Hlavní obsah

Krok od Olympu. Do finále dám všechno. Jako bych hrál poslední zápas, slíbil Djokovič

Pravidlo neporušil. Čtyřikrát po sobě prohrál nejlepší tenista planety Novak Djokovič úvodní set na US Open, aby pak poslal soupeře domů. Chybí mu tak jen jediná výhra k zapíchnutí vlaječky s nápisem kalendářní grandslam na tenisový Olymp.

Foto: Robert Deutsch, Reuters

Triumfální gesto Novaka Djokoviče po postupu do finále US Open.

Článek

Djokovič totiž v pěti setech zvládl i semifinále se svým olympijským přemožitelem Alexandrem Zverevem. A po víc než tříapůlhodinové bitvě slíbil nejen rozjařeným divákům v aréně Arthura Ashe: "Do finále dám všechno. Srdce, tělo, mysl. Jakoby to byl můj poslední zápas."

Už jen Rus Daniil Medveděv má šanci připravit Djokoviče o historický zápis. Vyhrát v jednom roce Australian Open, French Open, Wimbledon i US Open se ve dvouhře naposledy podařilo v roce 1988 fenomenální Steffi Grafové.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Rod Laver si nenechal ujít semifinálový duel Novaka Djokoviče s Alexanderem Zverevem.

Na duel se Zverevem ovšem dorazil i muž, který to zvládl jako jediný dvakrát v letech 1962 a 1969: australský mohykán Rod Laver.

Jde o nepředstavitelně těžkou zkoušku výkonnosti a psychiky, o čemž by mohla vyprávět Serena Williamsová. Před šesti lety se ocitla ve stejné fázi, kde byl Djokovič, jenže neustála semifinále US Open s nenasazenou italskou outsiderkou Robertou Vinciovou.

Djokovičova dominance v současném světovém tenisu je naprosto fascinující. Z posledních dvanácti grandslamů ovládl osm a v neděli bude usilovat o 21. velký titul, kterým by odskočil dvojici svých největších soupeřů Rogeru Federerovi a Rafaelu Nadalovi.

"Lidi jsou rádi, když o tom mluvím, ale vlastně není co říct. V sázce je všechno," pousmál se Djokovič, který si tentokrát dokázal naklonit publikum, když ovládl několik spektakulárních výměn, v nichž se se Zverevem naháněli po celém kurtu.

"Věděl jsem, že to bude bitva. Saša je velký šampion a dobrý přítel. Atmosféra byla skvělá. Nejlepší na turnaji," prohlásil bělehradský rodák. "To jsou ty momenty, pro které žijeme, o kterých sníme."

Čtyřiatřicetiletý srbský tenista vyhrál US Open už v letech 2011, 2015 a 2018. Čtvrtý triumf by mu i statisticky zařídil titul nejlepšího hráče všech dob, o čemž jeho příznivci dávno nepochybují.

Jeden zápas, tři vyhrané sety a Djokovič vryje do tenisových dějin obří stopu. Pořád je tu ale Medveděv, který už Srba dokázal třikrát z osmi zápasů porazit. Ve finále letošního Australian Open ovšem pětadvacetiletý Rus utrpěl těžkou porážku.

"Tělo a mysl musí být na kurtu v rovnováze. Nikdo jiný vám nepomůže," vyhlásil Djokovič před nedělním utkáním pravdy.

Ovládne Novak Djokovič letošní US Open?
ano
80,6 %
ne
19,4 %
Celkem hlasovalo 896 čtenářů.

Reklama

Související témata: