Hlavní obsah

Že jsem mohl někoho trefit? Ale taky mohlo začít sněžit, popíral Djokovič arogantně svůj nešvar

Praha

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne, praví české přísloví, které náramně sedí na aktuální situaci světové tenisové jedničky Novaka Djokoviče. Srbský hráč byl v neděli vyloučen z US Open, když šeredně doplatil na svůj zlozvyk, před jehož důsledky byl dříve několikrát varován. A nutno říct, že varování až arogantně přehlížel.

Djokoviče vyloučili z US OpenVideo: USA TODAY SPORTS IMAGES - DANIELLE PARHIZKARAN, Reuters

 
Článek

Djokovič byl diskvalifikován poté, co vzteky odpáleným míčkem trefil čárovou rozhodčí, a i jeho bývalý kouč Boris Becker připustil, že něčeho podobného se v jeho případě dlouho obával.

„Říkal jsem mu: Můžeš křičet, jak chceš, klidně rozmlať raketu, ale nikdy neházej a nevystřeluj žádné věci. Bál jsem se, že se něco podobného stane," připomínal Becker pro Daily Mail svá slova k aktuální světové jedničce před čtyřmi lety na French Open, kde naštvaně mrštil raketou tak, že málem trefil čárovou rozhodčí.

Tehdy ještě zásadnímu trestu unikl. Podobně jako tentýž rok na Turnaji mistrů, kdy v londýnské O2 areně prudce vypálil míček do hlediště. A následně dost nelibě nesl, když se jej jeden z reportérů na tiskové konferenci na incident zeptal s tím, zda se nebojí, že by v důsledku tohoto chování mohl být z turnaje vyloučen.

Djokovič se žurnalistovi tehdy vysmál: „Chlapi, vy jste fakt neuvěřitelní. Pořád vytahujete podobný věci."

Když byl upozorněn na to, že podobně zkraty předvádí opakovaně, už začal být viditelně vytočený: „Co jako dělám pořád? Proč mě tedy nevyloučí?" čertil se po vítězném utkání nad Dominicem Thiemem.

Novinář se ale nenechal odbýt s tím, že kdyby jím napálený míček někoho trefil, mohlo by to pro něho znamenat na turnaji konec.

„Ano, mohlo. Mohlo také v O2 Areně sněžit, ale nesněžilo...," pokračoval naštvaný Srb a odmítal, že by si z možných důsledků projevů svého vzteku na kurtu dělal těžkou hlavu.

„Jsem snad jediný, kdo projevuje na dvorci svoji frustraci? To mi chcete říct? Pro mě tohle vůbec není téma," uzavřel tehdy celou záležitost.

Jenže nešvar jej nakonec dostihl v tu nejméně vhodnou dobu. V honbě za historickým primátem v počtu grandslamových titulů promarnil velkou příležitost znovu usednout na trůn ve Flushing Meadows, kde byla tentokrát cesta za titulem vzhledem k absenci Rogera Federera a Rafaela Nadala přece jen snazší, než bývá obvyklé.

Reklama

Související témata: