Hlavní obsah

Ruud - Chačanov 7:6, 6:2, 5:7, 6:2Ruud je podruhé v kariéře ve finále grandslamu, na US Open si zahraje o titul. Do finále se probojoval také mladičký Alcaraz

Aktualizováno

Norský tenista Casper Ruud porazil v semifinále US Open Karena Chačanova z Ruska 7:6, 6:2, 5:7, 6:2 a zahraje si ve druhém letošním finále grandslamu o první titul v kariéře. Nasazená pětka má nadále šanci stát se po turnaji v New Yorku novou světovou jedničkou. Ve finále narazí na Španěla Carlose Alcaraze.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Casper Ruud se raduje z vítězství v prvním setu

Článek

"Čeká nás pravděpodobně největší zápas v našich kariérách. Vždycky se snažíte využít příležitosti, které se vám naskytnou, a já jsem to (v semifinále) zvládl," řekl Ruud v rozhovoru na kurtu.

Třiadvacetiletý Ruud je prvním norským tenistou v historii, který si zahraje na betonových dvorcích ve Flushing Meadows o titul. Do finále grandslamového turnaje se v tomto roce probojoval také na Roland Garros. Zde prohrál 3:6, 3:6, 0:6 se Španělem Rafaelem Nadalem.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Karen Chačanov v zápase proti Kasperu Ruudovi

Po vypadnutí Rusa Daniila Medveděva a Nadala se může Ruud stát nejvýše postaveným hráčem žebříčku ATP.

Norský tenista zaznamenal proti čtvrtfinálovému přemožiteli Nicka Kyrgiose Chačanovovi 52 vítězných míčů, udělal 34 nevynucených chyb. Šestadvacetiletému Rusovi nepomohlo ani 15 es.

Ruud přišel v prvním setu dvakrát o servis, ve zkrácené hře si ale vypracoval vedení 6:3. Třetí setbol využil po maratonské výměně, kdy míček přeletěl pětapadesátkrát přes síť. Psychicky posílený Nor uspěl i ve druhé sadě, kterou získal díky dvěma brejkům za 33 minut.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Norský tenista Casper Ruud se raduje z postupu do semifinále US Open.

Ve třetím setu přestal Chačanov chybovat a po využitém brejkbolu za stavu 6:5 si vynutil pokračování. Třiadvacetiletého Ruuda to však nerozhodilo, ve čtvrté sadě prolomil dvakrát soupeřův servis a po více než třech hodinách hry slavil postup.

Třiadvacetiletý Ruud, jenž byl před turnajem sedmý v žebříčku, je prvním norským tenistou v historii, který si zahraje na betonových kurtech ve Flushing Meadows finále. V něm letos byl už na Roland Garros, kde marně čelil tamnímu králi Rafaelu Nadalovi.

Ve fináovém souboji US Open proti Norovi Ruudovi se postaví teprve 19letý Španěl Carlos Alcaraz, který v semifinále prestižního turnaje zvládl porazit Francese Tiafoea ze Spojených států, a to po pěti setech 6:7, 6:3, 6:1, 6:7 a 6:3. Svého soka porazil za 4 hodiny a 19 minut.

Alcaraz přišel v semifinále navzdory čtyřem odvráceným setbolům o první sadu v tie-breaku. V dalších dvou byl ale při podání stoprocentní a díky čtyřem brejkům vývoj otočil. Ve čtvrtém setu měl za stavu 5:4 mečbol, Tiafoe ho odvrátil a po zisku další zkrácené hry si vynutil rozuzlení. Třikrát však přišel o servis a španělský tenista využil třetí mečbol v setu a čtvrtý celkově.

Pokud by Alcaraz ve finále Ruuda zdolal, stal by se nejmladší světovou jedničkou v historii. Překonal by rekord Australana Lleytona Hewitta, který se stal lídrem žebříčku ve 20 letech, 8 měsících a 23 dnech.

US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 60 milionů dolarů):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Ruud (5-Nor.) - Chačanov (27-Rus.) 7:6 (7:5), 6:2, 5:7, 6:2.
Alcaraz (3-Šp.) - Tifaoe (22-USA) 6:7 (6:8), 6:3, 6:1, 6:7 (5:7), 6:3

Reklama

Související témata: