Hlavní obsah

Prý nuda... Medveděvovi se ale vyplácí. Stane se třetí světovou jedničkou z Ruska?

Bezmála dvoumetrovou hubenou postavou a neoholenou tváří s řídkými vousy připomíná spíš chudého studenta. Daniil Medveděv si však minulý týden vydělal v přepočtu 35 milionů korun hrubého. Moskevský rodák na přehlídce tenisové smetánky v Londýně ukázal um i odolnost. A Turnaj mistrů měl podruhé v historii a poprvé od roku 2009 ruského vítěze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Medveděv ovládl Turnaj mistrůVideo: sntv

 
Článek

Medveděv už ve skupině vyběhl se světovou jedničkou Novakem Djokovičem, v semifinále otočil duel s dvojkou Rafaelem Nadalem a podobným způsobem si poradil i s třetím mužem ATP Dominicem Thiemem.

„Jeden z nejlepších zápasů kariéry," tvrdil Medveděv po finálovém triumfu proti rakouskému soupeři. Šikovný moloděc ale vzbuzuje dost protichůdné reakce u diváků i soupeřů.

Na loňském US Open si v zápase se Španělem Felicianem Lópezem proti sobě popudil fanoušky potyčkou se sběračem, vztyčeným prostředníkem směrem do hlediště i pozápasovým rozhovorem. V New Yorku ale přesto došel až do finále.

RUSKÉ JEDNIČKY ŽEBŘÍČKU ATP
Jevgenij Kafelnikov - 6 týdnů (3. května - 13. června 1999)
Marat Safin - 9 týdnů (20. listopadu - 3. prosince 2000, 29. ledna  -25. února 2001, 2 .- 22. dubna 2001)

„Blázen," říká o Medveděvovi Belgičan David Goffin. „Přátelský chlapík," oponuje Chorvat Borna Čorič. S ním by asi těžko souhlasil Řek Stefanos Tsitsipas, který má s Medveděvem složitý vztah od předloňského incidentu v Miami, kde mezi hráče po konci utkání musel sestoupit rozhodčí, aby zabránil konfrontaci.

„Řekl o mně, že jsem blbý Rus. To si nedám líbit," hájil se Medveděv, jenž byl v roce 2016 vyloučen z turnaje v Savannah kvůli údajným rasistickým komentářům o vztahu protivníka Donalda Younga a afroamerické sudí na umpireu.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Ruský tenista Daniil Medveděv ve finále Turnaje mistrů.

Co se ale nedá zpochybnit, je Medveděvův účinný styl, byť ho Tsitsipas označuje za extrémně nudný. Ruská jednička preferuje hru od zadní čáry a díky výtečnému pohybu a velkému dosahu je schopná odehrát míče, které by jiní považovali za ztracené. „Prostě pavouk," tvrdí Němec Alexandr Zverev. „Občas se na sebe podívám v televizi a říkám si: Cože? Kdo to je?" dodává s úsměvem Medveděv

Tvrdý první servis a propracované druhé podání mu ale umožňují i úspěšný přechod k síti, který odborné veřejnosti připomíná výlety slavného Australana Patricka Raftera.

Nejmladší člen top 5

V necelých 25 letech je Medveděv nejmladším příslušníkem top 5. A má kapacitu na to stát se po Jevgeniji Kafelnikovovi a Maratu Safinovi třetím Rusem v čele světového žebříku. Na dosud vedoucího Djokoviče sice nyní ztrácí 3560 bodů, ale i jejich vzájemný duel z minulého týdne ukázal, že průměrný den už srbskému fenoménovi proti nové krvi stačit nebude.

Medveděv - NadalVideo: sntv

Svěřenec francouzského kouče Gillese Cervary musí ale své výkony hlavně ustálit. „Před měsícem jsem nehrál vůbec oslnivě," uznal Medveděv, jenže pak v Paříži a v Londýně zaznamenal deset výher v řadě.

„O víkendu už jsem vyloženě cítil, že ze sebe vydávám maximum," prohlásil šampion Masters a šel si poslechnout, co o něm v televizním přenosu vyprávěl Nikolaj Davyděnko, vůbec první ruský vítěz Turnaje mistrů. Ten to v roce 2006 dotáhl na třetí příčku světového žebříčku. Medveděv má ale našlápnuto ještě výš.

Reklama

Související témata: