Hlavní obsah

Revoluce ve Wimbledonu! Zavedl genderově neutrální toalety a fanoušci se bouří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téma transgender osob v poslední době rezonuje sportovním světem. Sportovní federace upravují pravidla pro jejich start v klasických kategoriích či vytvářejí kategorie speciální. Nyní se do horkého tématu zapojil i slavný Wimbledon, který letos poprvé odhalil toalety pro genderově neutrální osoby. A někteří fanoušci se proti této inovaci bouří, prý jde o porušení tradic.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Wimbledon 2022. Ilustrační foto.

Článek

Travnatý grandslam je považován za ten nejprestižnější ze všech. Pravidelně jej navštěvují členové britské královské rodiny, je na něm předepsaný povinný dress code a vůbec se pojí s mnoha různými tradicemi. Jenže letos došlo k mnoha změnám, které se u fanoušků shledávají s nepochopením.

Nejprve pořadatelé rozhodli, že na tabuli vítězů už ženy nebudou označeny titulem „paní" a „slečna" a příjmením, zatímco muži byli označováni vždy jen jménem. All England Club změnu tradice, která trvala téměř 140 let, odůvodnil cílem modernizovat turnaj. Rozhodčí ženy jako slečny a paní neoslovují už od roku 2019.

Další změnou je to, že vdané vítězky se budou zapisovat rodným, nikoli vyvdaným jménem manžela, jak tomu bylo například v roce 1981 u Chris Evertové, která byla zapsána jako vítězka pod jménem „J.M. Lloydová".

A přišla i další změna, která by měla vést k větší politické korektnosti. Wimbledon v areálu otevřel toalety, kam mohou genderově neutrální osoby. „Toaleta u brány 1D, která má genderově neutrální značku, byla součástí stavby logistického centra v roce 2020," uvedl mluvčí All England Clubu.

„Tohle je pro mě velmi nepříjemné. Wimbledon je o tradici, nemusí se řídit každým módním výstřelkem," řekla jedna z fanynek. Ani dalším se změna nezamlouvá. Jedna žena popsala, že byla pohoršena, když otevřela dveře a viděla močícího muže, který si nezavřel dveře v kabince. Jiní jsou naopak pro. „Tak tam nelezte, když vám to vadí," mají jasno.

Vadily by vám genderově neutrální toalety?
ano
93,4 %
ne
6,6 %
Celkem hlasovalo 6924 čtenářů.

Reklama

Související témata: