Hlavní obsah

Diskriminace! rozčiluje se Rubljov. Rusové si z restrikcí dělají legraci, kontruje německá tenistka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představitelé Wimbledonu vyloučili ruské a běloruské tenisty z turnaje kvůli invazi na Ukrajinu. S rozhodnutím nesouhlasí například tenisová legenda Martina Navrátilová či světová jednička Srb Novak Djokovič, který ho dokonce nazval šíleným. Jeden z nejlepších ruských tenistů Andrej Rubljov jej označil za naprostou diskriminaci. Na to konto reagovala německá tenistka, narozená na Ukrajině, Eva Lysová, která prohlásila, že mnoho ruských hráčů si neváží možnosti hrát pod neutrální vlajkou, trénují v národních barvách a z restrikcí si dělají legraci.

Foto: Repro Eurosport 2

Ruský tenista Andrej Rubljov píše na objektiv kamery protiválečný vzkaz.

Článek

Londýnský grandslam jako první vyloučil ruské a běloruské tenisty. Odůvodnil to tím, že nechce, aby byl turnaj v All England Clubu zneužit k propagaci ruského režimu. „Důvody, které Wimbledon uvedl, nedávají smysl, jsou zcela nelogické," řekl na začátku turnaje ATP v Bělehradě Rubljov. „To, co se nyní děje, je naprostá diskriminace," prohlásil přemožitel Jiřího Lehečky z prvního kola.

Zákazem prý ničeho pořadatelé nedosáhnou. „Kdyby dali všechny finanční odměny na pomoc rodinám a dětem, které trpí, udělali by líp," uvedl Rubljov s tím, že Wimbledon by byl v tomto směru prvním, takže by tím získal i největší slávu. Světová osmička sama několikrát vyjádřila přání míru a vyzvala k zastavení války.

Německá tenistka Eva Lysová, která na probíhajícím turnaji ve Stuttgartu schytala výprask od světové jedničky Igy Šwiatekové, naopak vyloučení tenistů kvituje. „Mnoho ruských hráčů se chová neuctivě k těm, kteří byli postiženi válkou na Ukrajině," řekla. „Že můžou  hrát jen pod neutrální vlajkou? Smějí se tomu a dělají si z toho legraci. Někteří dokonce demonstrativně trénují v soupravách v národních barvách," popsala Lysová svou negativní zkušenost s ruskými hráči.

Reklama