Hlavní obsah

Muguruzaová - Kvitová 2:6, 1:6Úžasná Kvitová! Ve finále v Dauhá smetla Muguruzaovou a překonala Mandlíkovou

škv, panČTKSport.cz
Aktualizováno

Ve velkém stylu zakončila povedený turnaj v Dauhá česká tenistka Petra Kvitová. Ve finále smetla Španělku Garbiňe Muguruzaovou 6:2 a 6:1 a turnaj v Kataru ovládla podruhé, když před třemi lety ve finále rovněž porazila Muguruzaovou. Kvitová získala už svůj 28. titul v kariéře, čímž překonala Hanu Mandlíkovou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finále turnaje v Dauhá Kvitová - MuguruzaováVideo: sntv

 
Článek

Kvitová nedala Muguruzaové šanci. V první sadě získala rozhodující brejk za stavu 2:3. Druhý set sice začala ztraceným servisem, poté ale sebrala soupeřce tři podání za sebou. Španělka pak odvrátila dva mečboly, ale při třetím Kvitová souboj dvojnásobných grandslamových šampionek po hodině a sedmi minutách ukončila.

"Začátek byl nahoru dolů, pak jsem jí vzala podání a byla jsem uvolněnější. Ve druhém to bylo jiné, rychle jsem přišla o podání a musela jsem se do toho co nejrychleji dostat. Brejk ve druhé hře byl nejspíš klíč, našla jsem rytmus, trefovala jsem míče do kurtu a dostávala jsem ji pod tlak," popsala Kvitová průběh.

Rozhovor Petry Kvitové po vítězství nad Muguruzaovou ve finále v DauháVideo: O2 TV Sport

"Celkově jsem se tady v Dauhá cítila na kurtu dobře - ve výměnách od základní čáry, při returnu, prostě celkově," řekla svěřenkyně trenéra Jiřího Vaňka, který tentokrát zůstal doma a Kvitovou na turnaji doprovázela kamarádka Michaela.

Petra Kvitová vyhrála turnaj v DauháVideo: O2 TV Sport

Světová desítka Kvitová potvrdila, že se jí v Dauhá daří. Ve finále katarského turnaje si zahrála potřetí za sebou a získala druhý titul. "Cítím se tady trochu jako doma. Mám ráda kurt, vyhovuje mi jeho rychlost a lidé jsou tu velmi milí. Prostě mi to tady sedí," řekla při vyhlášení v rozhovoru na kurtu.

Před třemi lety porazila Muguruzaovou po boji ve třech setech. "Tehdy jsem jela z Fed Cupu a Petrohradu, semifinále a finále bylo neuvěřitelně těžké. Tohle bylo trochu jiné, řekla bych, ale unavená jsem. Podmínky byly hodně těžké, tehdy rozhodně tolik nefoukalo. Ale štěstí je pořád stejné," řekla Kvitová. Předloni v Dauhá nestartovala a loni ve finále podlehla Aryně Sabalenkové z Běloruska.

Přehled českých a čs. vítězek turnajů WTA ve dvouhře:
167 - Martina Navrátilová,
28 - Petra Kvitová,
27 - Hana Mandlíková,
24 - Jana Novotná,
16 - Karolína Plíšková,
10 - Helena Suková,
7 - Regina Maršíková, Lucie Šafářová,
6 - Nicole Vaidišová,
4 - Renáta Tomanová,
3 - Radka Zrubáková, Klára Zakopalová,
2 - Radka Bobková, Iveta Benešová, Kateřina Siniaková, Barbora Strýcová,
1 - Petra Langrová, Eva Švíglerová, Ludmila Richterová, Květa Peschkeová, Daniela Bedáňová, Adriana Gerši, Kristýna Plíšková, Markéta Vondroušová, Karolína Muchová.

Připsala si už 28. titul v kariéře, čímž překonala bilanci Hany Mandlíkové. Z českých rodaček je před ní jen Martina Navrátilová s nedostižnými 167 tituly. Turnaj WTA vyhrála Kvitová poprvé od předloňského triumfu ve Stuttgartu.

Další může přidat příští týden. Opět z pozice turnajové čtyřky bude hrát v Dubaji. "Jedu tam, o tom žádná. Pojedu kamkoli! Tohle je další krok, pak jednoznačně Miami a rozhodně tam budu mít Wimbledon," řekla Kvitová.

Tausonová došla v Lyonu z kvalifikace až do finále

Osmnáctiletá dánská tenistka Clara Tausonová postoupila v Lyonu z kvalifikace až do finále. V semifinále si poradila 7:5 a 6:1 se sedmou nasazenou Paulou Badosaovou ze Španělska a o první titul v kariéře si zahraje proti Viktoriji Golubicové ze Švýcarska, která porazila 4:6, 6:0 a 7:6 turnajovou dvojku Fionu Ferrovou z Francie.

Tausonová startuje v hlavní soutěži na okruhu WTA teprve potřetí, ale na cestě do finále neztratila ani set. Ve světovém žebříčku jí aktuálně patří 139. příčka, přesto si v prvním kole v Lyonu poradila s nasazenou jedničkou Jekatěrinou Alexandrovovou z Ruska.

Osmadvacetiletá Golubicová bude usilovat o druhý titul v kariéře. Jejím jediným dosavadním úspěchem na okruhu WTA je triumf na turnaji v Gstaadu v roce 2019.

Druhý z bratrů Cerúndolových útočí na titul v Buenos Aires

Týden po senzačním vítězství Argentince Juana Manuela Cerúndola na turnaji v Córdobě ho může napodobit jeho starší bratr Francisco. Dvaadvacetiletý hráč uspěl v Buenos Aires nejprve v kvalifikaci a po nedělní výhře nad pátým nasazeným Španělem Albertem Ramosem 7:6 (7:5), 3:6, 6:2 prošel až do finále.

"To, co se povedlo minulý týden mému bratrovi, je neskutečné. Inspiroval mě. Jsou to úžasné dva týdny pro nás oba i argentinské tenisové fanoušky," řekl Francisco Cerúndolo, kterému patří v žebříčku ATP 137. místo, po páteční rovněž třísetové výhře nad jiným španělským nasazeným hráčem, turnajovou šestkou Pablem Andújarem.

Turnajový titul ve dvouhře dokázalo v open éře dosud získat šest bratrských dvojic, Cerúndolové mohou být sedmí. Franciscovým soupeřem bude v neděli nejvýše nasazený krajan Diego Schwartzman, který vyřadil Srba Miomira Kecmanoviče po výhře 6:0, 6:4.

Devatenáctiletý Juan Manuel vyhrál turnaj v Córdobě hned při svém debutu na okruhu ATP, což se mu povedlo jako prvnímu tenistovi po 17 letech. Ve finále zdolal právě Ramose. Francisco Cerúndolo hraje hlavní soutěž na ATP Tour podruhé.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

DAUHÁ (tvrdý povrch, dotace 565 530 dolarů):
Dvouhra - finále:
Muguruzaová - Kvitová 2:6, 1:6
LYON (tvrdý povrch, dotace 235 238 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Tausonová (Dán.) - Badosaová (7-Šp.) 7:5, 6:1
Golubicová (Švýc.) - Ferrová (2-Fr.) 4:6, 6:0, 7:6 (7:4)
Čtyřhra - semifinále:
Bouchardová, Danilovičová (Kan./Srb.) - Ninomijaová, Voráčová (2-Jap./ČR) 6:7 (9:11), 6:2, 10:8
ROTTERDAM (tvrdý povrch, dotace 980 580 eur):
Dvouhra - semifinále:
Rubljov (4-Rus.) - Tsitsipas (2-Řec.) 6:3, 7:6 (7:2)
Fucsovics (Maď.) - Čorič (Chorv.) 6:4, 6:1
BUENOS AIRES (antuka, dotace 411 940 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
F. Cerúndolo (Arg.) - Ramos (5-Šp.) 7:6 (7:5), 3:6, 6:2
Schwartzman (1-Arg.) - Kecmanovič (4-Srb.) 6:0, 6:4

Reklama