Hlavní obsah

Sinner - Djokovič 7:5, 6:7, 7:6Sinner na Turnaji mistrů poprvé v kariéře porazil Djokoviče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Italský tenista Jannik Sinner porazil ve svém druhém zápase na Turnaji mistrů v Turíně 7:5, 6:7, 7:6 světovou jedničku Novaka Djokoviče a po první výhře nad Srbem v kariéře je blízko postupu do semifinále. V dalším utkání Zelené skupiny zdolal Dán Holger Rune řeckého soupeře Stefanose Tsitsipase, jenž utkání za stavu 1:2 skrečoval kvůli zranění zad a z turnaje odstoupil.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Italský tenista Jannik Sinner porazil Srba Novaka Djokoviče.

Článek

Dvaadvacetiletý Sinner porazil Djokoviče na čtvrtý pokus a ukončil po 19 zápasech jeho vítěznou sérii. Ve více než tříhodinové bitvě plné skvělých úderů od obou tenistů se mohl k radosti domácích fanoušků ve většině kritických situací opřít o servis, který ve dvou utkáních na turnaji ztratil jen jednou. Sinner se nenechal ve třetím setu rozhodit ztrátou brejku ze stavu 4:2 a rozhodující zkrácenou hru vyhrál jednoznačně 7:2.

„Znamená to pro mě moc. Co může být víc, než porazit světovou jedničku, která má 24 grandslamových titulů. Navíc k tomu nemohlo dojít na lepším místě,“ uvedl Sinner, jehož podporovali vášniví fanoušci v hale, které musela umpirová rozhodčí několikrát napomínat. „Podařilo se mi zahrát důležité údery tím nejlepším způsobem. Ztratit druhý set bylo těžké, ale společně jsme to zvládli,“ řekl v rozhovoru na kurtu čtvrtý nasazený hráč turnaje.

Navzdory dvěma výhrám v Turíně ještě domácí favorit jistotu postupu do semifinále nemá. Ve čtvrtek se v závěrečném duelu skupiny utká s Runem, jenž v nedělní bitvě podlehl ve třech setech Djokovičovi, který si tím zajistil poosmé v kariéře setrvání na prvním místě žebříčku na konci sezony. Čtyřiadvacetinásobný grandslamový šampion bude hrát ve čtvrtek s náhradníkem Hubertem Hurkaczem z Polska, jenž jako jediný šanci na postup nemá.

„Myslím, že klíčové bylo, že si při těch rozhodujících bodech pro to šel, byl odvážnější. Odehrál fantastický zápas, což jsem mu také řekl u sítě. Plně si to zasloužil,“ pochválil Sinnera šestatřicetiletý Djokovič, jenž soupeřovým úderům několikrát během zápasu zatleskal. „Já nebyl v klíčových momentech dost agresivní, dost rozhodný. Dal jsem mu možnost získat kontrolu nad výměnami,“ dodal bělehradský rodák, jenž prohrál poprvé od pětisetové porážky se Španělem Carlosem Alcarazem ve finále Wimbledonu před čtyřmi měsíci.

Tsitsipas za stavu 1:2 vzdal kvůli zranění zad, které ho trápilo už před utkáním. „Všem se moc omlouvám, fanouškům a divákům, kteří mě přišli podpořit a podívat se na zápas. Mnohokrát jsem během posledních dnů byl u lékařů a dali mi zelenou, ať to jdu zkusit. Bohužel jsem se na kurtu cítil hrozně. Udělal jsem maximum, abych byl na utkání fit, ale nevyšlo to,“ uvedl vítěz Turnaje mistrů z roku 2019. Z turnaje už Tsitsipas odstoupil v roce 2021, tehdy hned po prvním duelu.

Do zápasu přitom šestý nasazený Řek vstoupil dobře a v úvodním gamu si vypracoval dva brejkboly. Žádný ale nevyužil. Následně bez větších problémů uhájil vlastní servis, stejně jako Rune v další hře. Na kurtu oba tenisté strávili necelých 20 minut.

„Samozřejmě to není způsob, jakým bych chtěl vyhrát. Je to velmi nešťastné. Hned v jeho prvním gamu na servisu bylo vidět, že nemůže podávat naplno, jak umí. Něco nebylo v pořádku, a když si zavolal fyzioterapeuta, bylo to jasné. Je to dlouhá sezona, přeju mu vše nejlepší,“ uvedl dvacetiletý Rune, jenž si po úvodní třísetové porážce s Djokovičem připsal nečekaně hladce do tabulky Zelené skupiny první výhru.

Tsitsipas prohrál v Turíně podruhé a ve čtvrtek ho v závěrečném utkání skupiny proti Djokovičovi nahradí Hurkacz. Polák s druhým náhradníkem Taylorem Fritzem z USA sehráli po Tsitsipasově skreči exhibiční set, aby diváky v hale Pala Alpitour alespoň částečně odškodnili za brzký konec zápasu.

Tenisový Turnaj mistrů v Turíně (tvrdý povrch, dotace 15 milionů dolarů):
Dvouhra:
Zelená skupina:
Rune (8-Dán.) - Tsitsipas (6-Řec.) 2:1 skreč
Sinner (4-It.) - Djokovič (1-Srb.) 7:5, 6:7 (5:7), 7:6 (7:2)
1.Sinner2204:1
2.Djokovič2113:3
3.Rune2113:2
4.Tsitsipas2020:4
Čtyřhra:
Zelená skupina:
Granollers, Zeballos (5-Šp./Arg.) - Dodig, Krajicek (1-Chorv./USA) 6:4, 6:4
S. González, Roger-Vasselin (4-Mex./Fr.) - M. González, Molteni (7-Arg.) 6:4, 6:4
1.Granollers, Zeballos2204:1
2.S. González, Roger-Vasselin2113:2
3.Dodig, Krajicek2112:2
4.M. González, Molteni2020:4

Reklama

  5 : 4 Vondroušová - Andrejevová 5 : 4 probíhá Živě
20240428T16 : 05:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová
  3 : 6, 1 : 6 Kruegerová - Bejlek 3 : 6, 1 : 6 konec
20240428T11 : 00:00+0200
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová
Bejlek