Hlavní obsah

Trio po třech letech. Davis Cup se projevil, těší kapitána progres Macháče s Lehečkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak konečně. Více než tři roky čekal český tenis na trojnásobné zastoupení v hlavní grandslamové soutěži mužské dvouhry. Na Australian Open se v ní kromě Jiřího Veselého, který již ale vypadl, představí i Tomáš Macháč a Jiří Lehečka.

Foto: ČTS/Pavel Lebeda

Čeští tenisté se chystají na Davis Cup.

Článek

Naposledy na French Open 2018 figurovali mezi 128 účastníky antukového grandslamu tři Češi. Vedle Tomáše Berdycha a Veselého ještě kvalifikant Adam Pavlásek, který se pak jako jediný protáhl do druhého kola. Někdejší talent ale nyní figuruje až v šesté stovce ATP a pozornost se přenesla jinam.

Veselý na úvod nevybočil ze svých melbournských výsledků minulých let, z osmi pokusů jen dvakrát prošel přes první kolo. Americký držitel divoké karty Stefan Kozlov se na české jedničce vyřádil. „Prohrát s ním 0:3 je teda velká bída," uznal osmadvacetiletý tenista.

Tentokrát však není jediným Čechem v pavouku grandslamové dvouhry. Už potřetí se v ní představí Macháč, debut pak čeká na Lehečku. „Davis Cup, který oba kluci odehráli výborně v Rakousku, se projevil," těší kapitána českého týmu Jaroslava Navrátila.

Foto: ČTS/Pavel Lebeda

Čeští tenisté se chystají na Davis Cup.

Macháč na konci listopadu v Innsbrucku bez ztráty setu porazil bývalou světovou sedmičku Richarda Gasqueta i Brita z TOP 30 Daniela Evanse. Lehečka pak odehrál vyrovnané třísetové utkání s 12. hráčem ATP Cameronem Norriem.

Kvalifikace je vždycky ošemetná

„Klukům vyšel i turnaj před Australian Open (v Traralgonu). Tomáš ho celý vyhrál, Jirka prohrál ve čtvrtfinále," připomněl Navrátil.

Oba nadějní Češi pak pronikli i nástrahami kvalifikace, která je vždycky trochu ošemetná. „Tomáš ji zvládl v pohodě. Od Davis Cupu vlastně neprohrál, Jirka se občas trápil, měl tu cestu trochu těžší, ale jsem za oba velice rád," řekl kapitán.

Macháč předloni jako kvalifikant pět setů trápil v prvním kole French Open nasazeného Američana Taylora Fritze. V Austrálii letos obhajuje druhé kolo, před rokem v něm podlehl turnajové devítce Matteo Berrettinimu z Itálie ve čtyřech sadách. Los české dvojce na úvod přisoudil Juana Manuela Cerúndola, 80. hráče světa.

„Žádný zápas se nedá podcenit, ale Argentinec je přijatelný soupeř. Už sice nějaké výsledky má, ale převážně na antuce. Tomáš by měl svoji formu potvrdit a přes 1. kolo přejít," myslí si Navrátil.

Lehečka loni klepal na bránu 1. kola US Open, jenže v rozhodujícím zápase kvalifikace znervózněl a podlehl Turkovi Ilkelovi. "Od syna, který s Jirkou jezdí po turnajích, vím, že soupeř nebyl tak kvalitní, jaké měl letos ve druhém a třetím kole kvalifikace. V New Yorku strašně moc chtěl a psychicky ho to svazovalo. Ten posun v sebevědomí i ve zkušenostech je teď ale znát," přikyvuje Navrátil.

Lehečka si poradil ve dvou tie breacích s domácím Maxem Purcellem a následně otočil duel s Kazachem Dmitrijem Popkem. „Purcell je velice slušný hráč, který v loňském roce porazil Monfilse, nebo Seppiho. Ve finále kvalifikace měl Jirka sice nervózní začátek, ale jakmile soupeře brejkl, tak už byl lepší. Davis Cup mu pomohl. Měl těžké utkání s Norriem, ale viděl, že to jde, i když je to hráč z první patnáctky."

Lehečka má těžší los

Jen soupeře pro první kolo má Lehečka podstatně těžšího než Macháč. Bude jím v noci na úterý na kurtu číslo 7 Bulhar Grigor Dimitrov. Bývalá světová trojka a semifinalista Australian Open 2017. „Jirka nemá co ztratit. Je na ten zápas je natěšený. Dimitrov toho na začátku roku moc neodehrál. Šance tady je, uvidíme," přemítá Navrátil.

Po Davis Cupu Macháč i Lehečka mluvili o tom, jak je čerstvá zkušenost nabila energií do dalších tréninků. "Oba jsou pracovití. Jirku musím občas spíš brzdit. Ale o něčem jiném to není, musí postě pracovat. Není možná talentovaný jako třeba Radek Štěpánek, ale k jeho přístupu nemůžu mít absolutně žádné výhrady. Než odjížděl, tak byly tréninky perfektní," viděl Navrátil, který věří, že progres letos předvedou i další Češi.

„Vždycky je dobré, když je to pole širší. Takže doufám, že Zdenda Kolář i Víťa Kopřiva ukážou, že mají na to přiblížit se k první stovce," přál by si daviscupový kápo.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori