutím raket.

Martincová se potřetí v kariéře dostala do semifinále turnaje WTA a v žebříčku se posune o patnáct příček na 121. místo. Tigová se dočká nového maxima, v pondělním novém pořadí WTA už teď má jistý posun na 64. příčku. O titul si zahraje s Kanaďankou Eugenií Bouchardovou.

Tenisový turnaj žen v Istanbulu (antuka, dotace 225 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Tigová (Rum.) - Martincová (ČR) 6:3, 6:3
Bouchardová (Kan.) - Badosaová (Šp.) 6:3, 6:2.

Reklama

Související témata: