Hlavní obsah

GLOSA: Z kloubů vymknutý Wimbledon vracel do 'normálu' aspoň Djokovičův triumf

Na turnaj, který se rád kasá svými tradicemi, bylo těch letošních novinek až moc. Absence Rogera Federera (poprvé od roku 1998), ale také volné neděle, kvůli níž přišel Wimbledon o nejhektičtější tenisový den v roce: neboli všeobecně oblíbené 'šílené pondělí' se 16 osmifinálovými duely mužské a ženské dvouhry. Puristy asi úplně nenadchl ani tie break v páté sadě hraný do deseti bodů. Ale budiž.

Foto: ČTK/AP/Alastair Grant

Novak Djokovič potvrdil svoji nadvládu nad Wimbledonem.

Článek

Tou klíčovou změnou byl zákaz startu tenistů a tenistek z Ruska a Běloruska kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu, což znamenalo mj. vynucenou nepřítomnost mužské jedničky Daniila Medveděva a ženské šestky Aryny Sabalenkové.

Zda to mělo zamýšlený efekt, je otázkou, když si třeba deblistka Natela Dzalamidzeová narychlo měnila ruské občanství na gruzínské, aby v All England Clubu mohla nastoupit. A Vévodkyně z Cambridge nakonec stejně předávala talíř za triumf v ženské dvouhře rodačce z Moskvy Jeleně Rybakinové, toho času ovšem reprezentující Kazachstán.

Spor pořadatelů s profesionálními asociacemi WTA a ATP nakonec přinesl novinku nejkřiklavější, kvůli které je, slovy experta Sport.cz Jana Kukala, v pořadí světových žebříčků 'pěknej bordel'. Letos žádné udělované body a v pondělí hezky odečty za loňský rok.

Novaka Djokoviče tak po sedmém wimbledonském triumfu najdeme v novém vydání mužského rankingu na sedmém místě... Letošní čtvrtfinalisty Chilana Cristiana Garina a Belgičana Davida Goffina čeká sešup shodně o 13 míst. Čtvrtfinalista z roku 2021 Maďar Marton Fucsovics pak kvůli bezprecedentnímu rozhodnutí dokonce klesne o takřka 40 příček a málem vypadne z první stovky, což bylo předmětem jeho rozhořčení už před začátkem turnaje. Loňský postup do finále ostatně odnese vypadnutím z top 10 i Karolína Plíšková...

Návratem k normálu v téhle rozjitřené a nejisté době je tak aspoň Djokovičova fazóna. Pětatřicetiletý Srb si po zákazu startu v Melbourne a porážce s Nadalem v Paříži znovu přišel pro klíče od wimbledonské pokladnice. Nemusíte mít Djokoviče v lásce, přesto je 21. grandslamový titul pro fitness krále současného tenisu známkou aspoň částečné normalizace tenisových poměrů.

Vládce povečeřel kousek trávy z milovaného kurtu a slaví triumfální comeback. Jen to z pohledu na světový žebříček prozatím nepoznáte.

Reklama

Související témata: