Hlavní obsah

Chci třicet grandslamových titulů! Djokovič má megalomanské cíle, má to ale háček

Srbský tenista Novak Djokovič v červenci ovládl posedmé slavný Wimbledon. Trofej pro vítěze v mužském grandslamovém singlu zvedl nad hlavu už jednadvacetkrát. Pětatřicetiletý rodák z Bělehradu má ale podle jeho kouče Gorana Ivaniševiče ještě smělejší plány. Djokovič chce na okruhu působit dalších pět let a stanovil si přitom ambiciózní cíl, kterým je zisk dalších devíti grandslamových titulů. Jenže plány srbského šampiona mohou dostávat trhliny už na přelomu srpna a září. Podle aktuálních pravidel totiž Djokovič nesmí přiletět do Spojených států amerických, protože nemá očkování proti koronaviru.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Novak Djokovič znovu ovládl slavný Wimbledon. Zaútočí na další titul také na US Open?

Článek

To, že Djokovič touží po stanovení jen těžko překonatelného rekordu a zisku postavení nejlepšího tenisty všech dob, prozradil jeho trenér Goran Ivaniševič v rozhovoru s agenturou HINA.

„Znám Djokoviče od chvíle, kdy mu bylo devět. Už tehdy mi bylo jasné, že je velmi talentovaný. Já a Novak určitou formou spolupracujeme celkem asi 18 let. Mnohokrát mi řekl, že jeho cílem je 30 titulů na grandslamu. To je opravdu velkolepý cíl," prozradil Ivaniševič.

A nemusí to být žádné tenisové sci-fi. Jeho největší rival Rafael Nadal má aktuálně na kontě o jeden titul víc. Jenže šestatřicetiletý Španěl má vleklé zdravotní problémy, které ho naposledy zastavily v semifinále wimbledonského turnaje, do kterého kvůli problémům s břišním svalem ani nenastoupil.

Pokud by Djokovič skutečně na okruhu vydržel dalších pět let do svých 40 let, má velkou šanci Nadala nejen předběhnout, ale v čele historických tabulek vytvořit i nový a takřka nedostižitelný rekord. Samozřejmě za předpokladu že mu vydrží zdraví i jeho dlouholetá forma.

„Ještě předtím, než jsem se stal Novakovým trenérem, jsem všem říkal, že on a Nadal vyhrají více titulů než Federer. Když jsou zdraví a fit, pro ty dva se žádné meze nekladou. Myslím, že si můžou udržet vysokou úroveň ještě několik let," dodal Ivaniševič.

Djokovič se mezitím na poslední grandslam tenisové sezony US Open připravuje. Jeho start je ale nadále značně nejistý.

Aby se úřadující šampion Wimbledonu v New Yorku představil, musí doufat ve výjimku. Bez ní má smůlu a sen o rekordních 30 grandslamech se mu může zase o další krok vzdálit.

Stejně jako na začátku sezony. Už jednou totiž na vrcholném turnaji kvůli odmítání vakcinace chyběl. Na začátku roku Djkovičova absence na Australian Open umetla cestu k druhému grandslamovému titulu z Austrálie právě rivalovi Nadalovi.

Aby se Djokovič na US Open letos ukázal si přejí i fanoušci. On-line petici, aby mohl v New Yorku startovat, podepsalo podle agentury Reuters už více než 43 tisíc lidí.

Reklama