Hlavní obsah

Čejka se dočkal, v rozplavbách na ME splnil olympijský limit

Budapešť

Plavec Jan Čejka splnil na trati 200 metrů znak A limit mezinárodní federace FINA a kvalifikoval se na olympijské hry v Tokiu. V páteční rozplavbě na mistrovství Evropy v Budapešti zlepšil svůj český rekord o 85 setin na 1:56,66. Díky tomu postoupil ze čtvrtého místa do večerního semifinále. Z postupu se v rozplavbách stovky radovala také kraulařka Barbora Seemanová. Čerstvá mistryně Evropy na dvoustovce zaplavala na poloviční distanci čas 54,26, kterým zaostala o sedm setin za vlastním českým rekordem. Na postup to bezpečně stačilo, zařadila se na sedmou příčku.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Znakař Jan Čejka na ME v Budapešti.

Článek

Seemanová po senzačním úspěchu na dvoustovce prožila tíhou okamžiku neklidnou noc. A ráno musela spěchat hned na první sérii rozplaveb. "Oslava samozřejmě musí počkat, ale přišlo strašně moc zpráv, mám úplně zahlcený telefon. Teď je pro mě ale důležité soustředit se na stovku a na štafetu. Myslím, že můžu dál plavat kvalitně," vyprávěla Radiožurnálu po jistém postupu.

Předloňský juniorský mistr světa na znakařské padesátce Čejka od roku 2019 zaostával za olympijským limitem o pouhou setinu, když měl osobní a český rekord 1:57,51. Dvacetiletý reprezentant v dopoledním programu ubral výrazně více než potřebnou setinu a stal se šestým českým plavcem, který si zajistil účast v individuálních závodech v Tokiu. Přidal se k Seemanové, Simoně Kubové, Kristýně Horské, Janu Mickovi a Janu Šeflovi.

Cestu za limitem přitom Čejka začal rozvážněji. "Viděl jsem, že v druhé padesátce můžu malinko zvolnit. Kdybych to rozjel rychleji, tak tempo neudržím. Potřebují si nechat víc sil do druhé stovky, abych mohl rozbalit silný finiš," vysvětloval po rozplavbě.

V polohovém závodě na 200 metrů zůstala těsně za postupem do semifinále Horská. Časem 2:14,99 se zařadila na jednadvacátou příčku, ale v redukovaném pořadí to znamenalo první nepostupovou pozici. Od účasti v semifinálové šestnáctce ji dělilo 36 setin.

Kraulařky Barbora Janíčková a Anna Kolářová skončily na stovce ve čtvrté desítce, podobně dopadl Tomáš Ludvík na 200 metrů znak. Prsař Matěj Zábojník byl na padesátce padesátý. O finále na nepovedeném ME znovu marně usiloval i Jan Micka, který v závodě na 800 metrů zaplaval šestadvacátý čas s více než čtrnáctisekundovou ztrátou na postupující osmičku.

Reklama