Hlavní obsah

Zničená Kontaová po porážce se Strýcovou: Nemáte ke mně žádný respekt, nepotřebuji vaši ochranu

Měla před sebou životní šanci. Počtvrté v kariéře si Johanna Kontaová mohla zahrát o finále grandslamového turnaje, navíc na nejslavnějším turnaji světa Wimbledonu. To vše před vlastními fanoušky. V cestě jí navíc stála tenistka, která počítá poslední měsíce své kariéry - Češka Barbora Strýcová. V životní formě hrající veteránka však domácí hvězdu porazila (7:6, 6:1) a šokovala tenisový svět. A zklamání rodačky ze Sydney bylo na pozápasové tiskové konferenci hodně znát.

Foto: Sport.cz

Johanna Kontaová na tiskové konferenci po zápase s Barborou Strýcovou

Článek

V osmifinále Britka vyřadila dvojnásobnou wimbledonskou šampionku Petru Kvitovou, další obětí Johanny Kontaové se měla stát její krajanka - třiatřicetiletá Barbora Strýcová. Po hodině a 38 minutách se však sny domácí hrdinky definitivně rozplynuly.

Jak velké zklamání osmadvacetiletá tenistka prožívala, bylo znát na pozápasové tiskové konferenci. Zklamanou hráčku nejvíce vytočila otázka jednoho z novinářů, který jako příčinu její porážky viděl chyby v klíčových okamžicích zápasu.

"Jenom mě zesměšňujete. Nemáte ke mně žádný respekt. Myslím, že jsem k vám velmi otevřená, snažím se vám jen říct, jak se cítím. Jestli to nechcete akceptovat nebo se mnou nesouhlasíte, fajn. Ale já své hře stále věřím. Vím, že jsem na správné cestě," říkala se slzami v očích tenistka.

Ocenění pro Strýcovou

A zklamaná australská rodačka pokračovala. "Stojím si za vším, co jsem v zápase udělala. Za každým rozhodnutím, za každým úderem. Ničeho nelituji. Udělala jsem to nejlepší, co jsem mohla," reagovala Britka na vývoj v prvním setu, který ztratila i přes vedení 4:1.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Jako by ani nemohla uvěřit úspěchu, kterého před chvílí dosáhla. Česká tenistka Barbora Strýcová si na slavném Wimbledonu zahraje semifinále.

I přes zjevné zklamání však dokázala ocenit kvality své soupeřky. "Barbora vyhrála proto, že já jsem se nedokázala dostat ke své hře. Což je moje chyba, ale je to i tím, že ona mi to prostě nedovolila. Neměla jsem co nabídnout. Nehrály zde žádnou roli papírové předpoklady ani žebříčkové postavení," poklonila se vítězce.

I další slova Kontaové ovšem ukazovala, jak těžko se s promarněnou šancí zahrát si o wimbledonské finále se Serenou Williamsovou vyrovnávala. "Nejsem horší člověk jen proto, že jsem to nezvládla. Prohrála jsem se ctí. Odehrála jsem skvělý turnaj. Ano, ráda bych vyhrála ještě ty další tři zápasy, ale i tahle porážka nic nemůže změnit na tom, že jsem se sebou spokojená," hledala pozitiva tenistka.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Životní výsledek! Barbora Strýcová prošla do semifinále Wimbledonu.

Z porážky britské hvězdy byla zklamaná i legendární Chris Evertová. "Je to pro mě velké překvapení. Viděla jsem Johannu na French Open a vypadala výborně. Věřila jsem, že tady může vyhrát. Proti Strýcové však působila hodně svázaným dojmem, navíc Barbora jí dokázala narušit její rytmus hry," říkala Američanka.

Rozhovor Kontaové s novináři na tiskové konferenciŽURNALISTA: Při pohledu na 33 nevynucených chyb a několik lehkých zkažených úderů se nabízí otázka, že nezvládáte klíčové okamžiky zápasu. Nemyslíte si, že byste si v takových momentech měla počínat lépe?KONTAOVÁ: To je váš profesionální názor?ŽURNALISTA: Ne, takhle to vidím jako divák z hlediště. A ukazují to i čísla ze zápasu.KONTAOVÁ: Fajn, mám na to jiný pohled a takhle byste se mnou mluvit neměl. Myslím, že jsem k vám velmi otevřená a říkám vám, jak to cítím. Jestli to neberete nebo s tím nesouhlasíte, to je vaše věc. Své cestě věřím. Víc nevím, co bych vám na tohle řekla.ŽURNALISTA: Jen se vás ptám jako člověk, který vám chce pomoci posunout se a poučit se z toho, abyste jednou třeba mohla vyhrát grandslam. To není něco...KONTAOVÁ: Ale já nepotřebuju, abyste mě chránil.ŽURNALISTA: To já také nedělám.KONTAOVÁ: Ale ano, děláte. Způsob, jakým se mě ptáte, je bez jakéhokoliv respektu. Já jsem profesionální tenistka, která dělá to nejlepší, co může. To je všechno.

Reklama

Související témata: