Hlavní obsah

Životní tenis, životní výsledek. Macháč je v zóně a na Floridě se sune žebříčkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti Andymu Murraymu se rval o vítězství tři a půl hodiny. V osmifinále tisícovky v Miami však český tenista Tomáš Macháč udělal krátký proces s Italem Matteem Arnaldim. Po výhře dvakrát 6:3 slaví svůj dosud životní výsledek.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Tomáš Macháč na turnaji v Miami.

Článek

Přichází trochu paradoxně ve chvíli, kdy je Macháčův kouč Daniel Vacek jedním z obviněných z dotačního podvodu v kauze, která hýbe českým tenisem. Na výkony 23letého hráče to ovšem žádný vliv nemá. Naopak. Macháč už pod floridským sluníčkem vyběhl se šestým hráčem světa Rusem Andrejem Rubljovem, přemohl bývalou světovou jedničku Murrayho a skolil i italského vrstevníka.

„Věřil jsem, že můžu vyhrát, z mé strany tam nebylo moc chyb. Vím, že jsem schopný hrát výborný tenis. Ale člověk to musí ukázat na velkých turnajích,“ vykládal Macháč.

S Arnaldim (38. na světě) předváděl svůj klasický celodvorcový repertoár. Běhavý styl opepřený účinným bekhendem a skvělými instinkty. Na soupeře, kterého loni v Dubaji rozsekal výsledkem 6:0, 6:1, si Macháč celkem logicky věřil a z toho pak vyplývala herní suverenita. Poměr vítězných úderů a nevynucených chyb měl 14:5, celkové skóre míčků bylo 60:48. Při svém podání nečelil ani jednomu brejkbolu.

„O tom jsem ani nevěděl, byl jsem v zóně,“ líčil Macháč.

Ve virtuálním žebříčku ATP už se česká dvojka posunula ze 60. pozice na 42. místo! Před hráče, jako jsou Murray nebo Gael Monfils. Výš dosud Macháč ještě nikdy nefiguroval a zároveň si tak splnil velký sezonní cíl, kterým byl postup do top 50. Poslední týdny ale předvádí výkony hodné hráče z top 20.

Kromě prémie 185 tisíc dolarů za postup do čtvrtfinále by měl být pro Macháče odměnou i souboj s letošním vítězem Australian Open Jannikem Sinnerem, který měl ovšem před sebou ještě duel s Australanem Christopherem O’Connellem.

Když hrál proti italskému zázraku ve čtvrtfinále předchozího turnaje v Indian Wells Jiří Lehečka, podlehl Sinnerovi dvakrát 3:6. Co na to Macháč?

Reklama

  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton