Hlavní obsah

US Open změní pravidla nasazování pro hráčky po mateřské

Pořadatelé grandslamového US Open změní od letoška pravidla pro nasazování tenistek tak, aby hráčky vracející se po mateřské pauze nebyly po propadu žebříčkem kvůli předchozí absenci znevýhodněny. Učiní tak v reakci na situaci z nedávného French Open, kde mezi nasazenými chyběla Serena Williamsová.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Američanka Serena Williamsová po návratu po mateřské.

Článek

Americká hvězda před mateřskou vládla žebříčku WTA, ale po návratu po porodu dcery figurovala až v páté stovce pořadí. Od prvního kola French Open tak mohla na rozdíl od nasazených favoritek čelit papírově silným soupeřkám, byť sama pro ně představovala velkou hrozbu.

"Tenistky po návratu z mateřské už nesmějí být takto trestány. Pro vracející se matky tohle musíme udělat," řekla šéfka americké tenisové asociace Katrina Adamsová listu New York Times.

Z grandslamových turnajů se striktně žebříčkem neřídí jen blížící se Wimbledon. Williamsové momentálně patří 183. místo, přesto by měla být na londýnské trávě mezi dvaatřicítkou nasazených hráček.

Na pařížské antuce Williamsová došla až do čtvrtého kola, před osmifinálovým duelem s další bývalou světovou jedničkou Marií Šarapovovou ale z turnaje kvůli zranění odstoupila.

Reklama

Související témata: