Hlavní obsah

Sedm statečných. Prořídlé české šiky jdou dobývat Paříž

Dvojnásobná grandslamová vítězka Petra Kvitová chybí v Paříži kvůli těhotenství, loňská finalistka Karolína Muchová se stále potýká se zraněním, což je i případ nejlepšího domácího tenisty Jiřího Lehečky. Na poslední chvíli se kvůli zdravotním problémům vzdal účasti také talentovaný teenager Jakub Menšík.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz
Článek

Z kvalifikace do hlavní soutěže se neprotáhl nikdo a české naděje vstoupí v neděli do French Open ve výrazně nižších počtech, než bývalo zvykem. Naposledy na Roland Garros 2022 proběhlo čtvrtfinále dvouher bez české účasti, následovalo sedm grandslamů s českým zastoupením mezi nejlepší osmičkou. Naváže na ně někdo i tentokrát?

Markéta Vondroušová. Loňská senzační vítězka Wimbledonu, nejlepší česká sportovkyně roku 2023. Grandslamový rok nastartovala porážkou v prvním kole Australian Open a poté řešila i osobní problémy. Na antuce uhrála semifinále ve Stuttgartu, další výsledky (Madrid, Řím) už tak přesvědčivé nebyly. Na oranžové drti ovšem umí porazit kohokoli, před pěti lety byla v Paříži ve finále. Rebeka Masarová, reprezentující Španělsko, je její soupeřkou pro 1. kolo.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Česká tenistka Markéta Vondroušová bude chtít po výhře ve Wimbledonu navázat také úspěchem na French Open.

Barbora Krejčíková. V Melbourne se probila do čtvrtfinále, jenže zdravotně pak uvadala a trápila se i herně. Šampionka French Open z roku 2021 nepůsobí v posledních týdnech v optimální pohodě, na kontě má čtyři porážky v řadě a na Roland Garros to bude chtít zlomit s nevyzpytatelnou Švýcarkou Viktorijí Golubicovou.

Linda Nosková. Po průlomu na Australian Open, kde vyřadila světovou jedničku Igu Šwiatekovou a postoupila mezi nejlepších osm, už devatenáctiletá hráčka tak výrazné výsledky nezaznamenala. Na antuce to ale dokáže solidně rozbalit, před třemi lety v Paříži ovládla juniorku. Uvidí se hned zkraje proti Britce Harriet Dartové.

Kateřina Siniaková. Ve Francii má nejlepší singlovou bilanci ze všech grandslamů (10:9), ale loni zde prohrála už v prvním kole s Američankou Peyton Stearnsovou. Po odstoupení její krajanky Jessiky Pegulaové se posunula do role nasazené dvaatřicítky a bude mít za soupeřku maďarskou kvalifikantku Galfiovou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kateřina Siniaková na archivním snímku.

Marie Bouzková. Čtyřměsíční experiment se slavnou trenérkou Conchitou Martínezovou se nepovedl, v současnosti se připravuje se slovinským koučem Mikem Urbanijou. V dubnu se dostala do finále v Bogotě, kde prohrála s domácí Osoriovou. V prvním kole má nasazenou Rusku Kuděrmetovovou, ve třetím by se mohla poměřit s loňskou šampionkou Šwiatekovou.

Karolína Plíšková. Bývalá světová jednička letos vyhrála turnaj v Kluži a v Dauhá prošla do semifinále. Antuka je ale jejím nejméně oblíbeným povrchem a ve 32 letech je možné, že se na Roland Garros představí naposledy. Na úvod ji čeká patnáctá nasazená Ukrajinka Elina Svitolinová, kterou pařížské publikum vzhledem k jejímu manželství s Gaelem Monfilsem bere jako domácí hráčku.

Tomáš Macháč. Třetí kolo na Australian Open, čtvrtfinále v Miami a naposledy první finále ATP na turnaji v Ženevě, kde vyřadil i Novaka Djokoviče! Třiadvacetiletý šikula potvrdil své nepochybné kvality a hluboko se zanořil do top 50 světového žebříčku. Loni přitom vypadl v Paříži hned na úvod kvalifikace, letos mu bude prvním soupeřem osmifinalista z Melbourne Portugalec Nuňo Borges.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.