Hlavní obsah

GLOSA: Šance Vondroušové podrývají zranění i nedostatek praxe. Turnaje mistryň ale bývají nepředvídatelné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skupiny jsou rozlosovány, areál pro Turnaj mistryň v Cancúnu už se snad také stihne dokončit včas a v noci na pondělí SEČ se může začít. Přehlídka osmi nejlepších tenistek sezony se nakonec musí obejít bez zraněné Karolíny Muchové a Markéta Vondroušová k největším aspirantkám na vítězství určitě nepatří.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Česká tenistka Marketa Vondroušová v akci.

Článek

Od US Open sehrála wimbledonská vítězka Vondroušová jediný zápas a stejně jako její klubová kolegyně ze Štvanice Muchová léčila zranění. Do Mexika se nakonec vydala a utká se tedy o rekordní prémie. Neporažená šampionka si přijde až na 3 miliony dolarů. Čtyřiadvacetiletá tenistka ale může jen překvapit. Na Turnaji mistryň debutuje a se soupeřkami ve skupině není její bilance úplně přesvědčivá.

Vondroušová se sice vyhne světové jedničce Aryně Sabalenkové z Běloruska, ale negativní skóre 0:2 má jak s Polkou Igou Šwiatekovou, tak s vítězkou US Open Američankou Coco Gauffovou. Lépe je na tom jen proti Tunisance Uns Džábirové (4:3), kterou porazila v posledních třech vzájemných utkáních včetně grandslamového finále v All England Clubu.

Konkurence však přijede do Cancúnu mnohem rozehranější. Šwiateková jako vítězka tisícovky v Pekingu, kde v semifinále porazila Gauffovou. Džábirová zase ovládla podzimní turnaj v Ning-po. V případě Vondroušové je nad její aktuální formou dost velký otazník a šance pak komplikují i její problémy se zápěstím a ramenem.

„Musíme jen doufat, že ostatní hráčky na tom budou podobně. Žádná ze špičkových tenistek neodehrála bez zranění celou sezonu. Nejlépe je na tom Sabalenková, ale ta má snad ocelové svaly,“ poznamenal ve svém komentáři pro Sport.cz bývalý kouč a kapitán českých tenisových týmů Jan Kukal.

S Turnajem mistryň ale bývá v posledních letech spojena i velká míra nepředvídatelnosti. V roce 2021 v Guadalajaře slavila Španělka Garbiňe Muguruzaová, ačkoli předtím několik týdnů výsledkově paběrkovala. Podobně mrzutý podzim měla loni i Francouzka Caroline Garciaová, přesto se ve Fort Worth probila k prémii pro vítězku. Není to ani tak dávno (2016), co životní výsledek na Turnaji mistryň senzačně zaznamenala Slovenka Dominika Cibulková. V galerii nečekaných vítězek je také Polka Agnieszka Radwaňská (2015) nebo Ukrajinka Elina Svitolinová (2018).

Kdo si v závěru pošetří nejvíc sil, může si zajistit miliony. Kontingent tvořený Vondroušovou a deblovým párem Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková ale hned po skončení mexické akce čeká ještě urychlený přesun do Sevilly na finále Billie Jean King Cupu, což z účastnic TM ve dvouhře zamítla jak Polka Šwiateková, tak americké duo Gauffová, Pegulaová. Už jen Jelena Rybakinová z Kazachstánu má po Cancúnu namířeno i do Španělska.

Reklama

  5 : 7, 1 : 6 Vondroušová - Andrejevová 5 : 7, 1 : 6 konec
20240428T16 : 05:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová
  Lehečka - Monteiro dnes 13 : 00
20240429T13 : 00:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Menšík - Auger-Aliassime dnes 15 : 00
20240429T15 : 00:00+0200
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík
Auger-Aliassime
  Bejlek - Rybakinová dnes 17 : 30
20240429T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek
Rybakinová