Hlavní obsah

Těhotná tenistka Strýcová ukončila v 35 letech kariéru

Tenistka Barbora Strýcová ukončila v 35 letech kariéru. Vítězka čtyřhry z Wimbledonu je těhotná a po narození prvního potomka už se neplánuje vrátit na turnaje. Ráda by se ale ještě rozloučila s fanoušky v posledním utkání, nejlépe ve Wimbledonu.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Vítězka čtyřhry z Wimbledonu Barbora Strýcová plánuje rozloučit s fanoušky v posledním utkání.

Článek
Fotogalerie

"Sama pro sebe si chci zahrát ještě jeden zápas s diváky. Loučím se s kariérou, je to konec a nepředpokládám, že se vrátím na okruh, ale chtěla bych mít rozlučku s fanoušky. V kariéře jsem je potřebovala," řekla Strýcová novinářům v sídle Českého olympijského výboru.

Poslední zápas odehraje až po narození syna. Nejraději by se ještě jednou objevila v All England Clubu ve Wimbledonu, což by vzhledem k tzv. zmraženému žebříčku příští rok teoreticky mohla. "To je můj sen. Tam jsem měla největší úspěchy a je to pro mě Mekka tenisu," řekla. "Jestli to nevyjde, tak udělám nějakou rozlučku tady v Česku, ale bude to až po mateřské. Až zhubnu ty kila."

Od Jágra to bylo úplně úžasný, řekla o hostovi svého podcastu Barbora StrýcováVideo: Sport.cz

Na okruhu WTA získala Strýcová dva tituly ve dvouhře a 31 vavřínů ve čtyřhře. Životní turnaj prožila právě v milovaném ve Wimbledonu v roce 2019, kdy si zahrála semifinále dvouhry, s tchajwanskou partnerkou Sie Šu-wej vyhrály čtyřhru a poté byla deblovou světovou jedničkou. S Lucií Šafářovou vybojovaly na hrách v Riu de Janeiro 2016 olympijský bronz.

Na kurtech se plzeňská rodačka naposledy představila letos v lednu na Australian Open, kde vypadla v 1. kole dvouhry a 2. kole čtyřhry. Právě v Melbourne na sebe poprvé výrazně upozornila dvěma grandslamovými tituly v juniorce.

Právě v Austrálii zjistila, že je těhotná. "V hlavě jsem nejdřív měla jenom to, že budu mámou, že čekám mimino. To, že skončím tenisovou kariéru, přišlo později. Chvilku jsem z toho byla smutná, ale tak to je. Přišlo to přirozeně a v mém věku to tak asi má být," řekla Strýcová.

Pětinásobná vítězka Fed Cupu vždycky ráda reprezentovala a její charakteristickou vlastností byla ohromná bojovnost. Přeje si, aby si ji lidé právě takovou pamatovali. "Vždycky jsem nechala na kurtu úplně všechno. Nic jsem neodevzdala a to je asi nejdůležitější," prohlásila.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Tenistka Barbora Strýcová oznámila ukončení kariéry.

Přiznala, že už teď jí tenis trošku chybí. "Adrenalin a pocit vítězství, že se něco skvělého povedlo i hra samotná, že se snažím soupeře nějakou taktikou porazit," řekla. Cvičí alespoň půl hodiny denně, tenis hodně sleduje, ale už se přesouvá do nové role. "Není jednoduché se přehodit, ale už si zvykám. Vždycky jsem si přála být mámou a mít rodinu," pronesla Strýcová.

Má i představu, co by v budoucnu chtěla dělat. Určitě plánuje zůstat spojená s tenisem. "Protože za sebou nechci úplně zavřít dveře. Dělám kempy pro děti a ohromně mě to baví," řekla. Už loni začala zpovídat hosty přes internet v talkshow U Baru. "Jsem strašně špatná, ale chtěla bych se zlepšit. Ale nejdřív si chci projít těhotenstvím, porodit, být mámou a pak uvidím."

Vizitka tenistky Barbory Strýcové (35):
Datum a místo narození: 28. března 1986, Plzeň
Výška a váha: 164 cm, 60 kg
Největší úspěchy: vítězka dvou turnajů WTA ve dvouhře a 31 ve čtyřhře včetně Wimbledonu 2019; semifinalistka Wimbledonu 2019 ve dvouhře; bronz z OH 2016 v Riu de Janeiro ve čtyřhře; 5x vítězka Fed Cupu (2011, 2014, 2015, 2016, 2018; ve finále hrála 2015, 2016 a 2018)
Aktuální postavení na žebříčku WTA: 52. místo ve dvouhře (nejlépe 16. v lednu 2017); 2. ve čtyřhře (nejlépe 1., naposledy v lednu 2020)
Bilance: dvouhra 564 vítězství, 412 proher; čtyřhra 508 vítězství, 263 proher
Rodina: rozvedená; v letech 2006–2015 byla vdaná za německého tenisového trenéra Jakuba Herma-Záhlavu a používala dvojité příjmení Záhlavová Strýcová; letos v březnu oznámila, že se svým partnerem, šéfredaktorem časopisu Esquire Petrem Matějčkem, očekávají narození potomka.
Ostatní: dříve vyznávala hru od základní čáry, v roce 2019 díky stylu servis-volej zažila životní sezonu, v níž se ve dvouhře poprvé probojovala do semifinále grandslamu a ve čtyřhře se stala světovou jedničkou; v roce 2019 s tchajwanskou partnerkou Sie Šu-wej vyhrály čtyři turnaje včetně Wimbledonu a na Turnaji mistryň se dostaly do finále, v roce 2020 vyhrály rovněž čtyři turnaje a probojovaly se do finále Australian Open; s tenisem začala v pěti letech, v juniorské kategorii vedla světové žebříčky ve dvouhře i ve čtyřhře; dvakrát vyhrála juniorku na Australian Open, v roce 2002 byla vyhlášena juniorskou mistryní světa; profesionálkou je od roku 2003, první singlový titul slavila v roce 2011 v Quebecu, druhý v 2017 v Linci; v únoru 2013 dostala půlroční trest za dopingový nález na stimulant sibutramin, podle ní byl obsažen v potravinovém doplňku; o dva roky později se poprvé dostala do první dvacítky singlového žebříčku; na OH v Riu nastoupila vedle Lucie Šafářové místo Karolíny Plíškové, která zrušila účast kvůli obavám z viru zika; po sezoně 2019 po dvou letech ukončila spolupráci s trenérem Davidem Kotyzou a koučoval ji Lukáš Dlouhý, v minulosti ji vedli Francouz Jerome Adamec, Jan Havel, Němec Jakub Herm-Záhlava, jenž byl i jejím manželem, či Tomáš Krupa; ve Fed Cupu od roku 2002 odehrála 33 zápasů s bilancí 22:11; za rok 2019 byla vyhlášena vítězkou domácí ankety Zlatý kanár; na odměnách vydělala přes 12 milionů dolarů; jako své koníčky uvádí hudbu, snowboard a plavání.
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama