Hlavní obsah

Pokořený 60 let starý rekord, miliony i let žebříčkem. Vondroušová je krůček od tenisového nebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přemýšlela, že letošní neoblíbenou část travnaté sezony vynechá a soustředí se na betonové turnaje. O tom, že by si zahrála na slavném Wimbledonu o titul, Markéta Vondroušová nesnila ani v nejdivočejších snech. Přesto to se však stalo. Po parádním semifinálovém představení proti Elině Svitolinové (6:3, 6:3) se sokolovská rodačka postaví ke svému druhému grandslamovému finále, když v sobotu vyzve v nejslavnějším tenisovém chrámu světa Tunisanku Uns Džábirovou. Češka se však už nyní postarala o velmi výrazný zápis do tenisové historie.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Šťastná Markéta Vondroušová na pozápasovém rozhovoru

Článek

Američanka Stearnsová, Ruska Kuděrmetovová, Chorvatka Vekičová, krajanka Bouzková, Američanka Pegulaová a naposledy ukrajinská hvězda Elina Svitolinová. Všechny tyto hráčky gratulovaly Vondroušové k postupu do dalšího kola. Dohromady vzaly čtyřiadvacetileté Češce dva sety, z toho jeden právě Bouzková.

To vše na turnaji, kde do letošního ročníku došla maximálně do druhého kola. "Teď už ví, že tráva může být jejím oblíbeným povrchem, do konce života to tak bude mít. Já vždycky říkal, že tenhle povrch je pro šikovné hráčky, a to ona je. Viděli jste, jak umí zahrát voleje. Má to v sobě," říkal po čtvrtfinálové výhře nad světovou čtyřkou Pegulaovou její mentor a trenér v jedné osobě Jiří Hřebec.

O tom, v jakém laufu se Vondroušová nachází, se ve čtvrtek přesvědčila i Ukrajinka Svitolinová, která uhrála na svou soupeřku jen šest her. Vondroušová tak postupem do finále zlomila šedesát let starý zápis, když se po Billie Jean Kingové, stala první nenasazenou hráčkou, která prošla do wimbledonského finále.

A tím však Vondroušové NEJ nekončí. Postupem do boje o titul v All England Clubu se stala z pozice 42. hráčky světa druhou nejníže postavenou tenistkou, které se něco takového povedlo. Prim v tomto ohledu drží Serena Williamsová, která v roce 2018 postoupila do finále coby 181. hráčka světa.

"Minulý rok jsem nehrála šest měsíců kvůli zranění. Nikdy nevíte, jak se vám podaří po tak dlouhé pauze vrátit. Jsem ale vděčná, že tu jsem, jsem zdravá a mohu zase hrát tenis. Teď si určitě na chvíli odpočinu," říkala dojatá Češka po semifinálové výhře nad Svitolinovou.

Už teď má svěřenkyně Jiřího Hřebce a Jana Hernycha jistotu, že svůj účet obohatí o 1,175 milionů liber (asi 32,6 milionu korun), v případě triumfu si pak přijde na 65 milionů korun.

A že to není nereálný cíl, potvrzuje i vzájemná statistika s finálovou soupeřkou Tunisankou Uns Džabirovou, s kterou má Vondroušová vyrovnanou bilanci 3:3, poslední dva vzájemné souboje, oba v letošním roce, však ovládla Češka.

Vondroušová ve Wimbledonu
FÁZESOUPEŘKAVÝSLEDEK
semifináleSvitolinová (Ukr.)6:3, 6:3
čtvrtfinálePegulaová (USA)6:4, 2:6, 6:4
4. koloBOUZKOVÁ (ČR)2:6, 6:4, 6:3
3. koloVekičová (Chor.)9:1, 7:5
3. koloKuděrmetovová (Rus.)6:3, 6:3
1. koloStearnsová (USA)6:2, 7:5

Vondroušová si zahrála své zatím jediné grandslamové finále v roce 2019 na French Open, Džabirová bude o svůj první grandslamový titul bojovat už potřetí. Ve finále Wimbledonu padla v loňském roce s Rybakinovou, poslední krok neudělala ani o pár týdnů později ve finále US Open se Šwiatekovou.

Vondroušová má jistotu, že v případě finálové prohry postoupí z 42. příčky na 16. místo. V případě, že nejslavnější turnaj světa ovládne, bude na svém životním maximu, když se dostane na 10. místo světa.

Vzájemná utkání Vondroušová - Džábirová (bilance 3:3):
RokTurnajKolopovrchvítězkavýsledek
2015PrahakvalifikaceantukaVondroušová6:3, 3:0
2016SunriseosmifináleantukaDžábirová6:3, 6:3
2021Eastbourne1. kolotrávaDžábirová6:3, 7:6
2022Stuttgart1. koloantukaDžábirová4:6, 6:2, 6:3
2023Australian Open2. kolotvrdýVondroušová6:1, 5:7, 6:1
2023Indian Wells3. kolotvrdýVondroušová7:6, 6:4
Vyhraje Markéta Vondroušová ve finále Wimbledonu nad Uns Džabirovou?
ano
88,9 %
ne
11,1 %
Celkem hlasovalo 8040 čtenářů.

Reklama