Hlavní obsah

Baru, Baru, Baru! znělo Kazaní. A trenérka se jen modlila

Kazaň

Přišla ke startovnímu bloku číslo šest, sundala si roušku, naklonila se nad bazén a pocákala se vodou. Z tribuny pro závodníky se od české výpravy ozvalo hromové „Baru, Baru, Baru!“ a o necelé dvě minuty později se Barbora Seemanová radovala ze své první velké medaile v krátkém bazénu. Ale co stříbru z ME předcházelo, ví jen ona a nejbližší okolí.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Stříbrná Barbora Seemanová (vpravo) se objímá se zlatou Marrit Steenbergenovou z Nizozemska.

Článek

V průběhu týdne v Kazani za ní přišla trenérka Petra Škábová s otázkou: „Báro, neodhlásíme tu dvoustovku?“ Zamítavou odpověď sama tušila. A také přišla. „Ale už jsem si s Bárou prošla zdravotně spoustu věcí, takže vím, že zdraví má absolutní přednost,“ vysvětlovala.

Už před odletem viděla, že její elitní svěřenkyně není v ideální kondici, v sobotu musela podstoupit i menší zákrok na dásni coby důsledek nemoci. Naštěstí s blížícím se finále její parádní trati se stav Seemanové lepšil, zbývalo ji opět nabít sebedůvěrou.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Barbora Seemanová si plave pro stříbro na ME v krátkém bazénu v Kazani.

„Odbouraly jsme věčné ptaní, jak jí je. Nevím, co prožívala uvnitř, protože když plavce potrápí i slabší viróza, má vliv na dech, který je hodně důležitý, ale nedala na sobě nervozitu znát,“ viděla trenérka.

Sama si během finále na tribuně prožívala perné chvilky. „Věděla jsem, že Bára bude bojovat, ke konci jsem se jen modlila, aby jí zbyly síly, což se stalo,“ oceňovala Škábová.

Jenže prostoru na doléčení je po pondělním ranním návratu minimum. „Budu doma přesně 24 hodin, musím se dát do kupy,“ hlásí Seemanová. Pak má povinnosti v Mezinárodní plavecké lize.

„To mě trápí. Doma by byla do konce týdne v posteli,“ přiznává Škábová. „Mluvila jsem o tom s trenérem týmu, prosila ho, aby ji vynechal z prvních závodů. Samozřejmě prosit můžu, jak chci, ale slíbil mi, že na ní dají pozor,“ věří Škábová v trenérskou domluvu.

Reklama

Související témata: