Hlavní obsah

Z jámy lvové mezi obávané. Jsem maximalista, očekávám to i od ostatních, tvrdí česká jednička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od chvíle, kdy čeští tenisté přijeli v rolích outsiderů na daviscupový turnaj do Innsbrucku, uplynulo jen něco přes dva roky. Víkendová kvalifikace ve Vendryni fanouškům zase připomněla, jak velký pokrok od té doby tým Jaroslava Navrátila udělal. Češi znovu začali patřit mezi obávané.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Český tenista Jiří Lehečka oslavuje výhru proti Danielu Cukiermanovi z Izraele v rámci kvalifikace Davisova poháru

Článek

„Vždycky, když nad tím popřemýšlím, tak se mi na to hezky dívá. Proces, jakým jsme jako tým prošli v Davis Cupu, je strašně hezký,“ přikývl Jiří Lehečka, aktuálně 31. hráč světového žebříčku, který v sobotu splnil povinnost výhrou 6:1, 7:6 nad Izraelcem Danielem Cukiermanem.

„S Tomášem (Macháčem) jsme byli (v Innsbrucku) předhozeni lvům. Jako hráči za první stovkou jsme hráli proti velkým jménům. Nastoupil jsem tam proti Britovi Norriemu, který zrovna předtím vyhrál Indian Wells. A já byl někde 140. na světě,“ vzpomínal Lehečka. „Pak jsme jeli do Argentiny, kde to bylo na antuce zase těžké. Ale já věřil, že pílí a touhou se zlepšit individuálně, můžu co nejvíc pomoct celému týmu.“

Loňský rok, který Lehečka nastartoval postupem do čtvrtfinále Australian Open, mu dal za pravdu. Češi pak jasně ovládli kvalifikační skupinu ve Valencii a na finále v Málaze jim chyběly dva míče k postupu přes Austrálii. „To bylo hořké, ale jsme tu teď dva kluci stabilně ve stovce, Adam (Pavlásek) stoupá v deblu a snažíme se využít té pozice, že v kvalifikacích už jsme favority my.“

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Český tenista Jiří Lehečka během kvalifikačního zápasu Davisova poháru proti Danielu Cukiermanovi z Izraele

Rodák z Kněžmostu u Mladé Boleslavi se rychle sžil s rolí českého lídra, od kterého se čeká hodně, stejně jako před lety v Davis Cupu od Lehečkova mentora a člena jeho týmu Tomáše Berdycha. Bývalá světová čtyřka však velké emoce nedávala najevo, v tom je 22letý tenista trochu jiný.

„Když se jde na kurt nebo se podaří výhra, tak jsem v šatně dost slyšet a myslím, že to k tomu patří. V některých věcech jsem maximalista, očekávám od sebe jen to nejlepší. A někdy to očekávám i od ostatních. Doufám, že mi tohle kluci nemají za zlé,“ omlouval se Lehečka. „Ale je to jedna z věcí, která nás všechny jako tým může dotáhnout k úspěchu. Doufám, že nejsem moc přísný. Po nikom určitě nešlapu, všichni jsme natolik zkušení a máme vlastní týmy, abychom věděli, co je pro nás nejlepší a co máme dělat.“

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jiří Lehečka během kvalifikace na Davisův pohár

Jako v předchozích letech se teď chce Lehečka od Davis Cupu odrazit k úspěšným týdnům na Tour.

„Všichni z realizačního týmu dělají, co můžou, po trenérské i technické stránce je o nás postaráno. Můžeme hodiny natrénovat, jsme v týmovém prostředí, kde je pohoda a sranda. A tím, že se hraje v hale a všichni pokračujeme v halových turnajích, tak je to obrovská výhoda a všem nám může pomoct připravit se na podmínky, které nás teď čekají,“ řekl nedávný vítěz turnaje v Adelaide.

Konkrétně pro Lehečku to znamená účast na akcích v Marseille a v Rotterdamu. „Před dvěma lety se mi tam dařilo (semifinále) a budu se na to snažit navázat nějakým hezkým výsledkem. Pak budu muset vynechat Dauhá, protože turnajů je strašně moc a potřebuju si taky trochu odpočinout a připravit se na další akce,“ líčila opora Navrátilova ansámblu.

Reklama

Související témata:
  Medveděv - Lehečka dnes 20 : 00
20240502T20 : 00:00+0200
Medveděv vs. Lehečka
Medveděv vs. Lehečka
Medveděv
Lehečka