Hlavní obsah

Wimbledonská vítězka vyvolala radikálním návrhem bouři: Jsem v šoku, neví, o čem mluví

Praha

Ostré reakce se daly očekávat a také přišly. Výbušná slova někdejší wimbledonské šampionky Marion Bartoliové o tom, že nastalá existenční nouze tenistů ze spodních pater žebříčku by se dala řešit odkloněním podle jejích slov zbytečně vysokých prize money pro hráče čtyřhry, nečekala dlouho na protiúder. Francouzka zároveň vybízela k zamyšlení, zda turnaje ve čtyřhře nezrušit úplně. Deblisté se pochopitelně rychle ozvali.

Foto: Sport.cz

Bývalá wimbledonská šampionka Marion Bartoliová.

Článek

„Nerozumím všem těm deblovým turnajům po celý rok. Chápu to na grandslamech či olympiádě, protože čtyřhra je součástí tenisové historie. Ale teď vídám, že deblisté mají kolem sebe realizační týmy o šesti lidech. Mohou si dovolit platit šest lidí, přitom hrají jenom čtyřhru," podivovala se Bartoliová v rozhovoru pro Tennis Major.

A neopomněla dodat, že na čtyřhru není třeba trénovat tolik jako na dvouhru a že deblisté se v zápasech zdaleka tolik nenadřou. Peníze z deblových turnajů tak navrhla přerozdělit mezi tenisty hrající challengery a kvalifikace velkých turnajů dvouher.

Veřejně se proti jejím slovům ohradil třeba krajan a bývalá deblová světová jednička či vítěz Davis Cupu Nicolas Mahut.

„Teď hodně žárlím. Myslel jsem si o sobě, že mám velký tým. Můžeš mi prosím jmenovat deblistu, který má šestičlenný trenérský tým? A navíc, kdybych následoval tvoje argumenty dál co do myšlenky o vynaložené námaze... Myslíš, že by tedy ženy měly dostávat nižší prize money na grandslamech, když jsou jejich zápasy kratší než ty mužské, protože hrají méně setů?" ptá se účastník historicky nejdelšího zápasu ve Wimbledonu.

S tvrzeními Bartoliové nesouhlasí ani elitní deblistka Gabriela Dabrowská.

„Jsem trochu šokovaná... Nikdo, kdo hraje jen čtyřhru, necestuje se šestičlenným realizačním týmem. Ani jeden hráč. Některé tenisové svazy někdy pošlou tým lidí, kteří se starají o všechny hráče z dané reprezentace. Nevím o nikom z deblistů, kdo by měl s sebou víc než jednoho nebo dva lidi. A to ještě ne pravidelně," uvádí Kanaďanka na Twitteru.

„Realita je taková, že většinou sdílíme kouče s jedním, nebo dokonce více hráčkami. A víš proč? Protože deblisté si nemohou dovolit platit tým na plný úvazek. Kdybychom ho měli, doslova bychom finančně krváceli každý týden," pokračuje.

Přidal se i Belgičan Joran Vliegen: „My jsme teprve nedávno angažovali kouče, který s námi cestuje, protože jsme si ho předtím nemohli dovolit. Trénujeme 5 až 6 hodin denně, to ale přijde Bartoliové nejspíš málo."

Bartoliová se nicméně pod palbou kritiky neschovávala a své stanovisko na sociálních sítích dál rozvíjela.

„Neříkám, že mám perfektní řešení, ale snažím se ho najít. Když mě obviňuješ, že se starám o hráče dvouhry mimo první stovku, tak budiž. Já si ale nemyslím, že dělám něco špatně," odpověděla Francouzka Dabrowské.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články