Hlavní obsah

Zkrat roku? Tenista neuvěřitelným úletem přišel o šanci na výhru

Je dobojováno, největší tenisová esa se uložila ke krátkému odpočinku, fanoušky tak baví jen turnaje nižší kategorie challenger či futures. Ale i na nich jsou k vidění parádní zápasy. Nebo také selhání. Jedno takové se povedlo portugalskému tenistovi Goncalo Oliveirovi. Jeho kiks si dokonce vysloužil neoficiální kandidaturu na zkrat roku.

Foto: Profimedia.cz

Goncalo Oliveira předvedl málo vídaný moment

Článek

Zná to každý nejen amatérský tenista. Míč máte nahraný na síti, stačí si jen vybrat, kam ho umístíte. Možností totiž máte bezpočet a času ještě víc. A možná právě v tom je ten problém. U čistě rekreačních hráčů pak tenisák v nejednom případě končí v síti či v autu, jednou za čas se to stane i profíkům.

A takové "štěstí" měl na challengeru v portugalské Maie domácí borec Goncalo Oliveira, 287. hráč žebříčku. A co hůř. Totální zkrat se mu "povedl" za naprosto klíčového stavu a logicky za to zaplatil prohraným zápasem.

Co se konkrétně stalo? Pětadvacetiletý Portugalec bojoval o postup do osmifinále turnaje s tureckým tenistou Altugem Celikbilekem a v utkání byl favoritem, což také potvrzoval. Vedl již 6:2 a 3:1 a měl namířeno k hladkému vítězství. Ale turecký tenista začal utkání obracet. Set vyhrál a utkání musela rozhodnout závěrečná sada.

A i v té měl navrch Celikbilek. Vedl již 5:2, pětadvacetiletý Portugalec se však nevzdal, set srovnal na 5:5 a při soupeřově podání měl brejk na 6:5. Turecký tenista navíc v těžké pozici jen vrátil vysoký míč těsně za síť. Levou rukou hrající Oliveira si tak mohl vybrat, jak míč zakončí a střádat plány na definitivní vítězství.

Možná právě to stálo za jeho nepochopitelným zkratem, míč totiž ke svému zděšení a velké soupeřově radosti napálil do autu. Asi netřeba dodávat, že sadu a tím pádem i zápas nakonec prohrál.

Ohlasy fanoušků na málo vídaný moment na sebe nenechaly dlouho čekat. "Kandidát na minelu roku, tohle se jen tak nevidí," měli jasno příznivci.

Reklama