Hlavní obsah

Šafářová - Kerberová 6:4, 6:3Šafářová udolala Kerberovou a poslala Kvitovou do semifinále Turnaje mistryň!

Singapur
Aktualizováno

Petra Kvitová sice svůj poslední zápas v Bílé skupině Turnaje mistryň prohrála se Španělkou Gabrině Muruguzaovou 4:6, 6:4 a 5:7, přesto postoupila do semifinále. Výrazně jí totiž pomohla kamarádka Lucie Šafářová, která porazila Němku Angelique Kerberovou 6:4 a 6:3 a poslala tak Kvitovou mezi poslední čtyři hráčky turnaje. Kvitová se v semifinále střetne v sobotu od 11:30 SEČ s Ruskou Marií Šarapovovou, druhou semifinálovou dvojici tvoří Muguruzaová a Polka Agnieszka Radwaňská. Do semifinále postoupil také český deblový pár Hlaváčková, Hradecká, jejich soupeřkami budou Španělky Muguruzaová a Carla Suárezová.

Foto: Jeremy Lee, Reuters

Lucie Šafářová se raduje po vítězství nad Němkou Angelique Kerberovou na Turnaji mistryň.

Článek
Fotogalerie

Páteční zápas mezi Kvitovou a Muguruzaovou byl od začátku hodně vyrovnaný. Španělka uzmula v pátém gamu Kvitové servis. České tenistce se sice povedl okamžitě rebrejk, jenže následně opět přišla o podání a dvaadvacetiletá rodačka z venezuelského města Caracas se už o zisk první sady nenechala připravit.

Druhý set začal pro českou ženskou jedničku hodně slibně. Hned v úvodu dokázala vzít soupeřce podání. Vedla 3:1 a 4:2, jenže Španělka duel zdramatizovala. Manko smazala, přesto obrat nedotáhla. Osudnou se jí stala devátá hra. Po nevynucené chybě dopadl míček z její rakety na pásku a Muguruzaová tak nabídla tenistce z Fulneku brejkbol. A ten Kvitová úžasným způsobem proměnila. Její bekhendový prohoz dopadl i s pomocí pásky do kurtu a světová pětka už druhý set nepustila.

Jaká škoda, mohla si po skončení zápasu nakonec říkat Kvitová. Do rozhodujcí třetí sady totiž vstoupila skvěle. Dvakrát prorazila soupeřce servis a dostala se do vedení. Ani jednou ale brejk nepotvrdila, což jí velmi mrzelo. Španělka jí za stavu 5:5 sebrala podání, a přestože Kvitová při jejím následném servisu utekla ze čtyř mečbolů, vítězně z dvorce neodešla. Muguruzaová zvítězila po boji trvajícím dvě hodiny a 35 minut 6:4, 4:6 a 7:5.

Šafářová Kerberovou udolala

V zápase mezi Kerberovou a Šafářovou byl v úvodních hrách servis spíše hendikepem. Hned ve třech prvních gamech si totiž hráčka na servisu nedokázala podání podržet. Povedlo se to až ve čtvrté hře, kterou česká hráčka vyhrála překvapivě čistou hrou. A právě tato hra určila ráz celému setu.

Brněnská rodačka se totiž díky tomu dostala do vedení o dva gamy, a to už do konce sady nepustila. Nervózně působící Němka ještě v šestém gamu na podání Šafářové zaútočila, česká fedcupová reprezentantka ale situaci ustála díky trpělivé, ale razantní hře a sadu dovedla do vítězného konce.

Druhý set začala Němka mnohem odvážněji a hned ve druhé hře se snažila prorazit servis české hráčky a ujmout se vedení 2:0, ale to se jí nepodařilo. Naopak vlastní podání ztratila. Šafářové to přitom Kerberová sama velmi usnadnila. Za stavu 40:40 vyrobila dvojchybu a v následné výměně poslala forhend do sítě. Šafářová pak zápas dovedla do vítězného konce a namísto Kerberové poslala Kvitovou do semifinále.

"Týmová práce!" smála se Šafářová po konci zápasu. "Jsem za ni ráda," dodala. "Bylo to úžasné, jsem taky ráda, že jsem ukončila svou sérii porážek," dodala Šafářová ještě na kurtu.

H+H postoupily i přes prohru

V zápase o finále se představí také český pár Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká. V závěrečném zápase Červené skupiny proti Američankám Raquel Kopsové-Jonseové a Abigail Spearsové jim stačilo získat pět gamů. Zápas nakonec nedovedly do vítězného konce, s Američankami prohrály po setech 3:6, 6:3 a 9:11.

Hlaváčková a Hradecká se dostaly na Turnaj mistryň jako první náhradnice a semifinále je pro ně velkým úspěchem. "Je to úžasný, teď už nemáme co ztratit," řekla Hradecká. V duelu o finále se střetnou se Španělkami, které se rovněž kvalifikovaly až po odhlášení jiného páru. "V týdnu jsem na ně koukala a musím říct, že Muguruzaová je v úžasné formě. Je nebezpečná zezadu a na servisu, Carla kouzlí na síti a přináší deblového ducha, ale určitě máme šanci," uvedla Hlaváčková.

Vítězkami deblové Červené skupiny se staly bez porážky Švýcarka Martina Hingisová s Indkou Saniou Mirzaovou, které se budou hrát v semifinále proti tchajwanským sestrám Chan Hao-ching, Chan Yung-jan.

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru (tvrdý povrch, dotace 7 miliónů dolarů):
Dvouhra - Bílá skupina:
Muguruzaová (2-Šp-) - Kvitová (4-ČR) 6:4, 4:6, 7:5
Kerberová (6-Něm.) - Šafářová (8- ČR) 4:6, 3:6.
1.Muguruzaová3306:13
2.Kvitová3123:41
3.Šafářová3122:41
4.Kerberová3122:41
Čtyřhra - Červená skupina
Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Indie) - Babosová, Mladenovicová (4-Maď./Fr.) 6:4, 7:5
Kopsová-Jonesová, Spearsová (6-USA) - Hlaváčková, Hradecká (7-ČR) 6:3, 3:6, 11:9.
1.Hingisová, Mirzaová3306:03
2.Hlaváčková, Hradecká3123:41
3.Babosová, Mladenovicová3122:41
4.Kopsová-Jonesová, Spearsová3122:51
Sobotní program Turnaje mistryň (začátky v SEČ):
05:30 Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Indie) - Chan Hao-ching, Chan Yung-jan (3-Tchaj-wan)
08:00 Muguruzaová (2-Šp.) - A. Radwaňská (5-Pol.)
11:30 Kvitová (4-ČR) - Šarapovová (3-Rus.)
poté Muguruzaová, Suárezová (8-Šp.) - Hlaváčková, Hradecká (7-ČR).

Reklama

Související témata: